Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”

Duminica, 14 Aprilie 2024, ora 03:00
5156 citiri
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Cuplu la nuntă, cuplu la semnarea unui contract. FOTO / Unsplash.com

Cuprinse de euforie, cuplurile care-și organizează nunta pot deveni foarte ușor victimele unor șarlatani. Pentru că unde e rost de mulți bani, există și riscul comiterii unor fapte imorale și/sau ilegale. Astfel, evenimentul mult visat se poate transforma într-un coșmar.

O mulțime de povești ale oamenilor păcăliți au fost distribuite în mediul virtual. În multe cazuri, aceștia se plâng de clauzele abuzive din contracte, de diverse taxe suplimentare, precum:

- taxă „surpriză” de sute de euro, dacă petrecerea trece de ora 3-4 dimineața;

- taxă tip „licitație”: mirii sunt amenințați de organizator, cu câteva săptămâni sau luni înainte de eveniment, că petrecerea lor va fi anulată dacă nu vor plăti mai mult decât s-au înțeles inițial, pentru că proprietarul a găsit alți miri, dispuși să achite o sumă mai mare;

- alte taxe „surpriză” pe nota de plată, pentru produse și servicii promise inițial că fac parte din pachet, în baza angajamentului scris asumat;

- marje procentuale impuse de organizator pentru „ajustarea”/majorarea în anul următor a prețurilor stipulate în contractul semnat (la unele localuri poate ajunge până la 20%, nefiind vorba despre o situație de forță majoră);

etc.

Iată doar câteva relatări nefericite din secțiunea Google Reviews ale unor români care s-au trezit cu evenimentul sabotat chiar de către organizatorul considerat inițial de bună-credință:

- „Nu recomand! Modul de contractare de evenimente este cel puțin dubios, fără a se explica taxele ascunse. Verificați firma câte procese au pe rol!”;

- „Locația este frumoasă, dar personalul și conducerea, niște șarlatani! Au stricat multe evenimente ale prietenilor prin modul lor de ‘contractare’ evenimente! Mare grijă! Vor să semnați pe loc! Nu trimit draft de contract prin e-mail!”;

- „Locația este OK, doar că ospătarii puțin tupeiști și șefa aia de sală, tupeu maxim!”;

- „Cu părere de rău, nici măcar 1 stea nu ar merita pentru lipsa de profesionalism și de comunicare pe care am avut-o cu persoanele de contact ale localului (...)”.

Ce faci dacă nunta este pusă în pericol de un țepar

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit pentru Ziare.com despre pericolele ce pot deriva din contractele încheiate între miri și entitățile care au în administrare spații pentru evenimente.

„În primul rând (n.r. - mirii) trebuie să se asigure că nu există clauze prin care tot avansul pe care îl înaintează către organizatorul de nunți urmează să fie pierdut în ipoteza în care evenimentul suportă modificare, fie în sensul modificării datei, fie în sensul anulării în integralitate a acestuia.

Sigur că foarte mulți dintre organizatorii de nunți nu vor fi de acord cu asemenea clauză să fie eliminată din contract, însă trebuie să știe cei care semnează cu asemenea clauze că pot solicita instanței reducerea clauzei penale în așa fel încât să recupereze anumite sume de bani, în ipoteza în care ele sunt semnate.

De precizat în același timp este și faptul că nici organizatorul de nunți nu poate să fie prejudiciat în sensul de a anula în integralitate evenimentul, pentru că deși și-a pregătit sala, să nu mai aibă niciun fel de încasare.

Totul se raportează la buna-credință în negocierea, interpretarea și executarea contractelor”, a declarat Adrian Cuculis, pentru Ziare.com.

Dacă cele două părți nu ajung la un consens, avocatul recomandă transmiterea unei notificări, înaintea unei acțiuni în instanță.

„Clauzele abuzive la modul general sunt cele care provoacă un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților.

Trebuie să spunem, de asemenea, că există legislație pentru protejarea inclusiv a persoanelor juridice, implicit legislație pe zona de clauze abuzive între profesioniști.

Deja cunoaștem faptul că foarte multe dintre rezolvări pe zona de clauze abuzive s-au desfășurat în instanța de judecată, însă totuși nu trebuie să omitem și faptul că ne putem adresa cu notificarea prima dată furnizorului de servicii pentru a negocia o închidere amiabilă pentru orice diferență”, a mai punctat avocatul.

„De regulă, în instanță să ajungi în condițiile în care părțile nu reușesc să medieze conflictul pentru înțelegere amiabilă și niciuna dintre ele nu înțelege că riscul în integralitate nu poate să fie aruncat doar asupra uneia dintre părți.

Cel mai des întâlnite litigii apar atunci când părțile au senzația că dețin adevărul absolut și dreptate absolută”, a concluzionat Cuculis.

Quarterly Report - Editia 4

Moartea oribilă a fetiței de 2 ani din Dolj. Avertismentul unui avocat: „Judecătorii se gândesc de trei ori dacă să aplice o pedeapsă cu executare”
Moartea oribilă a fetiței de 2 ani din Dolj. Avertismentul unui avocat: „Judecătorii se gândesc de trei ori dacă să aplice o pedeapsă cu executare”
Fetiţa de doi ani şi jumătate din judeţul Dolj care fusese dată dispărută, luni, 27 mai, a fost găsită moartă astăzi, 28 mai, la câteva sute de metri de casă, într-o zonă cu...
"Justiţia lui Iohannis, Ciolacu şi Gorghiu funcţionează doar pentru borfaşi". Acuzațiile liderului USR după eliberarea lui Radu Mazăre
"Justiţia lui Iohannis, Ciolacu şi Gorghiu funcţionează doar pentru borfaşi". Acuzațiile liderului USR după eliberarea lui Radu Mazăre
Peste 5.000 de dosare au fost închise prin prescripţie într-un singur an, susține preşedintele USR, Cătălin Drulă. Asta reprezintă "o amnistie mascată" în urma căreia "au scăpat...
#nunta, #Adrian Cuculis, #Justitie , #nunta