Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Lectia ARD nu trebuie uitata

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 20:59
3015 citiri
Invitatii Ziare.com Augustin Ofiteru: Lectia ARD nu trebuie uitata
Foto: Arhiva

Ca observator detasat al subiectului unitatii dreptei nu pot sa nu notez un paradox. Cei care ne prezinta sau sustin acest scenariu ca singurul capabil sa ofere o alternativa la urmatoarele confruntari electorale uita sau trec sub tacere usturatoarea lectie a ARD-ului de anul trecut.

Partidele de centru-dreapta cu afiliere la popularii europeni se indreapta oricum spre o fuziune asteptata si naturala, prin prisma doctrinei, a cutumelor organizationale dar si, de ce nu, a istoriei comune a oamenilor ce le compun. Vorbim despre un partid nascut totusi din vechea placenta a FSN, care cere prin diferite voci unirea cu partide fabricate fie prin acte de dizidenta, fie dintr-un pur ambit prezidential.

Asa cum USL-ul nu a invatat nimic din trista istorie a epocii Iliescu-Nastase, tot asa actualele partide din opozitie nu au invatat sau nu vor sa-si aduca aminte de marile deceptii numite CDR sau Alianta DA.

Ce a facut totusi ca "dreapta unita" sa sufere o umilitoare infrangere anul trecut? Ce a dus la compromiterea iremediabila a vechilor aliante in care milioane de oameni si-au pus sperantele? Raspunsul la aceasta intrebare este si testul pe care clasa politica trebuie sa-l treaca in ansamblu daca doreste sa astupe enormele falii aparute in societatea romaneasca. Raspunsul este integritatea.

Ce s-a ales deci de toate intentiile nobile pe care politicienii le revarsa din abundenta in preajma alegerilor in capul unui electorat tot mai dezabuzat, mai fara solutii, mai furios? Ce s-a ales de onoarea "nereperata" a dreptei unite, care in 2012 a infiintat o comisie de integritate pentru selectia candidatilor? In afara unui exercitiu de imagine si de reala dedicare a unei parti a "comisiei Macovei", mai nimic.

Personaje compromise au fost asumate pe liste deopotriva de PDL, Forta Civica ori PNTCD, fie prin vocile sefilor de partid, fie printr-un cinic vot de trei la doi in respectiva comisie (doi, adica unul de la seful comisiei, unul de la reprezentantul Noii Republici). Mare parte dintre personajele respective sunt astazi in Parlamentul Romaniei, daca nu cumva au fost blocate intre timp de actul de justitie.

Este indiscutabil ca adunatura de penali din actuala coalitie de guvernamant este un exemplu odios a ceea ce inseamna spiritul gregar al stangii populiste. Este dincolo de nevoia de argumente faptul ca ceea ce se intampla acum in Romania este un adevarat genocid al ideilor de corectitudine si cinste. Dar sunt oare gafele, incompetentele, atacurile la statul de drept, minciunile senine ale actualilor guvernanti doar vina USL-ului, ori reprezinta un fenomen mai adanc, legat de perena mistificare de dupa 1989?

Sa fie oare esecul privatizarilor Oltchim si CFR Marfa un caz recent, ori sunt legate si de capusarea acestora timp de 23 de ani de o mafie girata sau cel mult acceptata de intreaga clasa politica?

Sa fie RMGC un exemplu de firma malefica, ori este exemplul tipic despre cum se transforma capitalismul in corporatism intr-o tara in care interesele trans-partinice sunt mai puternice decat orice principii morale?

Cu ce s-a ales cetateanul Romaniei din privatizarile secretizate din vremea Nastase? Ce s-a intamplat cu sutele de milioane din vanzarea BCR? Unde este mult clamata, la fiecare 4 ani, "schimbare"?

Unire, bibelou de portelan

Daca politica inseamna si PR, atunci probabil ca bibelourile puse pe tejghea de comerciantii politici (si ma refer aici la fetele noi, necompromise, dar complet lipsite de pondere in actul de decizie) sunt singurul element al intentiei de ambalare a produsului numit "vechea clasa politica", omniprezenta clasa politica in fapt, aceea care roteste cadre, recicleaza scenarii, scrie scrisori de dragoste electoratului unde jura iubire eterna si dezinteresata, uitand apoi de fiecare data ce a promis.

Mi-e teama insa ca in spatele imperativului intransigent la alternative pentru o "dreapta unita" se ascund grupuri de interese infometate mai degraba de controlul pe care acum USL il are asupra resurselor din teritoriu.

Ele nu contesta reteaua, ci stapanul retelei. Ele tradeaza zilnic premisa fundamentala a regimurilor democratice moderne: egalitatea tuturor cetatenilor in fata legii, credibilizand retele cleptocratice, responsabile pentru nasterea nemuritorilor baroni din politica romaneasca, pe urmele vechilor secretari de partid.

Ma intreb asadar, ce "urgenta nationala" poate sa justifice girarea unui nou proiect care repeta fidel greselile fundamentale ale partidelor-sistem de dupa decembrie '89, altul decat coafarea realitatii pentru un nou ciclu de scrisori de dragoste electorale? Realitatea fiind, din pacate, lupta pentru pastrarea sau recastigarea unor privilegii, fie ele ale unui presedinte, ale unui fost prim-ministru, ale unui fost ministru ori sef de partid si a nesfarsitei pleiade de profitori politici adiacenti.

Noua dreapta unita nu va face mai mare branza la alegeri decat fostele drepte unite, sfarsite in derizoriu ori deceptie generala, daca nu va incepe prin a-si demasca penalii, incompetentii, imoralii, profitorii, ipocritii si daca nu va face un efort de destructurare a retelelor de interese trans-partinice.

Despre "stanga" stim deja ce ii poate pielea. La nimic bun nu ne mai putem astepta de la Ponta, Dragnea ori Antonescu. Cand acestia se vor prabusi de pe piedestalul artificial pe care au fost cocotati, in umbra lor vor sta gata de actiune alte personaje toxice, care mimeaza acum dizidenta, asteptand sa revina la butoane. Sunt toti oricand dispusi sa calce pe cadavrul statului de drept ori al interesului national pentru a-si satisface nevoile politice. Si o vor face fara sa clipeasca.

Putinele voci integre ramase prin sfera dreptei ar trebui totusi sa traga o linie sub cei 23 de ani de guvernare si sa expuna practicile "comerciale" din spatele vitrinei cu bibelouri. Sa inteleaga, pana nu e prea tarziu, ca acele milioane de oameni care au strigat impotriva FSN-ului pana prin '95 nu au disparut pur si simplu in neant, sa vada cum copiii care nu au apucat nici o zi in comunism sunt astazi tineri adulti care nu mai pot fi prostiti cu sulemeneli si sa accepte o data pentru totdeauna ca cei 60 % dintre romani care prefera sa nu vina la vot o fac pentru ca s-au saturat de jumatati de masura.

Augustin Ofiteru este cercetator, doctor in biochimie, antreprenor in domeniul energiei si vicepresedinte al partidului Noua Republica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Augustin Ofiteru unificarea dreptei, #Ofiteru Noua Republica, #Ofiteru ARD , #Mihail Neamtu