Extremistul Anders Behring Breivik încercă din nou să obţină eliberarea condiţionată

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 11:30
3153 citiri
Extremistul Anders Behring Breivik încercă din nou să obţină eliberarea condiţionată

Anders Behring Breivik, extremistul de dreapta care a ucis 77 de oameni în Norvegia în urmă cu 11 ani, va încerca să obţină astăzi eliberarea condiţionată. El urmează să apară în faţa unor judecători pentru a combate o decizie a autorităţilor de a-i interzice eliberarea condiţionată. Breivik a efectuat zece din cei 21 de ani de detenţie la care a fost condamnat.

Ucigașul norvegian Anders Behring Breivik a ajuns marți în instanță, după 10 ani în spatele gratiilor, susținând că nu mai reprezintă un pericol pentru societate și încercând să obțină o eliberare anticipată de pedeapsa sa de 21 de ani.

Teroristul de extremă dreapta nu a manifestat nicio remuşcare de când a fost închis, iar familiile victimelor şi supravieţuitorilor spun că este în continuare o amenințare pentru societate.

Randi Rosenqvist, psihiatrul care l-a urmărit pe Breivik în închisoarea din 2012, spune că „nu a detectat mari schimbări la Breivik”, de la procesul său penal când s-a lăudat cu amploarea atacului său. „În principiu și practică, cineva care solicită eliberarea condiționată ar trebui să-și arate remușcare și să arate că înțelege de ce astfel de acte nu pot fi repetate”, a spus ea.

Psihiatrul va depune mărturie la audierea lui și va prezenta raportul psihiatric, care este de obicei crucial dacă infractorii vor să demonstreze că nu mai sunt periculoși.

Audierea este programată să dureze trei zile, dar verdictul va fi anunțat peste câteva săptămâni.

Anders Breivik a primit cea mai grea pedeapsă prevăzută de legislaţia norvegiană, însă aceasta poate fi prelungită pe o perioadă nelimitată dacă el va fi considerat în continuare o ameninţare pentru societate.

Condiţii de lux la închisoare

În închisoarea din Skien unde este încarcerat Breivik beneficiază de trei celule de peste 10 metri pătrați fiecare echipate cu un televizor și jocuri video, un DVD player, calculator (fără conexiune la internet) și aparate de fitness. Breivik s-a plâns de izolarea sa din închisoare fiind încarcerat separat de ceilalți deținuți și a acționat în instanță statul norvegian pentru a protesta față de condițiile de detenție.

În 2011, el a ucis 77 de oameni, detonând un automobil capcană la Oslo înainte de a deschide focul cu o mitralieră asupra unor tineri activişti politici aflaţi într-o tabără de vară pe insula Utøya. Supravieţuitorii şi familiile victimelor şi-au exprimat îngrijorarea că Breivik se va folosi de audierea de astăzi pentru a-şi face publice convingerile extremiste.

Citeste si:
Trei țări s-au angajat să apere Finlanda și Suedia în cazul unui atac. Statele care au semnat declarația comună
Trei țări s-au angajat să apere Finlanda și Suedia în cazul unui atac. Statele care au semnat declarația comună
Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate, transmite...
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și fratele său, condamnați la închisoare, au făcut cerere să meargă la înmormântarea mamei lor
Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și fratele său, condamnați la închisoare, au făcut cerere să meargă la înmormântarea mamei lor
Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre şi fratele său, fostul parlamentar Alexandru Mazăre, condamaţi la nouă ani de închisoare, respectiv trei ani de închisoare, au făcut cerere la...