Sfaturile lui Nouriel Roubini pentru europeni: Invatati de la japonezi!

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:09
6283 citiri
Sfaturile lui Nouriel Roubini pentru europeni: Invatati de la japonezi!
Foto: Salom

Analistul Nouriel Roubini, supranumit si "profetul crizei", a facut cateva recomandari legate de drumul pe care trebuie sa-l urmeze Europa pentru a-si salva economia amenintata de stagnare si deflatie.

El face referire la exemplul Japoniei care, cu doi ani in urma, a aplicat un plan continand trei vectori, meniti sa redreseze economia tarii, puternic tulburata de dezastrele unui tsunami, produs cu putin timp in urma, arata Project-Syndicate.

Un plan in trei vectori

Planul prevedea in primul rand o puternica sustinere monetara, atat cantitativa, cat si calitativa, precum si creditarea masiva a sectorului privat, principalul motor in relansarea economiei.

Se pare ca in prezent Banca Centrala Europeana are un plan similar, sustinut de presedintele BCE Mario Draghi, si, daca este asa, sunt toate sansele sa calce pe urmele reusitei Japoniei de acum doi ani.

Europa are nevoie de accelerarea reformelor structurale, pentru a stimula cresterea economica din intreaga zona euro, iar creditarea sectorului privat reprezinta o baza.

Pana acum, progresele inregistrate de asemenea reforme au cam dezamagit indeosebi prin aplicarea lor diferentiata, mai insistent in unele tari, ca Spania sau Irlanda, si mai domol in altele, cum sunt Italia si Franta.

Aici intervine al doilea vector, care impune consolidarea fiscala, mentinand deficitele mici, dar asigurand sustenabilitatea datoriilor mari, ceea ce fireste nu este usor.

Fata de Japonia, Europa are dezavantajul unei structuri cat se poate de neomogene.

In timp ce periferia zonei are nevoie de masuri care sa duca la sustinerea economiilor deficitare, miezul dur al continentului - sa zicem, Germania - ar putea suporta usor o extindere fiscala temporara, reprezentata prin impozite mai mici si mai multe investitii publice.

Al treilea vector se refera indeosebi la unele reglementari permisive si achizitia de obligatiuni publice, care duc la stimularea sectorului privat.

Nucleul dur

Este de presupus ca BCE va incepe in curand refinantarea pe termen lung, oferind bancilor din zona euro chiar si subventionari in scopul cresterii mai rapide a sectorului privat.

Cand constrangerile impuse de actualele reglemetari vor fi depasite, BCE ar putea trece la cumpararea de active private, stimuland astfel indirect investitiile din acest sector.

Relaxarea creditelor ar putea avea un rol deosebit in revenirea la o inflatie ponderata, necesara pentru o Europa amenintata cu deflatia si cu toate consecintele ei.

Efectele randamentelor obligatiilor pe termen lung in tarile "nucleului dur" pot insemna scaderea costului de capital in sectorul public si privat al tarilor de la periferie. Aceste efecte se vor putea observa in scaderea valorii monedei euro, in cresterea competitivitatii si a exporturilor.

Pietele bursiere din intreaga zona euro ar putea cunoaste un reviriment, iar valoarea activelor ar creste semnificativ, dupa o lunga perioada de stagnare.

Nu este de neglijat nici factorul psihologic, care actioneaza fara gres in sectoarele economice: o asemenea conjunctura stimuleaza de la sine initiativa privata si investitiile.

Rolul crucial al BCE

Pe de alta parte, este de inteles ingrijorarea unor guverne ca, prin slabirea surubului austeritatii, presate de deflatie si de recesiune, vor fi puse in fata unor riscuri majore.

Nu neaga nimeni riscurile, dar atunci cand guvernelor le lipseste curajul, intervine rolul BCE sa preia acele initiative, in fata carora se codesc conducatorii locali.

In orice caz, ar fi gresit ca guvernele sa mearga pe linia minimei rezistente, sa puna in aplicare reforme pe termen scurt, contand ca vor rezulta echilibre fiscale si de austeritate pe termen mediu.

Corect este sa prevada si chiar sa puna in aplicare reforme fiscale dureroase sub aspect politic, dar cu efecte pe termen lung.

Daca Europa va sti sa actioneze invatand din experienta Japoniei, ar putea sa se intoarca la standardele ei de competitivitate si de crestere economica, sa-si creeze locuri de munca si sa-si asigure sustenabilitatea creditelor pe termen mediu si lung, atat in sectorul privat, cat si in cel public.

Si ar avea timp sa-si organizeze toate acestea pana la sfarsitul anului.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Nouriel Roubini economist, #economia Europei, #Europa recesiune, #Europa stagnare, #Europa deflatie , #criza