Reacțiile părinților la ideea eliminării notelor la purtare: "Este folosită deseori ca amenințarea supremă"/ "Ce facem cu ăia care pun muzică de pe YouTube în ore?"

Duminica, 18 Decembrie 2022, ora 03:15
4737 citiri
Reacțiile părinților la ideea eliminării notelor la purtare: "Este folosită deseori ca amenințarea supremă"/ "Ce facem cu ăia care pun muzică de pe YouTube în ore?"
Elevi în timpul orei FOTO captură YouTube

Radu Szekely, fost secretar de stat și ex-consilier al ministrului Educației, a declarat că și-ar dori ca nota la purtare să fie eliminată din școlile din România.

”Am discutat de multe ori și cu domnul Sorin Ion, și cu domnul Robert Avram. Aș vrea să eliminăm nota la purtare”, a spus Radu Szekely, în cadrul dezbaterii ”Anul 2022 în Educația din România”.

Argumentele pentru o astfel de decizie

Contactat de Educație Privată, el a explicat, pe larg, care sunt argumentele pentru o astfel de decizie, din punctul său de vedere:

"Nota la purtare este doar un instrument de pedeapsă, nu are rol predictiv sau de corecție a unor comportamente potențial problematice.

Nu are rol de evaluare formativă, nu este însoțită de un proces de consiliere a elevului și a familiei, proces care ar trebui să se bazeze pe o analiză a cauzelor care duc la un comportament problematic.

Nu descrie în nici un fel motivele care stau la baza acordării acelei note (nu există descriptori obiectivi).

Este singura notă care “se scade”, adică punctul de pornire este greșit, pentru că evaluarea se centrează pe deficit, pornind de la ideea că există un comportament perfect, “de zece”, și unii sunt “mai răi”.

Absenteismul este evaluat prin scăderea notei la purtare, fără o analiză a factorilor care duc la absenteism.

Este folosită deseori ca amenințarea supremă în cazul în care elevul nu reacționează sau nu se comportă conform așteptărilor, deseori subiective, ale cadrului didactic.

Concentrarea pe deficit duce la excluziune, la stigmatizare, nu la o îmbunătățire a comportamentului (comportament care este oricum evaluat doar în școală, nu la modul general).

Într-o eră în care ne concentrăm pe evaluarea competențelor, o notă care evaluează comportamentul sau prezența la școala nu își mai găsește locul.

Ar trebui înlocuită cu o caracterizare (narativă) a comportamentului și caracterului elevului, făcută în comun de consilieri școlari, diriginți, cadre didactice, care să fie utilizabilă pentru a corectă sau a potența anumite aspecte ale personalității elevului; o asemenea caracterizare, parte a unui portofoliu al elevului, ar fi mult mai utilă și la trecerea în ciclurile superioare de studii (admiterea la facultate) sau la angajare".

"Ce facem cu ăia care pun muzică de pe YouTube în ore?"

Ideea a fost dezbătută și în mediul online, în grupurile de părinți. Părerile acestora sunt împărțite.

"E de jale în școli. Am fost la ședința cu părinții. Am asistat cum bullingul e la nivel de artă și profesorii se "uită" neputincioși. Dacă se ia și nota la purtare ajungem mai rău că prin Madelline."

"Nu mai bine rezolvăm cauzele bullyingului, în loc să-l potențăm prin metode coercitive stupide?"

"Da, de acord, că oricum degeaba există. Dar ce facem cu ăia care pun muzică de pe youtube în ore și nu se sinchisesc de nimeni și nimic. O soluție concretă aș vrea, nu portofolii și vrăjeli. Ce facem cu ăia care vin și-ți trag 2 pumni în cap în pauză, așa, de control? Din nou, o soluție concretă dacă se poate."

"Nota scăzută la purtare chiar este o soluție în căzuĺ unor elevi agresivi. Nu zic că e soluția optimă, dar trebuie protejați în regim de urgență ceilalți copii. În paralel, copilul agresor trebuie ajutat, consiliat. Plus că trebuie să i se acorde (cum se și întâmplă, de fapt) șansa reabilitării, în cazul în care renunță la comportamentul agresiv."

"Nu dau 2 bani nici pe consiliere, nici pe ce li se spune de la școală. Ar trebui să existe o sancțiune clară și care să se poată aplică rapid pentru comportament agresiv."

"Ar trebui să nu mai fie obligatoriu acordul părinților pentru consiliere. Ar trebui să devină obligatorie în anumite cazuri, iar nerespectarea să fie sancționată cu amendă pentru părinți. Dar e nevoie de personal pentru consiliere, într-adevăr."

"E o enormitate!"

"Asta e o enormitate! Nu pot susține așa ceva și aduc un singur argument: responsabilitatea românească reală nu e că aia din Finlanda!"

"Scăderea notei la purtare nu exclude consilierea și este, oricum, reversibilă, în cazul în care copilul își corijează comportamentul.

O nefericită excepție o reprezintă situația în care elevul face absențe nemotivate. Dacă un copil a acumulat 60 de absențe în prima jumătate a anului, nota lui la purtare nu mai poate depăși 7, indiferent ce se intamplă în a doua jumătate (și, cum se spune și în articol, indiferent care-au fost motivele absentării)."

"Coborâți domnule Sekely cu picioarele pe pământ... Sună "bine" ce afirmați dumneavoastră, la fel de bine cum sună legea educației care prevede un profesor de sprijin la 4 copii cu CES, un logoped pentru un număr de 200 de copii și aș mai putea enumera...

Șțiți care este "crunta" realitate?!

Echipa despre care vorbiți dumneavoastră lipsește cu desăvârșire din majoritatea școlilor, sau acolo unde există un consilier școlar, trebuie să acopere un număr enorm de copii! Sunt județe în care unui consilier școlar, unui psiholog îi revin peste 2000 de copii!

Înainte să emiteți asemenea deziderate, asigurați -vă că există și un număr suficient sau măcar minim, de specialișți care să poată prelua aceste atribuții.

După cum spuneam, sună bine, dar dacă în acest moment, se introduce această "propunere", îi îngropați la propriu, pe puținii oameni din sistem care oricum sunt mult depășiți numeric de problematicile care deja le întră în atribuțiuni."

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
S-a găsit rezolvare pentru diferențele de notare la grilele de la exameul de Evaluare Națională. Ligia Deca, ministra Educaţiei, a anunţat duminică, 21 aprilie, că soluţia tehnică pentru...
#nota la purtare, #renuntare, #propunere, #consilier, #Ministerul Educatiei, #elevi, #profesori , #stiri invatamant
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
O ideie ABSOLUT cretina ! Cum se va putea stavili violenta in sco