Octavian Badescu, Miscarea Liberala: Vrem mai putin stat. Oamenii stiu mai bine ce sa faca cu banii lor - Interviu

Promo
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 11:50
5517 citiri
Octavian Badescu, Miscarea Liberala: Vrem mai putin stat. Oamenii stiu mai bine ce sa faca cu banii lor - Interviu
Foto: Octavian Badescu / Miscarea Liberala

Octavian Badescu si-a construit cariera pornind de la un salariu de 50 de dolari, iar in ultimii 15 ani a reusit sa devina un antreprenor si manager de succes, recunoscut in mediul de afaceri si cautat de actionarii marilor companii pentru a le apara interesele in Consiliile de Administratie.

Nu s-a ferit sa intre in "maruntaiele hidrei" si a vazut cum functioneaza sistemul din interior, acceptand o pozitie de manager privat in Posta Romana, unde a provocat conducerii crize de apoplexie, cand a cerut sa fie platit doar pe baza performantelor, cu un salariu de baza de un leu.

Acum, alaturi de Partidul Miscarea Liberala, Octavian Badescu a decis sa se implice in viata politica si sustine restrangerea atributiilor administrative ale statului, in favoarea cetatenilor.

Este convins ca oamenii stiu sa-si foloseasca resursele mai bine decat statul, pentru a-si atinge obiectivele; mizeaza pe responsabilitatea individuala, pe liberate si descentralizare in administratie - in fond, banii sunt ai contribuabililor, deci trebuie lasati sa si-i gestioneze cum cred ei mai bine.

Mai mult, un stat mare genereaza coruptie mare, crede Badescu, care isi propune alaturi de Miscarea Liberala sa pastreze banii in comunitati si sa le taie din resurse politicienilor.

Octavian Badescu explica, intr-un interviu acordat Ziare.com, de ce a decis sa intre in politica si a mizat pe Miscarea Liberala, un partid nou-nout, alaturi de care incearca sa construiasa pe termen lung, iar primul test il reprezinta alegerile locale din luna iunie.

Oamenii stiu mai bine ce sa faca cu resursele proprii astfel incat sa-si atinga idealurile sau, cel putin, mai bine decat statul.
Octavian Badescu

Miscarea Liberala a pornit ca un partid regional. Ce inseamna Miscarea Liberala in acest moment - ideologie, obiective, membri, organizare - si ce planuri de viitor aveti?

Miscarea Liberala este un partid inregistrat in anul 2016 si initiat de catre un antreprenor craiovean - Horatiu Buzatu -, care si candideaza de altfel - cu mari sanse - la Primaria Craiovei.

Pornita initial ca o formatiune locala, in judetul Dolj, Miscarea Liberala este pe cale sa capete o dimensiune si in Bucuresti, unde impreuna cu Gabriel Staicu (profesor universitar la ASE) am inceput sa construim o organizatie, in Giurgiu si in Cluj, constatam cu bucurie ca tot mai multi oameni se regasesc in principiile promovate de catre noi. Devenim gradual un partid national.

Miscarea Liberala identifica "coruptia" ca fiind principalul sindrom a disfunctionalitatilor din administratiile locale si centrala. Insa coruptia reprezinta folosirea abuziva a resurselor publice (putere, bani), in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Un stat mare genereaza coruptie mare. Prin urmare, noi mergem la originea coruptiei si consideram ca limitarea acestor resurse publice aflate in administrarea reprezentantilor alesi sta de fapt la baza rezolvarii temeinice si pe termen lung a respectivelor disfunctionalitati.

Ne dorim a deschide posibilitatea catre pastrarea a cat mai multe resurse la dispozitia celor care le produc, a cetatenilor, fie in administrare directa, fie in administrarea comunitatilor mici, pe baze descentralizate. Oamenii stiu mai bine ce sa faca cu resursele proprii astfel incat sa-si atinga idealurile sau, cel putin, mai bine decat statul.

