Noua Republica, impiedicata sa se inregistreze ca partid

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 14:53
3677 citiri
Noua Republica, impiedicata sa se inregistreze ca partid
Foto: EVZ

Noua Republica acuza sistemul judiciar de "birocratism" si "lentoare balcanica" intrucat intarzie inregistrarea organizatiei ca partid politic.

Noua Republica a depus, la Tribunalul Bucuresti, actele pentru inregistrarea ca partid politic la data de 5 iunie 2012. Dosarul cuprindea 29.450 de semnaturi, stranse "chiar si la -10 de grade, cu nume, prenume si CNP".

"Legea partidelor politice reglementeaza o procedura speciala de acordare a personalitatii juridice unui partid politic, procedura caracterizata in primul rand prin termene foarte scurte, iar in al doilea rand printr-un formalism destul de redus.

Din pacate, ceea ce este scris in lege nu are nici cea mai mica legatura cu realitatea. Sistemul judiciar romanesc este sufocat de birocratism; proceduri de altfel foarte simple, chiar elementare, se desfasoara teribil de greoi, sistemul fiind bolnav de lentoare balcanica", se arata intr-un comunicat de presa al Noua Republica, remis Ziare.com.

Cererea de inregistrare juridica a Partidului Noua Republica a fost admisa pe 28 iunie, insa operatiunea de redactare a deciziei a fost intarziata peste termenele procedurale.

"Intarzierea cu care Tribunalul Bucuresti a transmis hotararea pronuntata nu poate fi considerata rezonabila, raportat la celeritatea care trebuie sa caracterizeze procedura de inscriere a unui partid politic", se mai spune in comunicat.

Insa, problemele Noua Republica nu s-au terminat aici, decizia de inregistrare ca partid fiind atacata apoi de doua persoane, "care nu au nici cea mai mica legatura cu speta".

"Demersul judiciar al acestor doua personaje este ilegitim, fara nicio acoperire legala, insa cu toate acestea ei sunt indreptatiti la o solutie din partea Curtii de Apel Bucuresti.

Situatia a devenit dramatica, deoarece dosarul cauzei nu a plecat inca de la prima instanta, Tribunalul Bucuresti, si nici nu avem motive sa credem ca va fi transferat foarte repede la instanta superioara, Curtea de Apel Bucuresti, pentru o urgenta solutionare.

Desi Noua Republica este in posesia unei hotarari judecatoresti favorabile cu privire la inscrierea partidului in Registrul Partidelor Politice, exercitarea abuziva a acestor recursuri, coroborata cu birocratismul judiciar din Romania, risca sa impiedice eliberarea unei copii a deciziei civile cu mentiunea 'irevocabila' intr-un timp care sa permita Noii Republici sa-si asume inclusiv juridic, nu doar politic, parcursul electoral anuntat", concluzioneaza reprezentantii Noua Republica.

O.A.

Citește și:
Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”
Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 31 ianuarie, în deschiderea şedinţei de Guvern, despre instalarea de panouri fotovoltaice, că există fondurile necesare şi pot să ridice până la...
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
Parlamentul României își reia activitatea în prima sesiune din 2023 miercuri, 1 februarie. Coaliția de guvernare are pe masa priorităților mai multe proiecte pentru respectarea termenelor...