In ultimele zile multe televiziuni au fost acaparate de un singur subiect: moartea Marioarei, mama Oanei Zavoranu. De la o simpla stire despre decesul unei persoane relativ cunoscute pana la un spectacol mediatic grotesc a fost doar un pas facut rapid de o parte a presei "de calitate".
Doritorii de balci televizat au putut urmari pe larg zeci de stiri, transmisiuni in direct si talk-show-uri de "analiza" despre deces, inmormantare si bataia cu paznicii din cimitir.
Nu este prima data cand acest gen de eveniment nefericit acapareaza cvasi-total peisajul media autohton. Din moment ce continua sa ne ofere la ore de maxima audienta astfel de spectacole morbide si pe alocuri dezgustatoare, putem presupune ca televiziunile au rating si deci telespectatori dispusi sa urmareasca asa ceva.
Au existat si oameni deranjati de acest spectacol mediatic, avand in vedere ca la CNA s-au primit deja mai multe plangeri pe acest subiect.
Despre pasiunea romanilor pentru subiecte macabre si scandaloase, Ziare.com a stat de vorba cu psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro
Cum poate fi explicata dorinta unor romani de a lua parte la inmormantarea unei persoane pe care nu o cunosc asa cum s-a intamplat cu sute de oameni in cazul mamei Oanei Zavoranu?
In ultima perioada sunt mediatizate din ce in ce mai mult emisiunile care promoveaza agresivitatea si scandalul. Oamenii sunt atrasi de astfel de emisiuni dintr-o lipsa de preocupare. Am constatat ca persoanele care nu au activitate barfesc mai mult decat cele care au preocupare. Iar plictiseala ii impinge catre emisiuni axate pe subiecte de scandal.
Aceasta categorie de public prefera sa se uite in gradina vecinului si sa vada ce nu este in ordine decat in propria ograda. Pot spune ca este o fuga de propriile lor probleme, o fuga de realitate. Daca isi vor nega problemele, vor atrage oameni fix cu aceleasi probleme in viata lor. Vor ascunde trairile lor si ii vor judeca pe cei care au astfel de trairi.
Am observat persoane care s-au batut cu paznicii cimitirului pentru a intra in interior. Ce ii poate determina pe oameni sa riste sa fie raniti doar pentru a vedea o persoana intr-un cosciug?
Aici a intervenit placerea de a asista la scandal. Placerea de a li se intampla ceva, de a avea motive sa se planga, de a avea subiecte de barfit, de a fi vazuti. Toate acestea vin dintr-o satisfactie personala, care alimenteaza o nevoie narcisica, suntem mai buni decat altii si avem mai putine probleme decat ei.
Nu stiu cat erau interesati de ritualul inmormantarii, cat erau interesati de scandal, de a vedea ce se intampla. Curiozitatea este un atribut bine conturat.
Se poate spune ca unii dintre ei sperau sa primeasca ceva din partea familiei?
Este posibil ca multi dintre ei sa fi venit chiar pentru a primi cate ceva, mancare, haine, din parte familiei.
De ce sunt oamenii atat de interesati de un astfel de scandal? Multi se plang de spectacolul ieftin facut de unele televiziuni, dar cu toate acestea audientele posturilor respective sunt fabuloase. Cum se explica?
In concluzie, as vrea sa explicam de ce au oamenii un astfel de comportament.
Scandalul, reality show-urile au mare cautare la noi, desi multi dintre cei care se plang de spectacolul ieftin urmaresc astfel de emisiuni. Foarte putini dintre cei care urmaresc se si mandresc cu asta. Cei mai multi dintre acestia spun ca sunt fani ai unor emisiuni educative.
Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost atrasi de culoarea, magia si de personajele bizare si fascinante de la circ; pitici, clovni, femei cu barba etc. Tot acest fundal a fost mereu cautat de spectatori din dorinta de a se amuza pe seama acestor personaje ciudate. Circul a atras mereu o anumita categorie de spectatori, o categorie "simpla". "Cine seamana se aduna", pot spune. Din perspectiva intelegerii, subiectele de la circ erau acceptabile pentru toti
Propun sa faceti urmatorul exercitiu: sa va ganditi la o persoana care nu va place.......
Ce nu va place la acea persoana?
Enumerati...
Oare aceste parti din umbra nu se regasesc si la voi?
Noi nu proiectam asupra altora doar trasaturile pozitive, le proiectam si pe cele negative.
Daca institutiile... Vezi tot