Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient

Duminica, 14 Aprilie 2024, ora 11:50
2355 citiri
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Obezitatea este cauza multor boli FOTO Arhiva

Expunerea obezității în legătură cu riscul de cancer de colon a devenit o preocupare majoră în ultimii ani, potrivit unui nou studiu prezentat de specialiști în domeniul oncologiei, arată Știrile ProTV.

Conform sursei citate, dr. Octavian Popescu, medic specialist în chirurgie oncologică, a subliniat că „obezitatea nu este doar ceea ce vedem în exterior”. În realitate, excesul de grăsime poate avea consecințe serioase asupra sănătății interne, inclusiv asupra intestinului.

Dr. Popescu a adăugat că inflamația asociată cu acumularea de grăsime poate afecta profund colonul, crescând riscul de patologii, inclusiv de cancer de colon. El a subliniat, de asemenea, legătura strânsă dintre obezitate și sedentarism, explicând că nu s-a stabilit încă care este factorul de risc predominant.

În același context, profesorul dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică, a evidențiat importanța mișcării regulate în prevenirea cancerului. Mișcarea stimulează o bună vascularizare a țesuturilor, asigurând un mediu adecvat pentru celulele organismului. Acest lucru poate reduce riscul apariției cancerului de colon și a altor afecțiuni legate de obezitate.

Specialiștii au recomandat o abordare preventivă, care include o dietă bogată în fibre din vegetale și activitate fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos zilnic. De asemenea, au accentuat importanța examinării regulate a colonului prin colonoscopie, chiar și în absența simptomelor. Dr. Popescu a explicat că prin eliminarea polipilor identificați în timpul colonoscopiei, riscul de cancer de colon poate fi redus semnificativ pentru următorii 5 până la 10 ani.

În ciuda acestor recomandări, investigațiile de rutină pentru cancerul de colon nu sunt în mod obișnuit incluse în programele naționale de sănătate, fiind efectuate doar la cerere. Cu toate acestea, specialiștii au subliniat importanța informării publicului și a creșterii conștientizării cu privire la această problemă, deoarece măsurile preventive și tratamentul precoce pot salva vieți și îmbunătăți semnificativ prognosticul pacienților.

Quarterly Report - Editia 4

Bătălia giganților farma. Cum a ajuns AstraZeneca să îi plătească daune de peste 107 milioane de euro companiei Pfizer
Bătălia giganților farma. Cum a ajuns AstraZeneca să îi plătească daune de peste 107 milioane de euro companiei Pfizer
AstraZeneca datorează Pfizer daune de 107,5 milioane de dolari, potrivit deciziei unui juriu federal din Delaware, care a constatat că medicamentul de succes Tagrisso al AstraZeneca a încălcat...
Ciolacu, despre audierea lui Coldea la DNA: ”Lucrurile sunt într-o normalitate”
Ciolacu, despre audierea lui Coldea la DNA: ”Lucrurile sunt într-o normalitate”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 23 mai, întrebat despre situaţia fostului şef din Serviciul Român de Informaţii Florian Coldea, chemat la DNA, că ”lucrurile sunt într-o...
#obezitate, #cancer, #colon, #sedentarism , #cancer