Profesorul ”Apocalipsei” Nouriel Roubini avertizează din nou lumea: Criza lovește ca în ”Triunghiul Bermudelor”, similar cu 2008

Vineri, 24 Martie 2023, ora 19:20
6577 citiri
Profesorul ”Apocalipsei” Nouriel Roubini avertizează din nou lumea: Criza lovește ca în ”Triunghiul Bermudelor”, similar cu 2008
Nouriel Roubini FOTO / ABC

Războiul provocat de Vladimir Putin a bulversat lumea, aruncând-o în multiple crize mondiale, pe piețele financiare, energetice și alimentare. Dar acum ”profetul crizei”, profesorul Nouriel Roubini spune că este probabil să vină o ”recesiune severă” datorită unui ”Triunghi al Bermudelor” al pericolelor penttru economie globală.

”Dr. Doom”, așa cum a fost poreclit, Nourile Roubini, de la Universitatea din New York, Statele Unite, susține că există riscuri majore în lume și avertizează asupra unei crize asemănătoare cu aceea din anul 2008, potrivit Yahoo News.

Roubini, care a prezis criza financiară globală din 2007-2008 și a câștigat supranumele „Dr. Doom” de pe Wall Street, și-a expus gândirea într-un nou interviu la podcastul Forward Thinking al McKinsey Global Institute.

Gestul și cuvintele lui Putin de la plecarea lui Xi Jinping l-au trădat: Președintele chinez l-a pus pe bancheta din spate VIDEO

Profesorul de la Universitatea din New York, în vârstă de 64 de ani, a avertizat despre „acumularea uriașă de datorii” la nivel mondial în ultimele decenii. El a descris „agenți” sau „zombi” falimentați – indiferent dacă sunt gospodării, corporații, instituții financiare, guverne sau țări – care au putut supraviețui în ciuda nivelurilor ridicate ale datoriilor din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor.

„Chiar și instituțiile care erau efectiv în insolvență și faliment ar putea supraviețui. Și în timpul GFC, i-am eliberat”, a spus el. În S.U.A., o parte a Actului de Stabilizare Economică de Urgență din 2008 a fost programul de 700 de miliarde de dolari Troubled Asset Relief Program, creat pentru a cumpăra active toxice de la bănci.

Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

Acum, Fed și alte bănci centrale fiind forțate să lupte împotriva inflației mari prin creșterea ratelor dobânzilor, el consideră o „recesiune severă” probabilă în anul următor.

Roubini crede că Fed și alte bănci centrale sunt acum într-o poziție de pierdere-pierdere. Creșterea dobânzilor ar putea zgudui sistemul bancar și poate duce la o instabilitate mai mare, dar reducerea acestora ar putea stimula o inflație mai mare. „Este prea târziu pentru a găsi o soluție care să prevină o aterizare grea și să prevină stresurile financiare severe”, a spus el la începutul acestei săptămâni la Bloomberg TV.

Roubini a comparat pericolul crizei cu Triunghiul Bermudelor: „Este ca un Triunghi al Bermudelor. Ai un impact asupra veniturilor tale, a valorilor activelor tale și apoi a poverii finanțării pasivelor tale. Și atunci ajungi într-o situație de suferință dacă ești o casă sau o firmă de afaceri cu un efect de pârghie foarte mare”.

#Nouriel Roubini, #Nouriel Roubini profet criza, #Nouriel Roubini recesiune, #Nouriel Roubini criza economica , #stiri externe