Noua ordine mondială a lui Putin: Alianța are în centru o luptă între președintele rus și Xi Jinping VIDEO

Luni, 20 Martie 2023, ora 18:23
4314 citiri
Noua ordine mondială a lui Putin: Alianța are în centru o luptă între președintele rus și Xi Jinping VIDEO
Putin vrea să facă o alianță împotriva SUA FOTO: Carnegie

Războiul declanșat de Putin în Ucraina în februarie 2022 a declanșat schimbări în strategia geopolitică a statelor, după ce Statele Unite și țările occidentale au instituit pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, președintele rus vede oportunitatea de a prezenta lumii o nouă ordine mondială, alături de China și Iran, una realizată împotriva Americii și a NATO.

Vizita în Rusia a președintelui chinez Xi Jinping îi oferă lui Putin o creștere a moralului și o șansă de a vorbi despre noua ordine mondială mult visată de liderul de la Kremlin, pe care el crede că o dezvoltă prin războiul său din Ucraina, în care SUA și NATO nu mai pot dicta nimic nimănui, potrivit unei analize din The Washington Post. Dar planul lui Putin are un punct fierbinte, care l-ar poziționa pe locul al doilea: Xi vrea să conducă el confruntarea cu America și Occident.

Vizita lui Xi la Moscova pregătește scena unei confruntări globale, Beijingul fiind dispus să folosească parteneriatul cu Rusia pentru a contracara Washingtonul, chiar dacă asta va însemna acordul tacit în privința războiului brutal al lui Putin.

Acțiunile Chinei din relațiile cu Rusia și Ucraina: Scopurile ascunse din spatele ușilor închise

„Perspectiva sumbră din China este că intrăm în această eră a confruntării cu SUA, mănușile sunt scoase, iar Rusia este un atu și un partener în această luptă”, a spus Alexander Gabuev, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

Rămâne de văzut dacă această confruntare se va încălzi, împingând trei puteri nucleare în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial, sau doar marchează acordurile de deschidere a Războiului Rece 2.0. Dar vizita lui Xi arată că sunt constituite părți ale lumii, China, Rusia și Iran care se aliniază împotriva Statelor Unite, Marii Britanii și a altor aliați NATO - într-o competiție pentru influența globală și pentru alianțe cu națiuni precum Africa de Sud și Arabia Saudită, care par ambivalente, dar de luat în seamă.

Într-un articol publicat duminică seara în China People Daily, Putin a vorbit despre prietenia frățească dintre Rusia și China, despre care a spus că stau „umăr la umăr”, inclusiv împotriva hegemoniei occidentală.

Xi vrea ca Putin să fie partenerul său junior pe plan mondial

„Lipindu-se mai încăpățânat ca niciodată de dogmele sale învechite și de dominația care dispare, „Vestul Colectiv” pariază pe soarta unor state și popoare întregi”, a scris Putin. „Politica SUA de a descuraja simultan Rusia și China, precum și pe toți cei care nu se aplecă în fața dictatului american, devine din ce în ce mai acerbă și mai agresivă.” El a avertizat, de asemenea, că NATO „căută să pătrundă în Asia-Pacific”.

Având în vedere o a doua strategie militară a lui Putin, prezentarea Chinei și Rusiei ca aliați împotriva Statelor Unite va da credibilitate, de asemenea, afirmațiilor lui Putin că războiul din Ucraina este creuzetul prin care Rusia creează noua ordine post-americană.

Alinierea liderilor autoritari poate vedea lumea împărțită în tabere opuse timp de decenii, împiedicând cooperarea în domeniul schimbărilor climatice, sufocând acțiunile globale privind încălcările drepturilor omului, paralizând instituțiile internaționale și crescând tensiunile în regiunile contestate.

Mașinăria de război a lui Putin alimentată din greu: Rusia a primit 41 de miliarde de dolari dintr-o țară

”Vizita lui Xi la Moscova este, de asemenea, un avertisment, a spus Aleksei Chigadaiev, analist de la Universitatea din Leipzig, Germania, pentru Washington cu privire la necesitatea de a negocia cu Beijingul și pentru Europa cu privire la importanța Chinei ca putere globală majoră. El a adăugat că vizita trimite un mesaj către Asia Centrală, Africa și Orientul Mijlociu că China este o sursă de sprijin mai viabilă decât Statele Unite.

Xi ar putea, de asemenea, să intenționeze să-i demonstreze lui Putin că, dacă există o nouă ordine mondială, atunci China o va conduce. China a manifestat recent o influență globală în creștere prin medierea unei apropieri diplomatice între Iran și Arabia Saudită.

Alexey Maslov, directorul Institutului de Studii Asiatice și Africane a Universității de Stat din Moscova, a declarat că noua eră de confruntare „va fi un război rece de lungă durată între diferite tabere”.

#noua ordine mondiala Rusia, #Putin plan Ucraina, #noua ordine mondiala, #Rusia SUA, #Rusia China, #alianta Rusia China , #stiri Vladimir Putin