Valeriu Todirascu: Cheltuieli anuale de peste 300 milioane de euro generate de raportari false in spitale

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 11:59
1052 citiri
Valeriu Todirascu: Cheltuieli anuale de peste 300 milioane de euro generate de raportari false in spitale

Senatorul partidului Noua Republica, Valeriu Todirascu, reclama faptul ca decontarea cheltuielilor spitalelor de catre casele de asigurari se face necorespunzator si sistemul actual stimuleaza fraudarea prin raportari false.

"Diagnosticele de externare, dupa care se realizeaza decontarea, sunt 'umflate', agravate si se adauga complicatii fictive pentru ca spitalul sa incaseze, de la casele de asigurari, sume mai mari, nemeritate.

Pentru a se mari cota de rambursare se inregistreaza servicii neefectuate, servicii care nu ar fi fost necesare sau prin internarea unor cazuri fara indicatie de internare prin umflarea diagnosticului de internare, cum ar fi atribuirea in mod fals a unui diagnostic de urgenta. De multe ori, aceste false urgente nici nu raman in spital, ci se prezinta numai pentru investigatii, desi decontarea se realizeaza pentru internare continua si nu de zi", a afirmat Valeriu Todirascu, intr-un comunicat.

Potrivit senatorului, "aceste realitati" au fost confirmate de raportul emis de Institutul Britanic pentru Excelenta in Sanatate - NICE International din Marea Britanie, "platit de Guvernul Romaniei in 2011 cu 1 milion de euro" pentru a analiza situatia din sanatate din Romania si a propune solutii pentru indreptarea ei.

Potrivit raportului la care face referire senatorul, in Romania, finantarea spitalelor pe baza grupelor diagnostice (DRG) nu reprezinta costul real al tratamentului, nu exista o nivelare/ajustare a riscului adecvata sau corespunzatoare, ghidurile si protocoalele terapeutice, acolo unde exista, nu sunt implementate sau nu sunt impuse, iar nerespectarea lor nu este urmarita. In plus nu exista structuri care sa sustina si sa incurajeze coordonarea ingrijirii medicale pentru o mai buna (si mai rationala) integrare verticala (medicina primara si secundara) si orizontala.

Spitalele, gauri negre pentru sistemul de sanatate

"Intr-o raportare a recenta a Guvernului cu ocazia rectificarilor bugetare din toamna anului 2013 se admitea ca in anul 2012 cheltuielile din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru servicii medicale in unitati cu paturi au reprezentat 7,5 mld LEI (41,1%), o suma apropiata de cea cheltuita pentru compensarea medicamentelor, in timp ce serviciile medicale in ambulator au reprezentat numai 2 mld LEI (11%), deci de 3 ori mai putin.

Spitalele reprezinta adevarate 'gauri negre' pentru sistemul de sanatate din Romania risipind cel putin 20% din sumele decontate de catre CNAS prin filialele sale judetene, adica colosala suma de peste 300 mln Euro (1,5 mld LEI) anual", a mai aratat Senatorul partidului Noua Republica.

Valeriu Todirascu sustine ca pacientii sunt primele victime ale acestui sistem.

"Cei care suporta aceste deturnari uriase sunt, in primul rand pacientii, care suplimentar trebuie sa participe cu plati informale si cu medicamente si materiale sanitare pentru ca spitalele, desi suprafinantate relativ prin raportari false, nu pot asigura nici minimul necesar tratamentului lor", a incheiat senatorul.

Sursa: comunicatedepresa.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Valeriu Todirascu spitale cheltuieli exagerate, #frauda spitala casa sanatate , #stiri Noua Republica