Roubini: Zona euro se va destrama, daca Grecia nu va mai primi finantare

Marti, 12 Iunie 2012, ora 23:14
2561 citiri
Roubini: Zona euro se va destrama, daca Grecia nu va mai primi finantare
Foto: BBC

Economistul american Nouriel Roubini a avertizat, marti, ca oprirea finantarii Greciei va conduce la destramarea zonei euro.

Daca acest scenariu se va adeveri, investitorii se vor panica, punand presiune asupra bancilor din Spania, Italia si Portugalia, a mentionat acesta, intr-un interviu acordat ziarului german Bild, citat de Der Spiegel.

El a spus ca "obesesia pentru austeritate" trebuie sa se termine, motivand ca guvernele ar trebui sa micsoreze taxele si sa mareasca salariile.

"Europa are nevoie de crestere", a reiterat economistul.

El a propus ca Executivul german sa emita un tichet de vacanta, in valoare de 1.000 de euro, valabil pentru tarile lovite de criza, care sa ajute la stimularea economiei acestora. In plus, cei care vor sa cumpere o proprietate in statele de la periferia zonei euro ar trebui sa fie scutiti de taxe.

Roubini mai considera ca liderii europeni ar trebui fie sa faca tot posibilul pentru ca sa tina Grecia in uniunea monetara, prin incurajarea cresterii economice, fie sa organizeze o iesire controlata si sa extinda finantarea catre statul elen.

Ambele optiuni sunt mai ieftine pentru Germania decat o dezmembrare a zonei euro, potrivit lui Roubini.

Liderii greci au mentionant ca mai au bani pana la sfarsitul lunii, iar daca nu vor mai primi o noua transa de imprumut, vor intra in faliment.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Nouriel Roubini iesire Grecia zona euro, #Roubini Grecia zona euro, #Roubini previziuni zona euro, #Roubini zona euro , #criza