De la anularea votului, la o candidatura pentru PE - Interviu cu Andrei Rosetti

Sambata, 15 Martie 2014, ora 12:13
4673 citiri
De la anularea votului, la o candidatura pentru PE - Interviu cu Andrei Rosetti
Foto: Facebook / Andrei Rosetti

Andrei Rosetti a decis sa se implice in viata politica si sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European, asta dupa ce pana acum mergea la urne doar pentru a scrie pe buletine "vot nul - clasa politica nula".

Pictor si profesor, Andrei Rosetti a ales Noua Republica pornind de la gandul ca politicienii crestin-conservatori din Romania "pot mai mult". Nu a candidat pentru un fotoliu in Parlamentul Romaniei pentru ca la Bucuresti trebuie mai intai "arat locul", scoase "buruienile" din radacina si "pregatita brazda", dupa cum explica intr-un interviu acordat Ziare.com.

Andrei Rosetti se declara "eurorealist", fiind convins ca "Europa scartaie din toate incheieturile".

Cine sunteti, domnule Andrei Rosetti?

Sunt pictor si profesor. Am 39 de ani. Sunt casatorit, sotia mea este asistent social cu o paleta variata de experiente: copiii strazii sau cei institutionalizati, abuzul, delincventa, asistenta maternala, adoptia, asistenta sociala rurala, persoanele vulnerabile, varstnicii...

Avem doi copii. Fiica noastra este pasionata de gimnastica. Baiatul meu e un tanar "padawan". Vorbim de-o vreme despre asteptarile noastre si ale semenilor de la o noua clasa politica. Mi-a spus: Tata, nu amagiti oamenii. Mai bine dezamagiti-i!

M-am nascut in Deva. Am absolvit Facultatea de Arte si Design din Timisoara dupa obtinerea unei licente in management la Universitea "Politehnica" Timisoara. Am fost designer in cateva companii private incepand cu anul 2002.

In 2003 am intemeiat, impreuna cu alti 5 pictori, gruparea NOIMA. Ma consider format si de oamenii intalniti sau de prieteni. Am organizat timp de 13 ani conferinte, seri de dialog, ateliere, expozitii. Am facut voluntariat in mai multe ONG-uri. Toate acestea au prilejuit intalniri. Paul Gherasim si PROLOG-ul, parintele Galeriu, Dan Haulica, Sorin Dumitrescu, Costion Nicolescu, staretul Iustin Miron, dar si Dragos Stanca, Adrian Sitaru sau alti prieteni din copilarie, sunt cateva repere in acest sens. Sunt multe figuri emblematice, dar si anonimi care mi-au marcat drumul. Stalpii formarii mele insa, sunt parintii si bunicii mei, pictorul Constantin Flondor si parintele Teofil Paraian de la Sambata.

Din 2005 predau pictura la Deva. Unele din cartile publicate de preotul Constantin Necula, ale lui Mihail Neamtu, Florian Bichir au coperti realizate de mine. Jurnalul athonit al lui Dan C. Mihailescu - Oare chiar m-am intors de la Athos? - este presarat cu fotografii. Multe imi apartin. Am ilustrat mai multe carti dedicate copiilor. In 2011 am coordonat volumul Adnotari, lectii de pictura - Constantin Flondor si Gruparea Noima. Am expus singur, alaturi de colegii din Noima sau ca invitat al PROLOG-ului, in Bucuresti, Bruxelles, Lille, Timisoara, Cluj-Napoca, Chisinau, Arad, Deva, Lipova, Hunedoara si altele.

De ce si cand ati intrat in politica? Cum ati ales Noua Republica?

Din noiembrie 2011. Il cunosteam pe Mihail Neamtu din scrieri sau intalniri. Aveam incredere in seriozitatea, dar si in eruditia lui. Ultimii ani adusesera in leadership-ul romanesc figuri proaspete pe care le urmaream cu respect. Marius Lazurca, Adrian Lemeni, Petre Guran... Implicarea acestora in treburile tarii (puteau alege foarte bine cariere de succes in universitati prestigioase din lume) mi-a dat gandul ca avem o datorie.

