Augustin Ofiteru: Noua Republica va avea candidat propriu la prezidentiale - Interviu

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 08:40
4054 citiri
Augustin Ofiteru: Noua Republica va avea candidat propriu la prezidentiale - Interviu
Foto: Noua Republica

Noua Republica (NR) va participa pe liste separate la alegerile europarlamentare si va avea candidat propriu la presedintie. "Va fi in mod necesar o figura cu o prezenta publica impecabila, careia sa nu i se poata reprosa nimic din spectacolul tragicomic politic actual", declara Augustin Ofiteru, vicepresedinte al partidului.

Congresul Extraordinar al Partidului Noua Republica are loc sambata, la Bucuresti. Intr-un interviu acordat Ziare.com cu acest prilej, vicepresedintele Augustin Ofiteru vorbeste despre evolutia partidului si competitorii de pe partea dreapta a spectrului politic, acuza guvernarea USL si subliniaza ca Noua Republica va face orice este necesar in plan politic pentru a bloca posibilitatea ca romanii sa aiba de ales in turul doi la prezidentiale intre Victor Ponta si Crin Antonescu.

Cum a evoluat Noua Republica de la infiintare si pana acum? Ce va diferentiaza fata de celelalte partide care au aparut in ultimii 2 ani (Forta Civica, Partidul Miscarea Populara)?

Noua Republica a fost si ramane o miscare cetateneasca anti-sistem, inca de la infiintare. Este principalul lucru care ne diferentiaza dramatic de orice alt partid (nu spun initiativa) actuale.

Un partid pornit de la zero, fara stipendii din partea vreunui actor politic consacrat, care a inceput urcusul de la notorietate inexistenta si care si-a gasit propria voce si cale spre varful politicii. Asa a evoluat si asa va continua Noua Republica.

Membrii acestui partid sunt oameni principiali, liberi, foarte greu de convins fara argumente valide si imposibil de redus la tacere.

In al doilea rand principiile pe care le enuntam sunt si vor ramane profund de dreapta, subliniind importanta unui stat minimalist, in care mediul de afaceri sa nu fie decimat de taxe si impozite duse pe proiecte populiste, unde pe scara valorilor vine in primul plan initiativa individuala si abia apoi un fantasmagoric interes social, de cele mai multe ori pervertit de coruptie si incompetenta.

Cred ca aceste doua argumente sunt suficiente pentru ca opinia publica sa nu ne poata suprapune nici unei initiative centriste (cu o politica pro-traseism si fara prea multe abordari de substanta), nici uneia care corespunde perfect notiunii de astroturfing (campanii de PR disimulate in actiuni spontane ale publicului, atat pe piata cat si in spatiul virtual - n.red.).

Spun acest lucru cu deplina consideratie pentru multi oameni exceptionali din ambele partide amintite si fara urma de rautate gratuita.

Ce veti decide la Congresul Extraordinar de astazi?

In primul rand, ne vom intampina si asculta oaspetii, personalitati importante ale familiei conservatoare si reformiste europene, precum si voci respectate ale dreptei romanesti din spatiul economic si cultural.

In al doilea rand, se va alege conducerea nationala a partidului pentru urmatorul mandat si se va vota noul statut, imbunatatit si adecvat actualului parcurs.

Nu in ultimul rand, este un moment in care ne vom bucura impreuna de ce am reusit sa facem pana acum, stiind ca este practic primul congres de cand Noua Republica este partid cu acte in regula.

In rest, vom privi optimist spre viitor, stiind ca ne asteapta ani de foc in plan politic.

Cum va pregatiti pentru alegerile europarlamentare de anul viitor? Cand veti face lista candidatilor, ce scoruri sperati sa obtineti?

Noua Republica va participa pe liste separate la europarlamentare. Compunerea listei va fi de buna seama o prioritatea pentru noua conducere a partidului, care va fi aleasa sambata la Congres.

Principalul obiectiv este sa trecem de procentul minim necesar pentru a intra in Parlamentul European. Asta ar insemna 2-3 europarlamentari NR. Timpul va accelera insa unele procese pana in luna mai, inclusiv cel al erodarii increderii in USL si in general in acea parte a politicii romanesti care refuza sa se reformeze. Din acest punct de vedere putem avea suprize placute.

Care sunt principalele trei critici pe care le aduceti guvernarii USL?

Ca a mostenit si cultivat politica cripto-comunista instaurata de Iliescu si desavarsita de Nastase. Ca adaposteste o sumedenie de penali, figuri compromise, vechi colaboratori ai fostului regim si ca se comporta precum un clan mafiot care se sprijina pe ideologia populista pentru a anula orice sanse de evolutie pentru Romania.

Dintre formatiunile de dreapta, de care se apropie totusi cel mai mult Noua Republica (PDL, Forta Civica, Partidul Miscarea Populara) si de ce? Care dintre partide este principalul inamic politic?

Noua Republica este determinata sa construiasca impreuna cu toate fortele autentice de dreapta din Romania, pastrandu-si totusi un parcurs specific si facand mereu apel la importanta doctrinei.

Din acest punct de vedere mi-e greu sa cred ca discursul post-ideologic practicat de FC va gasi prea multi adepti in randurile membrilor NR. S-a vazut ca atunci cand imperativul a fost apararea statului de drept ori o sansa mai consistenta (asa cum parea a fi) la ultimele alegeri, nu ne-am sfiit sa actionam unitar.

