Nouriel Roubini: Ultimele previziuni economice si secrete ale vietii sale personale

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 23:37
6051 citiri
Nouriel Roubini: Ultimele previziuni economice si secrete ale vietii sale personale
Foto: The Globe and Mail

Faimosul economist, Nouriel Roubini este un vesnic calator pe toate continentele. "Sunt un nomad si un tigan, de nivel mondial", spune Roubini, intr-un interviu extrem de interesant si incitant legat de ultimele evolutii ale crizei si despre viata sa personala, luat de catre publicatia canadiana "The Globe and Mail".

Pentru Nouriel Roubini, Toronto a fost finalul unei calatorii de 36 de ore cu avionul, care l-a purtat in India, Hong Kong si Mexic. Apoi, dupa un weekend in Manhattan, el va merge doua saptamani in Europa, cu aparitii la Davos, Elvetia, Milano, Londra, Berlin si Moscova, scrie The Globe and Mail.

Ca presedinte al firmei de consultanta Roubini Global Economics si ca profesor la Universitatea din New York, Nouriel Roubini, in varsta de 52 de ani, isi petrece 60-70% din viata sa pe drum, dormind doar patru-cinci ore pe noapte, atunci cand este in calatorie.

Va prezentam mai jos o selectie dintr-un interviu dat de Nouriel Roubini lui Michael Posner, de la publicatia canadiana The Globe and Mail.

Sunteti considerat un star rock si un playboy...

Oamenii nu sunt doar pasionati de un domeniu si nimic altceva. Imi place sa colectionez lucrari de arta contemporana si ma duc la expozitii de arta. Imi plac Damien Hirst si Matthew Barney.

Am crescut in Italia si am avut o educatie umanista, bazata pe filosofie si literatura - lucruri pe care le iubesc si le apreciez. Oamenii sunt mai bogati si mai complecsi, decat ar putea sugera preocuparile lor profesionale de zi cu zi.

Pentru mine, problemele geopolitice devin tot mai importante, deoarece cum poti intelege economia, daca nu intelegi geopolitica? Oamenii cred ca economistii fac doar calcule si diagrame. Acestia sunt ingusti la minte.

Aveti peste 128.000 de adepti pe Twitter. Cum ati facut asta?

Lady Gaga are milioane. Justin Bieber de asemenea. Dar in randul economistilor, doar Paul Krugman (ziarist la New York Times) are mai multi decat mine. Dintre retelele de socializare le-am incercat pe toate, Facebook, Twitter.

Twitter-ul il folosesc in mod frecvent si sunt dependent de el.

In Europa, austeritatea este acum la ordinea zilei. Este abordarea corecta?

Da, in timp ce austeritatea fiscala ar putea fi necesara in timp, pe termen scurt face mai rau recesiunii. Asa cum este, aceasta duce la cresterea taxelor si la reducerea cheltuielilor guvernamentale.

Fara o crestere economica, datoria nu este durabila. Si aceasta devine un cerc vicios. Pietele te forteaza la austeritate, ceea ce adanceste recesiunea si mareste deficitul fiscal.

Europa de astazi are nevoie de politici si de strategii pentru a restabili cresterea economica. Doar o austeritate pura va creea o severa recesiune si va produce o depresie.

Sunteti un optimist, cu privire la viitorul Primaverii arabe?

Am sentimente amestecate. Pe termen lung, aceasta va insemna un lucru bun. Aceste regimuri ar fi trebuit sa fie schimbate. Dar nu am nici iluzii ca va fi o tranzitie lina catre democratie, spre un succes economic.

Europa de Est a fost sprijinita de restul Europei, Statele Unite, FMI, BCE - 10 ani de subventionare si de-abia acum cateva tari incep sa mearga bine.

In Egipt, Tunisia si Libia suntem foarte departe de asta. Le va lua o lunga perioada de timp sa se stabilizeze.

De ce nu v-ati casatorit niciodata?

Imi petrec aproximativ trei sferturi din timp in calatorii. Tu faci alegerile. Poti avea un mare succes profesional, dar viata ta personala ar putea sta pe bancheta din spate. Nu poti sa le ai pe toate.

Aveti o masina?

Nu am nici masina, nici barca, nici avion. In timpul liber port blugi. Imi place cultura, imi plac artele vizuale, literatura de specialitate. Singurul meu consum il reprezinta arta contemporana.

Filosoful George Steiner sugera rolul istoric al evreilor in istoria umana, care sunt niste vesnici pribegi. Va vedeti in aceasta postura?

Un pic. Sunt un nomad si un tigan, de nivel mondial. Sunt nascut in Turcia, am crescut in Israel si Italia si acum traiesc la New York. Am vizitat toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Dar, oriunde merg, eu invat.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#ultimele previziuni criza economica nouriel roubini, #interviu nouriel roubini criza mondiala, #secrete viata personala nouriel roubini , #criza