Si ne dorim sa facem ceva in privinta asta, punand accentul pe libertate si responsabilitate individuala. In ultima suta de ani asistam la o permanenta expansiune a statului, care acapareaza ca venituri o cota din ce in ce mai mare din produsul intern brut al unei tari, acumuland insa in acelasi timp deficite permanente, si care tinde sa reglementeze tot ce misca, sufocand initiativa privata. Aceasta perspectiva este impartasita de tot mai multi oameni si era inevitabila aparitia si a unei expresii politice ca raspuns.

Sintetizand - Miscarea Liberala este despre "mai putin stat" in vietile noastre, considerand etatismul, interventionismul, supra-reglementarea si birocratia ca fiind antisociale, impotriva intereselor oamenilor.

La acest moment suntem primii si singurii din peisajul politic actual care isi asuma un punct de vedere inechivoc in aceasta privinta.

Prin nume, ati intrat pe un culoar extrem de controversat in acest moment din punct de vedere al ideologiei politice. Daca la un moment dat exista un Partid National Liberal cu o ideologie macar destul de individualizata pe scena politica, in acest moment exista multe partide care contin "liberal" in nume, dar la nivel ideologic si al programului politic nu a mai ramas nimic din liberalism. Unde se situeaza, din acest punct de vedere Miscarea Liberala si de ce credeti ca sunteti potriviti pentru a va intitula liberali?

Realist vorbind, PNL s-a indepartat sensibil in ultimul deceniu de curentul ideologic pe care ar fi trebuit sa il reprezinte denumirea sa. Iar pana la acest moment nu a abordat nimeni atat de transant precum o facem noi problematica rolului statului in economie si in societate, precum si sursele disfunctionalitatilor existente.

Cred ca toata lumea este de acord cu faptul ca vorbim despre anumite trasaturi definitorii atunci cand vine vorba despre "stat", in forma sa actuala: birocratie multa, supra-reglementare, taxare mare, subfinantare a anumitor domenii de interes social, ineficienta in administrarea banului public, lentoare, coruptie, inechitate, sistem cancerizat, resursofag.

Unde se situeaza ideologic Miscarea Liberala? Socialismul, crestin-democratia, liberalismul si alte ideologii si-au pierdul gradual din fond, s-au cam diluat in lumea de azi. Pornind de la conceptul liberal ce priveste libertatea individuala ca o valoare suprema, noi credem ca un stat mai mic poate fi mult mai social orientat, favorizand si subsidiaritatea, ca sa ma refer la doua concepte clamate de socialism sau de crestin-democratie, spre exemplu, pe care nu le dezavuam nici noi, dimpotriva.

Din punctul meu de vedere, implicit, singura dezbatere ideologica valida a anilor ce vin va fi intre "mai mult stat" si "mai putin stat".

Din aceasta perspectiva, Miscarea Liberala considera etatismul, interventionismul, supra-reglementarea si birocratia excesiva ca actionand in detrimentul interesului public si impotriva logicii economice. Liberalismul la originile sale era pro minimizarea interventiei statului in economie si societate, era "ne-etatist" si cred ca aceasta definire ne caracterizeaza cel mai bine.

Miscarea Liberala isi propune sa fie o alternativa la partidele traditionale. Membrii sai sunt in principal oameni de afaceri, iar proiectul politic este unul ambitios: sa reduca rolul statului in economie si in societate concomitent cu extinderea libertatii si responsabilitatii individuale. Ce sanse credeti ca aveti si de ce? Din doua perspective: prima - intr-o societate romaneasca profund corupta la nivel politic si administrativ, cum credeti ca veti reusi sa patrundeti cu un astfel de proiect? A doua - cum veti reusi sa va faceti cunoscuti, sa convingeti si sa castigati voturile oamenilor?

In primul rand este important sa existe o "voce" care sa disemineze mesajul, care sa reprezinte din punct de vedere politic pe cei care gandesc asemenea si al caror numar este in crestere. Si va fi in continuare in crestere atat timp cat expansiunea statului - proces inceput din secolul 20 - va continua, afectand libertatea individuala si interesele economice ale tuturor indivizilor care isi castiga onest si nesubventionat traiul. Iar acestia nu sunt doar oamenii de afaceri, mai mult as spune, principala patura sociala afectata este aceea a veniturilor mici, intrucat - spre exemplu - un TVA de 20% afecteaza mai mult pe cel cu un venit de 1.000 lei decat pe acela care castiga 10.000 lei.

