Ziare.com

Sfaturile lui Nouriel Roubini pentru europeni: Invatati de la japonezi!

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:09

   

Sfaturile lui Nouriel Roubini pentru europeni: Invatati de la japonezi!
Analistul Nouriel Roubini, supranumit si "profetul crizei", a facut cateva recomandari legate de drumul pe care trebuie sa-l urmeze Europa pentru a-si salva economia amenintata de stagnare si deflatie.

El face referire la exemplul Japoniei care, cu doi ani in urma, a aplicat un plan continand trei vectori, meniti sa redreseze economia tarii, puternic tulburata de dezastrele unui tsunami, produs cu putin timp in urma, arata Project-Syndicate.

Un plan in trei vectori

Planul prevedea in primul rand o puternica sustinere monetara, atat cantitativa, cat si calitativa, precum si creditarea masiva a sectorului privat, principalul motor in relansarea economiei.

Se pare ca in prezent Banca Centrala Europeana are un plan similar, sustinut de presedintele BCE Mario Draghi, si, daca este asa, sunt toate sansele sa calce pe urmele reusitei Japoniei de acum doi ani.

Europa are nevoie de accelerarea reformelor structurale, pentru a stimula cresterea economica din intreaga zona euro, iar creditarea sectorului privat reprezinta o baza.

Pana acum, progresele inregistrate de asemenea reforme au cam dezamagit indeosebi prin aplicarea lor diferentiata, mai insistent in unele tari, ca Spania sau Irlanda, si mai domol in altele, cum sunt Italia si Franta.

Aici intervine al doilea vector, care impune consolidarea fiscala, mentinand deficitele mici, dar asigurand sustenabilitatea datoriilor mari, ceea ce fireste nu este usor.

Fata de Japonia, Europa are dezavantajul unei structuri cat se poate de neomogene.

In timp ce periferia zonei are nevoie de masuri care sa duca la sustinerea economiilor deficitare, miezul dur al continentului - sa zicem, Germania - ar putea suporta usor o extindere fiscala temporara, reprezentata prin impozite mai mici si mai multe investitii publice.

Al treilea vector se refera indeosebi la unele reglementari permisive si achizitia de obligatiuni publice, care duc la stimularea sectorului privat.

Nucleul dur

Este de presupus ca BCE va incepe in curand refinantarea pe termen lung, oferind bancilor din zona euro chiar si subventionari in scopul cresterii mai rapide a sectorului privat.

Cand constrangerile impuse de actualele reglemetari vor fi depasite, BCE ar putea trece la cumpararea de active private, stimuland astfel indirect investitiile din acest sector.

Relaxarea creditelor ar putea avea un rol deosebit in revenirea la o inflatie ponderata, necesara pentru o Europa amenintata cu deflatia si cu toate consecintele ei.

Efectele randamentelor obligatiilor pe termen lung in tarile "nucleului dur" pot insemna scaderea costului de capital in sectorul public si privat al tarilor de la periferie. Aceste efecte se vor putea observa in scaderea valorii monedei euro, in cresterea competitivitatii si a exporturilor.

Pietele bursiere din intreaga zona euro ar putea cunoaste un reviriment, iar valoarea activelor ar creste semnificativ, dupa o lunga perioada de stagnare.

Nu este de neglijat nici factorul psihologic, care actioneaza fara gres in sectoarele economice: o asemenea conjunctura stimuleaza de la sine initiativa privata si investitiile.

Rolul crucial al BCE

Pe de alta parte, este de inteles ingrijorarea unor guverne ca, prin slabirea surubului austeritatii, presate de deflatie si de recesiune, vor fi puse in fata unor riscuri majore.

Nu neaga nimeni riscurile, dar atunci cand guvernelor le lipseste curajul, intervine rolul BCE sa preia acele initiative, in fata carora se codesc conducatorii locali.

In orice caz, ar fi gresit ca guvernele sa mearga pe linia minimei rezistente, sa puna in aplicare reforme pe termen scurt, contand ca vor rezulta echilibre fiscale si de austeritate pe termen mediu.

Corect este sa prevada si chiar sa puna in aplicare reforme fiscale dureroase sub aspect politic, dar cu efecte pe termen lung.

Daca Europa va sti sa actioneze invatand din experienta Japoniei, ar putea sa se intoarca la standardele ei de competitivitate si de crestere economica, sa-si creeze locuri de munca si sa-si asigure sustenabilitatea creditelor pe termen mediu si lung, atat in sectorul privat, cat si in cel public.

Si ar avea timp sa-si organizeze toate acestea pana la sfarsitul anului.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6083 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Profetul crizei stie???

Cà japonezii sunt ca niste sclavi indoctrinati iar in momentul in care sunt lasa-ti in somaj se duc prin pàdurii si se spanzura???stie ca avantajele sociale si codul muncii nu fac parte din cultura japoneza.Stie ca acolo daca pleci de la muncà cand ti se gata programul esti rau vazut deci sistematic stai peste program,stie ca nu ai voie sa revendici nici un drept la locul de munca.Stie ca in Corporatiile japoneze inainte sa te angajezi acolo fac un stagiu de spàlarea creierului de genul "Firma este viata mea ,ea este tot pentru mine si o sa muncesc in ea pana la moarte cu toate puterile mele? Oare nu asta este reusita Japoniei pe care o venerezi???? Domnu economist v-a veni vremea cand si "furnicile astea" se vor rascula si isi vor revendica drepturile nu doar "Corporatocratia" va conduce lumea.

 

Bla-bla-bla

Or sa vina comunistii sa ii puna la munca tot 10 ore, dar cu plata in cartele si cozi.

Profetul crizei stie???

Eu am trait in japonia si nu am vazut asa ceva . Ce gogomanii spui ?!Da, cind lucreaza sint seriosi. Asta nu e rau.
Iuropa nuse poate redresa. Ca e lenesa, luyme a a evoluat, Econiomia lumii e pe coasta Pacificului acum. Iuropa nu mai este parte din motorul lumii. E portbagaj gaurit.
Lenea s-a asezat in europa , socialismul a inflorit.

 

Da, ca-n Japonia

Sa ne dezvoltam pana la draqu'n praznic, sa consumam toate resursele planetei in ritmmul in care consuma Japonia iar nepotii nostri or sa vada padurile in poze si or sa manance E-uri de la imprimanta 3D. Dar vor fi mandri ca bunicii lor au atins 12% pe an, au avut toti BMW x6, 4 case de vacanta si concedii in Bali.
Da-le dreaqu de paduri...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor