Descoperire revoluționară a fizicienilor din SUA: O nouă stare a materiei stranie, nemaivăzută pe Pământ VIDEO

Sambata, 23 Iulie 2022, ora 01:22
9070 citiri
Descoperire revoluționară a fizicienilor din SUA: O nouă stare a materiei stranie, nemaivăzută pe Pământ VIDEO
O nouă stare a materiei a fost descoperită de fizicieni FOTO: Science

O echipă de oameni de știință condusă de Centrul de fizică cuantică a Institutului Flatiron din New York, Statele Unite, a reușit să facă o descoperire extraordinară, într-un experiment care a demonstrat existența unei noi stări a materiei, nemaivăzută până acum pe Pământ. Aceasta este denumită coerență cuantică și ea ocupă două dimensiuni ale timpului.

Această nouă stare ciudată a materiei a fost creată într-un laborator de oamenii de știință, iar descoperirea ei ar deschide calea spre realizarea computerelor cuantice puternice, potrivit Daily Mail.

De asemenea, descoperirea uluitoare reprezintă ”un mod complet diferit de a gândi stările materiei”, conform declarației fizicianului cuantic Philipp Dumitrescu de la Institutul Flatiron din New York, Statele Unite și autorul principal al studiului publicat în prestigioasa revistă Nature pe 20 iulie 2022.

Structură monstruoasă descoperită în adâncurile oceanului: Turnuri uriașe cât un bloc cu 3 etaje VIDEO

În experimentele de laborator, fizicienii americani și canadieni au folosit un laser care pulsa atomii din interiorul unui compter cuantic. Modelul impulsurilor a fost inspirat de șirul lui Fibonacci, în care fiecare număr este suma celor două anterioare.

Leul crește puternic față de euro: Maximum din ultimele 11 luni

În timpul acestui proces fizic, cercetătorii au creat o stare a materiei remarcabilă, nemaivăzută până acum pe Pământ. Noua stare a prezentat două dimensiuni de timp, în ciuda faptului că există în doar un singur flux de timp.

Cercetătorii susțin că orice informație stocată în această nouă stare a materiei, care se numește coerență cuantică, ar fi mult mai bine protejată împotriva erorilor decât oricare dintre configurațiile utilizate în prezent de calculatoarele cuantice.

Baterie revoluționară pentru mașini electrice, premieră mondială: Autonomie de peste 600 de kilometri și reîncărcare în 15 minute VIDEO

”Lucrez la aceste idei teoretice de mai mult de 5 ani și este extraodinar să le văd realizate în experimente”, a spus Philipp Dumitrescu.

Echipa de fizicieni și-a realizat experimentul pe un computer cuantic comercial de ultimă oră, proiectat de Qauntinuum, o companie de calcul cuantic. Această mașinărie extraordinară folosește pentru qubiții săi 10 atomi de iterbiu, conform Science Alert.

#noua stare materie descoperita, #stare materie, #starea materiei, #descoperire fizica, #particule cuantice, #fizica cuantica, #calculator cuantic , #descoperire