Până la cât urcă darul în sezonul nunților de anul acesta. Care este prețul tacâmului

Duminica, 24 Iulie 2022, ora 23:11
9339 citiri
Până la cât urcă darul în sezonul nunților de anul acesta. Care este prețul tacâmului
Imagine din timpul petrecerii de la o nuntă FOTO Pixabay

România a înregistrat cel mai mic număr de căsătorii din 1946 până în prezent în anul pandemiei, 2020.

După o revenire în 2021, se aşteaptă ca anul acesta să fie unul aglomerat, după ce în 2020 și 2021 majoritatea evenimentelor de genul acesta au fost amânate sau reprogramate, iar în cele mai multe țări din lume s-au ridicat restricțiile impuse de COVID-19.

În 2019, cel mai recent an cu condiții obișnuite pentru organizarea ceremoniilor de căsătorie, în Uniunea Europeană se înregistrau 4,3 căsătorii la 1.000 de locuitori, iar România avea o rată a nupțialității printre cele mai ridicate din UE (6,6‰, alături de Letonia şi Ungaria, cu 6,7‰, Lituania cu 7,0‰ şi Cipru cu 8,9‰), dar sub mediile din perioada 2016-2018 (6,8‰/ 7,3‰/ 7,4‰), potrivit Eurostat.

Numărul căsătoriilor s-a redus drastic în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, conform Institutului Național de Statistică, ajungând la 81.343 căsătorii (2020) de la 128.610 (2019), cel mai mic număr de căsătorii din 1946 până în prezent.

Numărul căsătoriilor a crescut în 2021, față de primul an de pandemie, ajungând la 114.207, dar a rămas la un nivel inferior celui din 2019, cu o rată a nupțialității de 5,2‰.

Pe măsură ce pandemia se face tot mai puțin simțită și numărul invitațiilor la nunți începe să crească.

Care este cel mai bun dar de nuntă?

Revolut a încercat să afle cum s-au transformat comportamentele legate de nupțialitate, în 13 țări din lume, din Europa până în Asia-Pacific, scrie economica.net.

Banii sunt în continuare un dar de nuntă dezirabil în mai toate țările – din România până în Suedia sau Japonia.

Germanilor le place numerarul și îl înmânează la petrecere cel mai adesea, în cutiuțe de lemn. Aceeași preferință pentru cash se întâlnește și Japonia și în Portugalia.

În sudul Italiei, la finalul petrecerii se înmânează praospăt-căsătoriților un plic cu bani, așa încât să nu se piardă ceva în agitația zilei. În Polonia, darul în bani, de asemenea în plic, se oferă la ieșirea de la slujba religioasă sau când nuntașii ajung la restaurant.

În locul transferurilor sau darurilor cu bani cash, suedezii preferă un cadou pentru luna de miere- un voucher de călătorie, o cazare la hotelul preferat sau servicii turistice.

În Australia, sunt acceptate atât cadourile în obiecte, cât și cele în bani.

Cât costă tacâmul

În Germania, regulile nescrise ale darului de nuntă recomandă între 30 și 70 euro pentru cei care nu fac parte din cercul de apropiați ai mirelui și miresei, în timp ce prietenii și familia oferă cel puțin 100 euro.

În Polonia, Irlanda, Lituania și Spania, invitații oferă cel puțin 50 euro de persoană pentru a acoperi meniul de la masa festivă. Sumele pot ajunge la 200 euro/invitat, în funcție de importanța relației cu mirii.

În Portugalia, darul începe de la cel puțin 125 euro de persoană și regula este ca la presupusul cost al meniului și distracțiilor din timpul petrecerii să se adauge cel puțin 25%, reprezentând câștigul efectiv al tinerilor căsătoriți.

Românii, ceva mai darnici

În România, darul de nuntă poate avea valori cuprinse între 100 euro și 500 euro de persoană, în funcție de gradul de rudenie și relația cu mirii.

Darul acoperă costurile cu meniul și divertismentul din timpul nunții, dar lasă și un beneficiu aproape egal ca valoare cu cheltuielile cuplului proaspăt căsătorit.

Meniurile la restaurant, muzica și celelalte servicii s-au scumpit, iar darul de nuntă ajunge la cel puțin 600 de lei de persoană, în timp ce în București se plătesc 1.000 de lei de persoană, scrie

informateca.ro

.

Darul de nuntă a crescut cu aproape 40%

Scumpirile și inflația au dus la costuri mult mai mari. Organizatorii de evenimente au scumpit deja serviciile cu 10%.

„Pentru evenimentele care vor fi contractate anul acesta, vom fi nevoiţi să creştem preţurile cu cel puţin 10%, din cauza inflaţiei. Preţurile pentru materia primă au crescut. Totul s-a scumpit. Pentru evenimentele care sunt planificate acum, încă din anii precedenţi, mirii vor plăti acelaşi preţ ca în momentul în care am semnat contractul”, spun reprezentanţii HoReCa.

Un meniu de nuntă pentru o persoană pleacă de 60 de euro.

Formațiile care cântă la nunți, dar și DJ-ii care întrețin atmosfera au crescut și ei tarifele cu 20%.

Mirii au cheltuieli mari și cu aranjamentele florale, dar și cu vestimentația. Aceste costuri pot depăși 7.000 de lei.

Darul la nuntă a ajuns acum să fie cu 40% mai mare decât înainte în pandemie. Se spune că darul pentru fiecare persoană trebuie să fie cel puțin dublul meniului, adică 600-700 de lei.

Așadar, o familie plătește cel puțin 1.300 de lei, dacă sunteți simpli invitați.

În București darul este și mai mare, cel puțin 1.000 de lei de persoană. Rudele mirilor dau un dar mai mare, care pleacă de 2,000 de lei de familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#nunta, #dar nunta, #2022, #preturi, #tacamuri, #invitati, #prieteni, #rude , #stiri sociale