Un submarin nuclear american de ultimă generație s-a prins în plasele unor pescari norvegieni

Vineri, 15 Noiembrie 2024, ora 17:10
3719 citiri
Un submarin nuclear american de ultimă generație s-a prins în plasele unor pescari norvegieni
Sumbarin american din clasa Virginia/ FOTO: seaforces.org

O ambarcațiune norvegiană de pescuit de 10 metri, Øygutt, a prins cea mai mare captură din istoria sa săptămâna aceasta: un submarin nuclear american.

Marinarii norvegieni, care au plecat într-o expediție obișnuită de pescuit, au avut parte de o surpriză total neașteptată și senzațională, reușind să prindă în plasele lor un submarin de atac american, propulsat nuclear.

Øygutt („Băiatul Insulei”), o ambarcațiune modestă de 10 metri lungime, a părăsit, luni, portul din satul pitoresc Sommarøy, situat deasupra Cercului Polar.

După ce a prins câteva sute de kilograme de pește, o captură profitabilă în valoare de aproximativ 1.500 de lire sterline, în acea dimineață, au aruncat plasele pentru a doua oară.

Dar, câteva momente mai târziu, echipamentul de pescuit a fost smuls de către un submarin din clasa Virginia – un colos de 7.800 de tone și 115 metri lungime, proiectat pentru atac rapid, scrie The Daily Mail.

Submarinul de ultimă generație, lider al clasei sale, naviga în tăcere prin apele din nord-estul Sommarøy, după ce plecase din orașul Tromsø, când a agățat din greșeală întreaga linie de plase pentru halibut (specie de pește).

Harald Engen, unul dintre cei trei membri ai echipajului de la bordul Øygutt, a povestit pentru NRK, televiziunea națională a Norvegiei, cum tocmai rearanjaseră plasele și se îndreptau înapoi spre țărm când Garda de Coastă a transmis un mesaj pe canalul VHF 16.

Plasele, trase pe o distanță de două mile nautice

„Un submarin a intrat în plasele noastre pentru halibut și le-a târât două mile nautice în largul mării,” a spus Engen, încă nevenindu-i să creadă.

Tinerii pescari au o poveste excelentă de spus, dar regretă distrugerea plaselor, care acum sunt pierdute pe fundul mării.

Micuța barcă de pescuit nu a avut nicio șansă în fața submarinului avansat, care a smuls plasele de pe carenă înainte de a cere ajutor.

Deși prima captură de halibut și calcan le-a adus în buzunare peste 20.000 de coroane norvegiene, plasele smulse de submarinul USS Virginia valorează între 40.000 și 50.000 de coroane.

„Plasa e pe fundul mării. Este pierdută și probabil nu o vom mai găsi vreodată”, a declarat, cu tristețe, Engen pentru Barents Observer.

Submarinele nucleare ale Marinei SUA sunt rar văzute având atât de aproape de suprafață, ceea ce face ca acest incident să fie cu atât mai neobișnuit.

„Am auzit de alte nave care au trecut peste plase de pescuit, dar nimeni de aici nu a mai auzit vreodată de un submarin care să facă așa ceva,” a spus Engen.

USS Virginia, este o clasă de submarine de atac rapid, este echipat cu tehnologie avansată de sonar și stealth (nedetectabil pe radar), capabil să ajungă la adâncimi extreme și să transporte o gamă largă de torpile și rachete Tomahawk.

Dar, cu toată tehnologia sa sofisticată, acest submersibil de ultimă generație a fost totuși încurcat de o simplă plasă de pescuit.

Din fericire, Garda de Coastă norvegiană a reușit să intervină cu nava Heimdal și să taie plasa de pe elicea submarinului.

Nimeni nu a fost rănit

Locotenentul Pierson Hawkins, purtător de cuvânt al Flotei a 6-a a SUA, a confirmat incidentul, însă nu a vrut să dezvăluie numele submarinului implicat. Totuși, a asigurat că nimeni nu a fost rănit și că o investigație privind cauzele incidentului este în desfășurare.

Submarinul nu era într-o simplă plimbare pe coasta Norvegiei. Hawkins a subliniat că SUA are „interese de securitate durabile în regiunea arctică” și a mulțumit Norvegiei pentru sprijinul acordat în desfășurarea submarinelor americane.

