Nouriel Roubini: Economia mondiala se indreapta spre un zid

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 17:05
5035 citiri
Nouriel Roubini: Economia mondiala se indreapta spre un zid
Foto: Daylife

Pietele financiare au inregistrat o crestere spectaculoasa, incepand din luna iulie, bazandu-se pe faptul ca estimarile economice nu se vor deteriora sau, chiar daca o vor face, vor fi sprijinite de bancile centrale. Astfel, chiar si vestile proaste pot fi vesti bune pentru investitori, este de parere economistul Nouriel Roubini.

Insa pietele care inregistreaza cresteri atat cand primesc vesti bune, cat si cand primesc vesti proaste, nu sunt piete stabile. Riscul ca noi scaderi masive sa aiba loc este destul de ridicat, in cazul in care estimarile nu se adeveresc sau increderea in factorii de decizie scade.

In zona euro, euforia pietelor a venit dupa decizia Bancii Centrale Europene de achizitiona nelimitat obligatiuni emise de statele cu probleme financiare. Aceasta hotarare nu va schimba, totusi, regulile jocului, ci doar aloca mai mult timp liderilor sa implementeze masurile de austeritate necesare pentru rezolvarea crizei, noteaza Roubini, intr-un comentariu pentru The Guardian.

Obstacolele in calea acestor masuri nu sunt deloc de neglijat. Pe masura ce zona euro se adanceste in datorii, iar pietele devin balcanizate, infiintarea unei uniuni bancare, fiscale si economice, in timp ce se pun in aplicare polticile macroeconomice menite a stimula cresterea si competitivitatea, va fi foarte dificila.

Deocamdata, nici macar sprijinul BCE nu este sigur. Unele banci centrale, cum ar fi cea germana, pot pune capat programului de achizitie a obligatiunilor in orice moment, daca nu se respecta conditiile stricte impuse.

In plus, Grecia ar putea iesi din zona euro in 2013, inainte ca Spania si Italia sa-si fi revenit. Spania, ca si Grecia inaintea ei, aluneca in recesiune si ar putea avea nevoie de un ajutor financiar similar Greciei.

Germania, care cu greu mai face fata presiunilor, a "delegat" rolul de creditor catre BCE, singura institutie care poate trece peste parlamentele din tarile respective. Insa, fara masuri care sa aduca si crestere economica, orice program BCE inseamna doar amanarea inevitabilului, anume prabusirea pietei unice.

Cum sta restul lumii?

In Statele Unite, ultimele date economice au confirmat o crestere anemica, iar previziunile pentru a doua jumatate a anului nu sunt deloc optimiste. De asemenea, avand in vedere alegerile din toamna, luptele asupra bugetului, nivelului datoriei si consolidarii fiscale vor mai dura.

In China, este foarte posibil sa asistam la spargerea bulei investitiilor, este de parere Roubini, avand in vedere scaderea exporturilor. Intre timp, reformele necesare pentru reducerea economiilor si cresterea consumului sunt intarziate.

Intre timp, Brazilia, India si Rusia, precum si alte economii emergente, joaca un rol similar. Multe nu s-au ajustat la slabiciunea economiilor dezvoltate, care a condus la micsorare a pietelor de desfacere pentru produsele lor.

Guvernele ineficiente reprezinta miezul problemei, este de parere economistul. In democratii, alegerile repetate conduc la politici pe termen scurt. In autocratii cum sunt China si Rusia, liderii sunt reticenti la reforme care le-ar reduce puterea si ar conduce la revolte sociale.

Prin urmare, atat pietele emergente majore, cat si economiile avansate, se apropie de un zid. Liderii au de ales intre a se izbi de zid sau a gasi viziunea necesara pentru a-l dobori.

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Nouriel Roubini zona euro, #criza zona euro, #criza economica mondiala , #criza