Abordam anterior problematica coruptiei si o faceti si dumneavoastra acum in intrebare. Consideram deci important accesul la "administrare" doar a acelor persoane care au o cariera si rezultate si in afara politicii si care nu sunt dependente de accesul la resursele publice pentru a-si asigura traiul zilnic.

Acum ramane de vazut si masura in care in interiorul societatii exista resursele umane compatibile si dispuse la implicare pe acest palier - gestionarea resurselor publice, a bugetelor.

Primul obiectiv consta deci in reusita de a avea o oferta de candidati onesti, capabili, cu o cariera in spate si dispusi sa se implice, in masura in care vom reusi tinand cont de timpul scurt avut la dispozitie.

Apoi, inclusiv prin respectivul demers, realizarea unei pozitionari in mintea oamenilor, cu o diferentiere adecvata. Speram ca gradual miscarea sa capete vizibilitate, notorietate, credibilitate, aspecte care se vor traduce ulterior si in intentie de vot.

Este vorba despre o constructie cu un orizont de timp care nu se limiteaza la alegerile locale si generale din acest an, este un proiect pe termen lung de care - aceasta este convingerea noastra - Romania are nevoie. Iar noi nu facem decat sa ne promovam convingerile, observam ca societatea incepe sa raspunda la acest mesaj, insa masura si timpul in care va impartasi intr-o proportie majoritara aceste idealuri, aceasta este dificil de prezis.

Mai sunt mai putin de doua luni pana la alegerile locale - care este obiectivul Miscarii Liberale pentru aceste alegeri? Ce strategie aveti pentru a va atinge acest obiectiv? Aveti in vizor posibile aliante cu alte formatiuni politice?

La momentul depunerii listelor vom avea date certe, intrucat procesul este precedat de aceasta operatiune discutabila numita "strangere de semnaturi", 1% din populatia cu drept de vot din unitatea administrativ-teritoriala, un demers complicat daca este facut onest, destul de irelevant si inutil dupa parerea mea, care impreuna cu pragul electoral, cu alegerile intr-un singur tur, cu tot felul de declaratii a caror complexitate si intruzivitate pot indeparta potentiali candidati buni, toate acestea nu au alt scop decat ingreunarea accesului in zona gestionarii resurselor publice a oamenilor noi sau de o buna factura, descurajarea implicarii civice.

Fara indoiala ca scopul unui partid se poate atinge doar prin participarea la alegeri. Consideram insa ca abordarea Miscarii Liberale pentru aceste alegeri trebuie sa fie una corecta si una onesta fata de alegatori.

Scopul nu este sa "fabricam" candidati facand rabat la calitate, nici sa ne disipam eforturile, nici sa ne afectam patrimonii personale mai mult decat e cazul "investind" in strangerea de zeci de mii de semnaturi si asa mai departe.

Abia ne-am constituit ca partid. Prin urmare, acolo unde vom putea prezenta o oferta credibila si cu sanse, vom candida. Unde nu - nu.
Octavian Badescu

Avem in Dolj si acesta era initial obiectivul partidului. Faptul ca vom avea probabil si in Cluj, in Giurgiu si in Bucuresti (unde la momentul actual coagulam o echipa pentru Consiliul Local al Sectorului 4, candidatul la functia de Primar fiind Ovidiu Zara) este deja peste estimari. Vom vedea in cateva saptamani masura in care vom putea avea candidati si in alte locuri.

In privinta aliantelor, noi am avut inca de la inceput deschidere, am fost chiar adeptii acestora, consideram o oportunitate exceptionala, o formula rationala si un obiectiv tangibil o alianta cu alte forte politice noi in vederea prezentarii unei oferte comune unice, alternativa agregata la partidele care domina actualmente spectrul politic.

Insa participarea activa in discutii si faptul ca nu s-a realizat pana acum fara ca macar sa ajungem in faze avansate de discutie, evolutia anumitor lucruri si reactia anumitor participanti ridica un serios semn de intrebare privind atat autenticitatea aparitiei unor astfel de entitati noi, cat si scopurile nobile ale acestora. Voi reveni pe marginea acestui subiect la un moment dat.