Hawkins nu a precizat ce făcea submarinul în largul coastei Norvegiei, menționând doar că pleca din Tromsø.

„SUA sunt o națiune arctică și au interese de securitate durabile în regiune,” a adăugat el, menționând că Flota a 6-a apreciază sprijinul Norvegiei pentru desfășurările de submarine americane „pentru a descuraja și a apăra mediul de securitate din ce în ce mai complex din Nordul Îndepărtat.”

Intensificarea cooperării militare între SUA și Norvegia

În ultimele luni au avut loc mai multe desfășurări navale americane în apele Norvegiei, pe fondul cooperării crescute între Norvegia și SUA.

În iunie, submarinul din clasa Ohio, USS Tennessee, și crucișătorul USS Normandy au fost desfășurați în Marea Norvegiei ca răspuns la manevrele rusești, a relatat site-ul Army Recognition.

Mai recent, în octombrie, forțele armate ale Norvegiei au anunțat exerciții navale comune care se vor desfășura până în noiembrie, alături de Grupul de Atac al Portavionului Harry S. Truman.

Portavionul britanic HMS Prince of Wales urma, de asemenea, să se alăture, conform anunțului.

Două distrugătoare cu rachete ghidate din grup, USS Jason Dunham și USS Stout, au fost trimise pentru „operațiuni maritime de rutină” în apele internaționale din Marea Barents, au anunțat Forțele Navale ale SUA din Europa și Africa.

Marea Barents, care se învecinează cu nordul Rusiei, este considerată o zonă sensibilă de Moscova.

Incidentul vine într-un context de intensificare a cooperării militare între Norvegia și SUA, inclusiv exerciții navale comune și desfășurarea de submarine americane în Marea Norvegiei, ca răspuns la manevrele militare ale Rusiei.

Lunga istorie a reorganizării administrativ-teritoriale a României. Ce modificări a suferit administrația de la Marea Unire până astăzi și de ce stagnează reforma
Lunga istorie a reorganizării administrativ-teritoriale a României. Ce modificări a suferit administrația de la Marea Unire până astăzi și de ce stagnează reforma
Discuțiile despre reforma administrativ-teritorială a României au început încă din primii ani ai tranziției, după decenii în care România a fost împărțită în județe, după planurile...
Politolog, despre cei mai „noi candidați” la prezidențiale: „Le recomand să facă un test. Să ia trenul Mangalia-Baia Mare, sau Timișoara-Botoșani”. Motivele din spatele sfatului
Politolog, despre cei mai „noi candidați” la prezidențiale: „Le recomand să facă un test. Să ia trenul Mangalia-Baia Mare, sau Timișoara-Botoșani”. Motivele din spatele sfatului
Politologul Cristian Preda, profesor de științe politice la Universitatea din București, a comentat duminică, 19 ianuarie, candidaturile la alegerile prezidențiale ale lui Daniel Funeriu și...
#Norvegia, #pescari, #submarin american, #plase , #Norvegia
  1. Criză majoră de medicamente în România. Pastilele pentru diabet, boli cardiovasculare, oncologie și bolile autoimune tot mai greu de găsit
  2. Noi informații false alarmiste lansate de Călin Georgescu. "Bani nu vor mai fi, cu certitudine vă spun asta, nu vor mai fi nici pentru a împrumuta, bașca să mai primești"
  3. Joe Biden, ultim discurs despre credință și rugăciune: "Trebuie să rămânem implicați. Nu plec nicăieri"
  4. Programul ceremoniei de învestire a lui Donald Trump. La ce ore se desfășoară cele mai importante evenimente VIDEO
  5. Discursul șocant al lui Trump înainte de învestire. Stare de urgență la frontieră, grațierea condamnaților de la Capitoliu și salvarea TikTok, printre primele măsuri VIDEO
  6. Azerbaidjanul acuză separatiștii armeni de crime de război. Două procese majore încep la Baku
  7. Ucraina a găsit punctul slab al lui Putin: Un atac letal lovește în fiecare noapte, Rusia e descoperită VIDEO
  8. Cum a ajutat o firmă ucraineană Rusia să construiască laboratoare pentru dezvoltarea rachetelor nucleare
  9. Lumea pe cale să reintre în era imperialismului. Cum ciopârțesc planeta marile puteri
  10. De la televiziune, la putere. Administrația Trump, înțesată de foști angajați ai Fox News