Mergeam la vot de multa vreme cu un marker doar pentru a ma racori. Scriam cu litere mari: Vot nul - clasa politica nula. Imi doream figuri crestin-conservatoare. De la Ioan Alexandru incoace, cu mici exceptii, crestinii majoritari ai Romaniei erau reprezentati de voci discrete sau asimilati unor caricaturi nereprezentative. Putem mai mult.

De ce candidati pentru Parlamentul European nu pentru cel de la Bucuresti?

Decizia implicarii in politica nu a venit la pachet cu cea de a candida. Am constiinta ca datoria mea este aceea de a picta. Mi-am spus ca este nevoie doar de suport pentru acest proiect de primenire a clasei politice si de consolidare a legitimitatii acesteia. Aveam experienta organizarii de evenimente, a moderarii unor intalniri, a vorbirii in public.

Ce m-a determinat sa candidez? Agenda agresiva a stangii care se foloseste astazi de corectitudinea politica sau de neputintele unor oameni intr-un mod similar felului in care au profitat de ideologizarea proletariatului in trecut. Ofensiva unor rapoarte precum Estrela, Lunacek, Zuber... iata destule motive.

De ce nu la Bucuresti? Imi vine sa spun ca. la Bucuresti. inainte de noi candidaturi trebuie arat locul. Trebuie curatate resturile acestea de buruieni, scoase din radacina, pregatita brazda... Sa te reprezinte Dan Radu Rusanu timp de peste un deceniu... Noi, hunedorenii trebuie sa ne uitam lung in oglinda.

Sunteti pro-european sau mai degraba eurosceptic?

Eurorealist. Componenta reformista a gruparii din care face parte Noua Republica la nivel european - AECR - tine de convingerea ca Europa scartaie din toate incheieturile. Si de dorinta noastra si a mai multora de a arata ca mergem pe un drum gresit. E un fapt. Degeaba incearca domnul Barroso sa vanda povesti cu cocosul rosu, pentru a masca realitati rezultate din indatorari excesive. Vom cumpara centralism, birocratie, taxare, mai mare dependenta fiscala sau chiar monetara, la pachet cu amestecuri ideologice in "suveranitatea" familiei, in educatie, in libera exprimare... Nu mai pomenesc acum despre reglementari ale numarului samburilor din clementine, acestea sunt bonus.

Ce proiecte va propuneti sa promovati in Parlamentul European?

Publicul dumneavoastra a dedus deja faptul ca implicarea mea este una reactionara. Ne opunem federalizarii, lucram impreuna cu partenerii nostri din AECR la un nou design al proiectului european. Conservam ultimele bunuri pe care le mai avem. Sufletul, fiinta, familia. Credinta. Solidaritatile organice. Libertatea de circulatie, a oamenilor, marfurilor, gandurilor, daca vreti. Dreptul la viata si demnitatea persoanei. Proprietatea (vezi abuzurile corporatiste). Asta e zona preocuparilor mele. De aici se vor naste proiectele noastre. Voi promova orice solutie viabila care poate influenta in bine criza de la noi din educatie si sanatate.

Care sunt principalele trei valori pe care le considerati cele mai importante in politica?

Subsidiaritatea (care garanteaza si libertatea credintei), familia, proprietatea.

Ce va displace cel mai tare in politica romaneasca actuala?

Lipsa legitimitatii si relativizarea valorilor.

Aveti vreun model in politica? De ce l-ati ales?

Am doua modele: Eroul: Ioan Alexandru, Barbu Catargiu. Si cel ce construieste cu stiinta si rabdare: Parintele Teofil Paraian, chiar daca nu e politician. Ambele presupun jertfa, daruire, iubire.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Andrei Rosetti candidat europarlamentare, #Andrei Rosetti Noua Republica, #candidati europarlamentare 2014 , #stiri Noua Republica
Comentarii