Legea privind activitatea notarială electronică, aprobată de Guvern. Avantajele pentru publicul larg

Joi, 14 Noiembrie 2024, ora 18:35
2108 citiri
Legea privind activitatea notarială electronică, aprobată de Guvern. Avantajele pentru publicul larg
Legea privind activitatea notarială electronică, aprobată de Guvern FOTO notarpublic.ro

Proiectul de lege privind activitatea notarială electronică, prin care vor fi digitalizate mai multe activități, printre care consultațiile, păstrarea documentelor, datarea certă și legalizarea traducerilor, a fost aprobat joi, 14 noiembrie, de Guvernul României.

Proiectul a fost inițiat de Ministerul Justiției, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat, conform unui comunicat, că modificările prevăzute în acest proiect vor aduce o serie de beneficii, printre care acces facil la o listă utilă cu notarii publici care îndeplinesc acte și proceduri notariale în formă electronică, listă care va fi publicată pe site-ul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, dar și timp economisit.

"Cetățenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze fizic la un birou notarial în situația în care actele și procedurile notariale de care au nevoie vor putea fi îndeplinite fără prezență fizică", a explicat Gorghiu.

Totodată, printre beneficiile proiectului se află și sume economisite pentru cei care apelează la serviciile notarilor publici, prin eliminarea costurilor de multiplicare ori legalizare a înscrisurilor, precum și degrevarea sarcinilor și înlăturarea muncii manuale a notarilor publici și a personalului auxiliar din cadrul birourilor notariale, a menționat ministrul Justiției.

Proiectul contribuie și la eficientizarea și simplificarea operațiunilor notariale într-un cadru securizat, facilitarea circulației internaționale a actelor juridice internaționale în formă electronică, eliminarea impedimentelor de orice natură, generate de distanța fizică între cetățeanul beneficiar al serviciilor notariale și notarul public, dar și la impactul pozitiv asupra mediului înconjurător, prin diminuarea consumului de hârtie, a mai menționat Alina Gorghiu.

Potrivit lui Gorghiu, actul normativ adoptat de Guvern duce și la "acoperirea tuturor necesităților specifice, în contextul alinierii serviciilor notariale cu noile așteptări și nevoi ale societății, dat fiind ritmul sporit de evoluție a tehnologiei", precum și la "adaptarea actelor și procedurilor notariale, în condiții de siguranță, la evoluția tehnologiei și la rigurozitatea cerințelor UE" și la "simplificarea și securizarea operațiunilor notariale".

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a apreciat că vor fi "servicii notariale mai rapide și mai accesibile pentru toți românii", în urma adoptării proiectului.

"Toate actele și procedurile notariale electronice vor fi integrate într-o singură platformă IT, denumită Top-not, gestionată de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România", a scris Bogdan Ivan pe Facebook.

El a menționat trei beneficii pentru români, cum ar fi transparentizarea - platforma Top-not permite trasabilitatea tuturor operațiunilor notariale electronice, securitatea și confidențialitatea datelor notariale, prin mecanisme de jurnalizare și stocare pe termen lung, precum și simplificarea accesului la duplicate și copii legalizate.

"Legea aduce beneficii concrete, în special pentru românii din diaspora, care pot accesa servicii notariale electronice fără să vină fizic la un birou notarial din România. Platforma Top-not va funcționa ca un proiect-pilot pentru interoperabilitatea la nivel național. Ea va fi interconectată cu alte sisteme informatice naționale, facilitând schimbul de date automat și limbajul digital comun al bazelor de date", a mai precizat ministrul Bogdan Ivan.

Un lider AUR recunoaște că a primit și el bani de la „bogpr”, finanțatorul lui Călin Georgescu. "Vreo 500 de euro de la acest distins domn"
Un lider AUR recunoaște că a primit și el bani de la „bogpr”, finanțatorul lui Călin Georgescu. "Vreo 500 de euro de la acest distins domn"
Mihail Neamțu, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) care a deschis lista formațiunii pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din acest an, a afirmat, în direct la...
Reacția Ursulei von der Leyen după anularea prezidențialelor din România. "Poporul român trebuie să decidă ce este mai bine pentru ţara sa, fără interferenţe străine"
Reacția Ursulei von der Leyen după anularea prezidențialelor din România. "Poporul român trebuie să decidă ce este mai bine pentru ţara sa, fără interferenţe străine"
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat sâmbătă, 7 decembrie, într-o postare pe X, că poporul român este cel care trebuie să decidă ce este mai bine pentru ţara sa,...
#notari publici, #lege, #activitate electronica, #aprobare Guvern , #stiri juridice
  1. Turiști blocați în zăpadă pe munte, recuperați de salvamontiști. Pericolul declanşării avalanşelor este de gradul 4 din 5 VIDEO
  2. "Părăsiți imediat țara!" Atenționare de pericol "nivelul 9 din 9" pentru românii din Siria, din partea MAE
  3. Yoon Suk-yeol rămâne preşedintele Coreei de Sud. Cum a supraviețuit moţiunii de destituire iniţiată de opoziţie
  4. Biden se gândește să grațieze "preventiv" mai mulți oficiali amenințați de Donald Trump cu răzbunarea
  5. Dictatorul Siriei este îndemnat de aliați să fugă din țară. Familia lui ar fi deja la Moscova. Ofensiva fulger a rebelilor e apropie de un oraș major
  6. Zelenski a ajuns la Paris. Trump este și el în capitala Franței
  7. TikTok pe cale să fie interzisă în Statele Unite după ce a pierdut apelul în instanța federală
  8. Donald Trump a venit în Europa, prima dată după victoria în alegeri. S-ar putea întâlni cu Zelenski la Paris VIDEO
  9. Explozie puternică la Haga. Un bloc s-a prăbușit parțial. Poliția caută o mașină suspectă, care a fugit imediat după deflagrație FOTO VIDEO
  10. Doctorii au aflat unde se poate ascunde cancerul la sân și după un tratament reușit