Nouriel Roubini: Putin viseaza refacerea URSS, sub forma Uniunii Eurasiatice

Duminica, 03 August 2014, ora 18:48
7445 citiri
Nouriel Roubini: Putin viseaza refacerea URSS, sub forma Uniunii Eurasiatice
Foto: Project Syndicate

Escaladarea conflictului din Ucraina sub privirile guvernului sustinut de occident, dar si ale separatistilor prorusi, naste o intrebare de fond: ce urmareste, de fapt, Kremlinul sa obtina pe termen lung?

Desi obiectivul imediat al presedintelui Vladimir Putin pare sa fi fost initial limitat la castigarea controlului asupra Crimeii si pastrarea unei oarecare influente asupra Ucrainei, astazi se pare ca tinteste mult mai departe, sustine economistul Nouriel Roubini, intr-un articol publicat in Project Syndicate.

Drumul catre moneda unica euroasiatica

Pentru Putin, cea mai mare catastrofa a secolului XX este destramarea Uniunii Sovietice si nu vede alt mod de a o repara decat prin reconstituirea ei intr-o formula noua, ca un fel de uniune supranationala a statelor membre.

Nu trebuie sa surprinda. Rusia si-a dorit totdeauna sa fie o mare putere, iar acest statut i-l confera, printre altele, un colier de state tampon adunate in jurul sau. Ele sunt pavaza buna la nevoie, dar si un mijloc medieval de a-si etala maretia statului prin multimea vasalilor sai.

Sub tari, Rusia a facut totul ca sa-si subordoneze vecinii. Regimul comunist a reusit si el sa faca acelasi lucru, iar acum domnul Putin incearca aceeasi Marie cu alta palarie, invocand Uniunea Euroasiatica.

Planul initial a fost o simpla uniune vamala, aranjata inte Rusia, Belarus si Kazahstan, la care acum incearca sa adauge Kargazstan si Armenia, cu grija ca parghiile de putere sa ramana in mana Kremlinului.

Dar Putin a sesizat ca astazi acordurile interstatale pivoteaza mai putin pe factorul politic si mai mult pe cel economic. Uniunea vamala nu e decat un pretext ca Rusia sa-si subordoneze interesele financiare, comerciale si de investitii ale uniunii, pana la acel punct, cand membrii ei vor simti nevoia sa-si echilibeze ratele de schimb, unii fata de altii.

Acesta este momentul potrivit pentru crearea unei adevarate uniuni monetare, cu o moneda unica - poate rubla euroasiatica - destinata sa fie folosita ca mijloc de plata, de reglementare a conturilor si ca depozit al valorilor.

Uniunea Euroasiatica - un vis

Cu siguranta, Putin a studiat experienta zonei euro si a inteles ce importanta are sustinerea unei uniuni monetare si economice in domeniul bancar, fiscal sau oricare altul.

Iar dupa ce membrii zonei euroasatice vor accepta sa renunte la suveranitatea bancara, fiscala si economica, nimic nu-l va opri sa treaca si la o uniune politica, justificata chiar cu legitimitatea democratica a operatiunilor.

Fireste, uniunea vamala ar fi de neconceput fara includerea Ucrainei, cel mai de seama vecin din vestul Rusiei, indeosebi sub aspectul potentialului economic.

Acesta a fost fara indoiala motivul pentru care Putin a presat in ceasul al doispezecelea asupra lui Viktor Ianukovici sa nu semneze la Vilnius acordul cu UE.

Tot acesta pare sa fie si motivul pentru care Putin a reactionat atat de dur la inlaturarea prietenului Ianukovici de la putere, anexandu-si Crimeea si destabilizand Ucraina.

Pornit pe acest drum, Putin merge mai departe si incearca sa contrapuna fortei economice si financiare a institutiilor occidentale un fel de sistem financiar international propriu, in cadrul BRIC, (Brazilia, India, China, Africa de Sud) a carui Banca de Dezvoltare ar trebui sa devina o alternativa la Fondul Monetar International si la Banca Mondiala.

Cu toate acestea, crearea unei Uniuni Euroasiatice complete, care sa nu depinda de vest nici in ce priveste operatiile financiare, nici cele economice, bancare, de comunicatii sau conexiunile lor politice pare mai curand un vis decat o realitate.

Un nou Razboi Rece?

Lipsa reformelor in Rusia implica un potential limitat de crestere si resurse financiare insuficiente pentru a crea o uniune fiscala in adevaratul sens al cuvantului.

Asta nu-l sperie pe Putin care ca si alti autocrati din Asia Centrala conteaza sa ramana conducatorul perpetuu al unei tari dornice sa se mentina superputere, numai in baza resurselor sale de materii prime.

Din pacate, sanctiunile pe care SUA si UE le impun Rusiei sunt departe de a convinge nationalistii slavofili ai lui Putin ca viitorul Rusiei sta intr-o buna colaborare cu Occidentul si nu intr-un sistem separat, confectionat cam artizanal. Aici se impotmoleste totul, iar echipa lui Putin nu reuseste decat sa caute viitorul, inotand in deriva.

Ca urmare, viitorul apare mai confuz ca oricand. Presedintele Barack Obama pare convins ca nu asistam la premizele unui nou Razboi Rece. Dar cursul evenimentelor pare sa confirme contrariul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#Nouriel Roubini expert economic, #conflict Ucraina, #razboi Ucraina, #rubla euroasiatica , #estimare