Cea mai mare amenințare pentru Novak Djokovic la sosirea în Australia: ”Va fi urcat în următorul avion spre casă!”

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 11:02
6522 citiri
Cea mai mare amenințare pentru Novak Djokovic la sosirea în Australia: ”Va fi urcat în următorul avion spre casă!”
Novak Djokovic

Comisarul interimar al forţei de frontieră din Australia examinează o "problemă" care a apărut cu declaraţia de călătorie în Australia a sârbului Novak Djokovici pentru primul grand slam al anului. Nu au fost făcute publice detalii despre natura problemei din declaraţia liderului ATP, potrivit presei australiene.

Informaţia vine în momentul în care ministrul federal al Afacerilor Interne, Karen Andrews, a declarat că, deşi guvernul statului Victoria şi Tennis Australia ar putea permite unui jucător nevaccinat să concureze la Australian Open, guvernul federal va aplica condiţiile valabile la graniţa australiană.

"Orice persoană care doreşte să intre în Australia trebuie să respecte cerinţele noastre stricte de trecere a frontierei. În timp ce guvernul statului Victoria şi Tennis Australia pot permite unui jucător nevaccinat să concureze la Australian Open, guvernul Commonwealth este cel care va aplica cerinţele noastre la graniţa australiană.

Din 15 decembrie 2021, deţinătorii de vize complet vaccinaţi eligibili pot călători în Australia fără a fi nevoie să solicite o scutire de călătorie şi să intre în statele şi teritoriile eligibile fără carantină. Dacă o persoană care soseşte nu este vaccinată, trebuie să furnizeze o dovadă acceptabilă că nu poate fi vaccinată din motive medicale pentru a putea avea acces la aceleaşi condiţii de călătorie precum persoanele complet vaccinate. Forţa de frontieră australiană va continua să se asigure că persoanele care ajung la graniţa noastră respectă cerinţele noastre stricte de trecere a frontierei.

Nicio persoană care concurează la Australian Open nu va primi un tratament special. Cerinţele de carantină pentru sosirile internaţionale în Victoria, inclusiv pentru persoanele nevaccinate, sunt de competenţa guvernului statului Victoria", a spus Andrews, într-un comunicat, în care nu l-a numit pe Djokovici.

După publicarea comunicatului, prim-ministrul australian Scott Morrison a afirmat că Djokovici va trebui să "furnizeze dovada acceptabilă" că nu poate fi vaccinat din motive medicale.

"Aşteptăm prezentarea lui şi ce dovezi ne oferă pentru a susţine acest lucru. Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, atunci el nu va fi tratat diferit faţă de alţii şi va fi urcat în următorul avion spre casă", a spus Morrison.

Djokovici a anunţat, marţi, că a primit, pe baza unei scutiri medicale, permisiunea de a participa la Australian Open (17-30 ianuarie), competiţie la care este deţinătorul trofeului.

"La mulţi ani, tuturor! Vă doresc tuturor sănătate, iubire şi fericire în fiecare moment şi să simţiţi dragoste şi respect faţă de toate fiinţele de pe această planetă minunată. Am petrecut un timp fantastic cu cei dragi în pauza dintre sezoane şi astăzi mă îndrept spre Australia cu o excepţie medicală", a scris el, pe Instagram, alături de o fotografie care îl arăta pe un aeroport.

Novak Djokovic a refuzat să spună dacă s-a vaccinat împotriva coronavirusului, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la participarea sa la Australian Open, turneu pe care l-a câştigat de nouă ori.

Autorităţile australiene cer ca sportivii care intră în Australia să fie vaccinaţi cu schemă completă, să fi trecut prin boală în ultimele şase luni sau să solicite şi să primească o scutire medicală, aceasta din urmă fiind destul de greu de obţinut.

Printre motivele excepţiilor medicale se numără un "eveniment advers grav atribuit unei prime doze de vaccin aprobat". Un eveniment este considerat grav dacă a dus la spitalizare sau a dus la o invaliditate/incapacitate semnificativă.

La categoria "scutiţi" de vaccinare intră şi cei care au fost infectaţi cu virsul Sars-CoV-2 după 31 iulie 2021. Scutirea medicală trebuia solicitată până la 10 decembrie 2021, cel târziu.

Excepţia medicală acordată lui Djokovici pare controversată, în condiţiile în care, din ce se cunoaşte, el nu s-ar încadra în niciuna dintre condiţiile de mai sus.

Liderul mondial, în vârstă de 34 de ani, care este la egalitate cu Rafael Nadal şi Roger Federer la numărul de grand slam-uri câştigate, 20, poate deţine singur recordul de astfel de trofee dacă mai triumfă la un "major".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Amenințări cu arma în Constanța. Un șofer a scos pistolul din cauza șicanărilor în trafic
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat că poliţiştii din Eforie au fost sesizaţi, joi seara, cu privind la faptul că în timp ce se deplasa cu...
Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
A fost activat planul rosu de acțiune dupa ce a fost facuta o amenintare cu bomba la bordul unui avion, Aeronava a aterizat de urgenta pe Aeroportul Timisoara la miezul noptii, arată Opinia...
#Novak Djokovic, #Australian Open, #amenintare, #sosire , #Stiri Novak Djokovic