In ceea ce priveste PDL, din pacate este inca un partid incapabil sa se reformeze si sa-si asume o doctrina de dreapta. Cu "echilibru" invocat la tot pasul nu se poate face politica de dreapta si in plus suna sinistru de similar "linistii" sub care s-a instaurat regimul corupt de dupa '89.

Centrismul este un pericol pentru o tara care dupa 23 de ani inca nu a reusit sa afle cine sunt autorii crimelor de la Revolutie, ori nu a vrut sa traga la raspundere autorii morali ai mineriadelor. De aceea, chiar si in ce priveste PMP, Noua Republica are observatii principiale. Cultul adulatiei unei persoane, fie ea providentiala la un anumit moment in istoria Romaniei, nu prea face casa buna cu oamenii liberi. Sper ca la un moment dat prietenii de la PMP vor intelege ca lupta politica se castiga veridic prin forte proprii, in special atunci cand clamezi schimbarea.

Principalul inamic politic este hidra intruchipata de populism, ipocrizie, hotie si rea vointa. Veti regasi multe partide aici.

Ce parere aveti despre ideea de unitate a dreptei? Daca o sustineti, in ce mod si cand ar trebui sa se faca?

Ca observator din afara incercarilor de unificare a dreptei, cred ca ar fi un lucru bun, in special pentru acele partide care se inghesuie pe acelasi culoar doctrinar, cel al popularilor. Noua Republica si-a asumat deja apartenenta la o alta familie europeana si orice discutie despre apartenenta noastra la unitatea dreptei trebuie sa inceapa cu aceasta evidenta. Noi vom sprijini mereu initiativele de dreapta, in masura in care acestea vor exista din partea celorlalte forte politice.

Nu as vrea sa cad in aceeasi capcana, aceea de a considera ca stiu mai bine decat cei implicati cand si cum ar trebui ei sa faca acest pas. Am auzit prea multe reprosuri adresate NR pe acest subiect! Daca-mi permiteti un pronostic, cred ca unitatea dreptei populare se va realiza daca si atunci cand Traian Basescu va renunta sa-si doreasca sa fie in prim-planul politic de dupa terminarea mandatului.

Pentru ca am ajuns in acest punct, ati luat o decizie cu privire la alegerile prezidentiale? Veti avea candidat propriu, veti sustine candidatul PDL sau al PMP, deja anuntati? Daca in turul doi vor ajunge Victor Ponta si Crin Antonescu, ce va face NR?

Noua Republica va merge la prezidentiale cu un candidat propriu. Va fi, din nou, responsabilitatea noii conduceri NR de dupa congresul de sambata sa identifice aceasta persoana. Ce va pot spune este ca va fi in mod necesar o figura cu o prezenta publica impecabila, careia sa nu i se poata reprosa nimic din spectacolul tragicomic politic actual.

In ce priveste un improbabil duel Ponta-Antonescu in turul doi, ce sa spun? Stiti ca si sfarsitul lumii vine sistematic la cativa ani o data! Daca acest lucru s-ar intampla, ar fi evidenta faptului ca Romania a ajuns intr-un punct de minim istoric.

Sa fii nevoit sa alegi un presedinte dintre doi oameni care in vara anului trecut concurau in loviturile aplicate statului de drept - unul plagiator si mincinos incurabil, pupilul condamnatului Nastase, altul paiata unui securist odios - asta ar fi deja sport extrem. Vom face orice este necesar in plan politic sa blocam o astfel de posibilitate.

Ce importanta are daca un presedinte este de dreapta sau de stanga? Atributiile sale pot fi influentate de orientarea politica sau importanta acestui fapt este data doar de faptul ca un presedinte face parte dintr-o familie politica europeana, iar deciziile grele se iau la Bruxelles?

Romania are nevoie de un presedinte de dreapta pentru ca Romania nu stie inca, nu a experimentat, o faza in care conducerea ei sa fie de dreapta. Tot ce stim, tot ce am trait, este un capitalism de cumetrie, o politica de haita, nimic mai mult. Pe de alta parte, principiile conservatoare, la care tinem, vorbesc mai degraba de o Europa a natiunilor decat despre un continent federalizat.

Traditia Romaniei profunde are multe de oferit diversitatii europene si ne vom bate pentru ca tendintele de uniformizare sa se opreasca acolo unde incepe libertatea personala, iar politicile comune sa se intinda doar pana la periferia identitatii nationale.

Este foarte adevarat ca decizii politice de maxima greutate se vor lua la Bruxelles, dar poate tocmai de aceea una dintre preocuparile unui presedinte providential pentru urmatorii 5-10 ani ar trebui sa fie prezervarea instinctului national.

Familia politica europeana este importanta pentru un presedinte tocmai prin prisma valorilor si principiilor comune si din acest punct de vedere este evident ca nu poate fi indiferent daca vom avea un presedinte socialist, unul popular sau un conservator. Parerea mea este ca, in masura in care vrem prosperitate, va trebui sa mergem din ce in ce mai accentuat spre valori ca piata libera, libertate personala si individualism benefic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#congres Noua Republica, #Augustin Ofiteru Noua Republica prezidentiale, #candidat presedintie Noua Republica , #Mihail Neamtu