Editorial: Gasca lui Cozmanca

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 08:54
2563 citiri
Editorial: Gasca lui Cozmanca

O civilizatie extraterestra care se decide sa exploreze viata politica din Romania in aceste zile si da peste scrisoarea lui Octav Cozmanca isi pune o intrebare: cine-i acest teribil luptator cu moravurile, peste ce-am aterizat, mon Dieu?

Ce facea tovarasul in vremea dictaturii, de-si aroga dreptul la ghioaga morala, o fi fost membru PNL in ilegalitate?

Descopera apoi ca a coordonat Departamentul de Integrare Europeana pe vremea lui Vacaroiu (o guvernare care n-a avut de-a face cu integrarea euro-atlantica) si-l regaseste in dreapta lui Ion Iliescu si sef peste organizarea partidului in vremurile in care se puneau si se desavarseau bazele a ceea ce critica acum: "aventurieri politici care sacrifica interesele PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar si ale celor apropiati: soti, sotii, copii, soacre, amante, interlopi, mafioti", "lideri care au actionat in nume personal sau al unor grupuri pentru a participa la impartirea malaiului, a cascavalului, de a-si instala familiile si clientela politica in diverse functii, urmarind imbogatirea imediata", "grupuri de interese, clanuri, gasti".

Fara indoiala, Cozmanca are informatie, si daca isi dezleaga punguta cu amintiri, ma tem pentru capacitatea lui Mircea Geoana de-a accede in turul doi. Nu pentru ca actualul lider al PSD ar avea mainile manjite, ci pentru ca sustinatorii sai, pe care-i invoca proaspat suspendatul din partid (daca avea boase, demisiona, dar probabil ca va fi dat afara), au numele pe copertile unor dosare confidentiale, spre stiinta unui mic grup de initiati la care tovarasul Cozmanca a avut acces.

De ce n-a trantit usa viitorul sef al campaniei lui Sorin Oprescu cand a observat ca mantia lui Ion Iliescu, "sarac si cinstiti", adaposteste jaful? Pentru ca in Romania, principiile sunt bune doar in momentul cand servesc cuiva. In Romania nu exista lupta, ci scenarii, in Romania barbatii sunt recunoscuti dupa nadragi, nu dupa curaj.

Cu curajul stam cel mai prost. Functiunea principala a creierului unui om politic este autocenzura, iar suportul acestui mecanism este conjunctura. Daca n-ar fi fost asa, "beneficiarul" iesirii lui Octav Cozamanca, candidatul PSD, nu s-ar fi limitat la a spune ca in Romania, fiecare e liber sa vorbeasca.

Ce-i drept, Mircea Geoana n-are prea mare libertate in exprimare in acest moment, pentru ca a-l intreba pe criticul situatiei din PSD de ce n-a plecat cand a observat care-i faza ar fi echivalat cu o recunoastere a starii zugravite in scrisoare. Dar Geoana nu este un trepadus, ci are pretentii de om de stat, deci trebuie sa se descurce in cele mai dificile momente. In schimb s-a aratat a fi paralizat.

Si poate ca a realizat, in sfarsit, ce ghiulea are de picior, si ce bine era daca nu si-o lega singur, si facea reforma in apucaturile partidului imediat dupa primavara lui 2005, cand l-a invins pe Iliescu.

Alaturi de "aventurierii" Rus si Dancu si jumatate din PSD (era un inceput bun) care erau suficient de naivi incat sa-si propuna sa scape de bolsevici.

Cand nu anticipezi consecintele actiunilor tale se cheama ca nu ai discernamant. Din cauza asta, in politica pierzi totul.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Cozmanca Iliescu autosuspendare PSD, #Cozmanca sef campanie Oprescu , #stiri Octav Cozmanca