Nouriel Roubini: A inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 20:50
6659 citiri
Nouriel Roubini: A inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro
Foto: rt.com

Economistul Nouriel Roubini crede ca adoptarea masurilor de austeritate va avea ca urmare o adancire a crizei, pe termen scurt, si va crea o situatie pe care tarile de la marginea Uniunii Europene nu o vor putea stapani.

Intr-un articol scris pentru Al Jazeera, Roubini afirma ca Germania si celelalte state au ales masurile de austeritate cele mai drastice si daunatoare pentru tarile de la marginea Uniunii. El crede ca ar fi trebuit depreciat euro si intarite tarile periferice.

Economistul este de parere ca recesiunea din zona euro va atinge in curand punctul culminant, cu Grecia pe marginea default-ului si o renuntare "fara glorie" la moneda euro, dar si cu pericolul ca Italia sa piarda accesul la anumite piete. Cu toate acestea, problemele Uniunii sunt mult mai mari, si afecteaza cel putin inca alte patru tari, Irlanda, Spania, Portugalia si Cipru.

Roubini aminteste situatia creata in ultimii ani, cand Grecia, Italia, Portugalia, Irlanda si Spania au fost principalii consumatori europeni si au cheltuit mai mult decat produceau. In acest timp, tari precum Germania, Franta sau Austria au avut cheltuieli mai mici decat veniturile.

Datoria publica si cea privata din tarile risipitoare nu au mai putut fi controlate in momentul crizei bulei imobiliare, din Spania si Irlanda, iar deficiturile bugetare si diferentele fiscale nu au mai putut fi sustinute in tarile de la periferia zonei euro, crede economistul american.

Adoptarea unor alte masuri sau destramarea zonei euro

Cele mai bune stimulente pentru cresterea economica si a competitivitatii in tarile de la marginea zonei euro ar fi suplimentarea monetara si reducerea taxelor, impreuna cu reducerea masurilor de austeritate si a reformelor structurale. Acestea implica deprecierea monedei euro, dar si inlesnirea politicii monetare a Bancii Centrale Europene, lucruri cu care BCE si Germania nu vor fi de acord, este de parere Nouriel Roubini.

Totodata, economistul crede ca cele doua, Germania si BCE, au o putere mai mica decat cred ca au. El spune ca ar trebui renuntat la ajustarile asimetrice, in favoarea unei abordari mai simetrice, pentru ca tarile marginase sa nu intre in default si, apoi, sa fie nevoite sa iasa din zona euro.

Roubini mai afirma ca Italia este "prea mare pentru a esua", dar si "prea mare pentru a fi salvata" si se afla intr-un punct fara intoarcere. In acest moment, este de parere economistul, a inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro. Previziunile lui Roubini sunt sumbre: intai vom asista la restructurari coercitive ale datoriilor, dupa care la renuntari la moneda euro, care vor duce, in final, la destramarea zonei euro.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#Roubini criza zona euro, #Roubini masuri austeritate criza, #Roubini Uniunea Europeana masuri austeritate , #criza