Nouriel Roubini: Razboiul monetar reincepe

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 16:08
6387 citiri
Nouriel Roubini: Razboiul monetar reincepe
Foto: Twitter / Nouriel Roubini

Decizia luata recent de Banca Japoniei cu privire la slabirea yenului prin reluarea politicii de relaxare fiscala este in masura sa produca reactii politice nu numai in Asia, ci si in intreaga lume, apreciaza intr-un articol publicat luni cunoscutul expert american Nouriel Roubini, intrat in legenda cu porecla "profetul crizelor".

Bancile centrale din China, Coreea de Sud, Taiwan, Sigapore si Thailanda, respectiv dintr-o buna parte a Asiei, sunt speriate ca vor pierde competitivitatea in raport cu Japonia si simt nevoia sa-si adapteze propriile politici monetare, sustine Roubini, in Project Syndicate.

Banca Centrala Europeana si bancile centrale din Elvetia, Suedia, Norvegia si alte tari europene vor simti cat de curand si ele nevoia relaxarii cantitative sau vor folosi politici proprii neconventionale, pentru a preveni aprecierea monedelor lor.

Aceasta miscare de mare amploare va duce inevitabil la consolidarea dolarului american, iar FED (Rezerva Federala a SUA) a si lasat de inteles ca se pregateste la o crestere a ratei dobanzilor incepand cu anul viitor.

Numai in cazul cand dolarul ar deveni brusc prea puternic, probabil ca FED va amana cresterea pentru mai tarziu sau ii va imprima un ritm mai lent si suportabil.

Experienta ultimilor ani arata ca, intr-o perioada cand au loc rascumparari ale datoriilor publice si private mari, politica monetara este singurul instrument disponibil care poate stimula cererea si cresterea economica.

Austeritatea nu este cheia succesului

Austeriatea bugetara a exacerbat impactul produs de scaderea creditelor, actionand asupra cresterii economice ca o adevarata frana. Scaderea cheltuielilor publice reduce cererea globala, in timp ce cresterea impozitelor reduce lichiditatile disponibile si deci consumul privat.

In zona euro, un obstacol major in fata cresterii a fost oprirea brusca a fluxului de capital catre periferie si restrictiile fiscale impuse de catre UE, FMI si BCE, cu sprijinul direct al Germaniei. In Japonia, cresterea brusca a unor impozite a anulat in mare masura recuperarile din urma.

In Statele Unite, restrangerea bugetului si diverse reduceri de cheltuieli au exercitat o presiune fiscala nefasta in 2012-2014. Si in Marea Britanie asanarea bugetara auto-impusa frana cresterea economica pana in acest an.

Intrucat austeritatea bugetara si ajustarile asimetrice si-au prelevat tributul asupra performantei economice, politica monetara a trebuit sa suporte povara rezultata din cresterea sovaitoare datorata slabirii valutelor raportate la exporturile nete.

Deocamdata, creserea economica dezamageste

Dar razboiul valutelor devine pana la urma un joc cu rezultat nul: daca o moneda este mai slaba, alta trebuie sa devina corespunzator mai puternica si daca balanta comerciala a unei tari se imbunatateste, inevitabil balanta altei tari se agraveaza.

Avand in vedere presiunea fiscala si reducerea ratei de indatorare privata, insuficienta relaxare fiscala din ultimii ani a provocat dublarea sau chiar triplarea recesiunii (cum s-a petrecut in zona euro).

Cert este ca multi n-au gasit varianta optima, exagerand uneori consolidarea bugetara si politicile monetare neconventionale. Ar fi fost de preferat o consolidare bugetara pe termen foarte scurt, urmata de invetii in infrastructura, combinate cu angajamente credibile pe termen mediu, cu ajustare bugetara pe termen lung si cu o relaxare bugetara mai putin agresiva.

Asemenea cheltuieli ofera randamente mai ridicate decat ratele dobanzilor scazute cu care se confrunta astazi o serie de economii avansate (cu exceptia Chiei, care suprainvesteste in infrastructura).

Din nefericire, austeritatea n-a dat rezultate pe masura asteptarilor celor care credeau in ea. Cand e criza bugetara, primele reduceri lovesc in investitiile publice productive, pentru ca guvernele prefera sa stranga cureaua angajatilor din sectorul public.

Ca urmare, si relansarea ramane anemica in majoritatea economiilor avansate (poate cu exceptia SUA si a Marii Britanii), iar in ultimul timp se simte si in marile economii emegente, unde cresterea ruleaza la ralanti de vreo doi ani.

Nu e de mirare deci sa vedem cum cresterea economica ramane in continuare dezamagitoare in intreaga lume. Nici macar Japonia n-a scapat pana aum de aceasta capcana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Nouriel Roubini razboi valutar, #Nouriel Roubini previziuni 2015, #Nouriel Roubini analiza , #criza