Nouriel Roubini: A inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 20:50
6549 citiri
Nouriel Roubini: A inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro

Economistul Nouriel Roubini crede ca adoptarea masurilor de austeritate va avea ca urmare o adancire a crizei, pe termen scurt, si va crea o situatie pe care tarile de la marginea Uniunii Europene nu o vor putea stapani.

Intr-un articol scris pentru Al Jazeera, Roubini afirma ca Germania si celelalte state au ales masurile de austeritate cele mai drastice si daunatoare pentru tarile de la marginea Uniunii. El crede ca ar fi trebuit depreciat euro si intarite tarile periferice.

Economistul este de parere ca recesiunea din zona euro va atinge in curand punctul culminant, cu Grecia pe marginea default-ului si o renuntare "fara glorie" la moneda euro, dar si cu pericolul ca Italia sa piarda accesul la anumite piete. Cu toate acestea, problemele Uniunii sunt mult mai mari, si afecteaza cel putin inca alte patru tari, Irlanda, Spania, Portugalia si Cipru.

Roubini aminteste situatia creata in ultimii ani, cand Grecia, Italia, Portugalia, Irlanda si Spania au fost principalii consumatori europeni si au cheltuit mai mult decat produceau. In acest timp, tari precum Germania, Franta sau Austria au avut cheltuieli mai mici decat veniturile.

Datoria publica si cea privata din tarile risipitoare nu au mai putut fi controlate in momentul crizei bulei imobiliare, din Spania si Irlanda, iar deficiturile bugetare si diferentele fiscale nu au mai putut fi sustinute in tarile de la periferia zonei euro, crede economistul american.

Adoptarea unor alte masuri sau destramarea zonei euro

Cele mai bune stimulente pentru cresterea economica si a competitivitatii in tarile de la marginea zonei euro ar fi suplimentarea monetara si reducerea taxelor, impreuna cu reducerea masurilor de austeritate si a reformelor structurale. Acestea implica deprecierea monedei euro, dar si inlesnirea politicii monetare a Bancii Centrale Europene, lucruri cu care BCE si Germania nu vor fi de acord, este de parere Nouriel Roubini.

Totodata, economistul crede ca cele doua, Germania si BCE, au o putere mai mica decat cred ca au. El spune ca ar trebui renuntat la ajustarile asimetrice, in favoarea unei abordari mai simetrice, pentru ca tarile marginase sa nu intre in default si, apoi, sa fie nevoite sa iasa din zona euro.

Roubini mai afirma ca Italia este "prea mare pentru a esua", dar si "prea mare pentru a fi salvata" si se afla intr-un punct fara intoarcere. In acest moment, este de parere economistul, a inceput "jocul de sfarsit" al zonei euro. Previziunile lui Roubini sunt sumbre: intai vom asista la restructurari coercitive ale datoriilor, dupa care la renuntari la moneda euro, care vor duce, in final, la destramarea zonei euro.

Citeste si:
Vasile Dîncu nu se teme de remaniere: ”Sunt pure invenții”
Vasile Dîncu nu se teme de remaniere: ”Sunt pure invenții”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a negat luni, 15 august, zvonurile conform cărora ar urma să fie schimbat din funcție. Întrebat, la festivitățile dedicate Zilei Marinei Naționale de...
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...