Exista riscul sa te numesti "nou" dar sa imprumuti metehne vechi, de care lumea s-a saturat si care nu denota o calitate umana superioara. Poti face astfel mai mult rau, dezamagind electoratul si punand "pe butuci" sperantele oamenilor pe urmatorul deceniu privind innoirea clasei politice. Poate fi si aceasta o agenda, insa cu siguranta nu a Miscarii Liberale.

Este cazul sa mai adaug aici un lucru, facand o paralela cu domeniul meu: daca doresti sa demarezi o firma noua de curierat nu poti porni la drum cu un doctor si cu un ziarist in echipa, ci eventual ii iei si pe ei, daca isi doresc, vii ulterior si cu altii, insa in completare la alti 2-3 oameni cu caracter si cu experienta in alte firme de curierat, cu care trebuie pornesti la drum. Asta daca vrei sa ai succes.

Oricat ar dori oamenii sa isi imagineze ca poti deveni (tinand cont inclusiv de actuala legislatie electorala) un jucator relevant pornind la drum doar cu oameni fara experienta in aceasta zona, istoria ultimilor luni mi-a demonstrat ca asa stau lucrurile si in politica, iar innoirea clasei politice va trebui sa tina cont si de aceste realitati.

Ar fi naiv sa nu privim cu o anumita circumspectie anumite lucruri si dezvoltari care apar si nu ma indoiesc ca vor aparea in acest an pe segmentul asa-numit "anti-sistem".

Nu am trait niciodata din politica, nu am castigat vreun ban de pe urma ei, dimpotriva. Mi-am construit o cariera profesionala pornind in viata de la 50 de dolari salariu fix.
Octavian Badescu

Sunteti un om de afaceri cu rezultate incontestabile cel putin in ultimii 15 ani, pasionat si bun cunoscator al domeniului in care lucrati - daca este sa luam in calcul doar rezultatele Sameday Courier si ale aplicatiei Lokko. De ce ati intrat in politica? Si de ce ati ales un partid recent infiintat, cu un drum lung inainte pana la notorietate si consacrare pe scena politica romaneasca?

Implicarea sociala este o pasiune mai veche a mea, actualmente impreuna cu colegii din Romanian Business Leaders insa si in alte proiecte, iar componenta politica m-a preocupat de pe la 12 ani, de cand ascultam Vocea Americii si Europa Libera, uneori la o temperatura de 5 grade in camera.

Implicit nu doar inaintasi de-ai mei in inchisori, insa si eu (in frig) stim ce a insemnat comunismul. Apoi a venit Revolutia, am fost martor activ al evenimentelor, iar apoi, inspirat de profilul domnului Corneliu Coposu, m-am alaturat PNTCD in 1992 - lipeam afise.

Ulterior am contribuit la formarea Aliantei Nationale Crestin-Democrate si in ziua in care am implinit 24 de ani am devenit cel mai tanar presedinte de organizatie de seniori a unui partid politic, fiind ales presedintele organizatiei sectorului 2. O onoare si o experienta deosebita.

Dupa anul 2000 m-am dedicat mult mai mult evolutiei profesionale. Insa am fost pentru o perioada si lider al organizatiei de tineret si secretar general adjunct al PNTCD, am si candidat la Primaria Sectorului 2 in 2008, rezultatul fiind in linie cu al intregului partid, insa a fost interesant faptul ca, punand in joc resurse putine, am obtinut totusi cele mai multe voturi dintre candidatii nostri si intr-un sector in care Ontanu a castigat din primul tur.

In orice caz, nu am trait niciodata din politica, nu am castigat vreun ban de pe urma ei, dimpotriva. Mi-am construit o cariera profesionala pornind in viata de la 50 de dolari salariu fix.

In fine, intre timp insa realitatea este alta, societatea este alta, lucrurile s-au schimbat, inclusiv orientarea mea a cunoscut, prin prisma experientei profesionale din privat si de la stat, o anumita deplasare. Iar anul 2016 poate reprezenta un an de referinta in istoria Romaniei si noi avem o responsabilitate.

Consider ca si societatea are nevoie de forte proaspete la nivelul implicarii administrativ-politice si apropierea alegerilor locale necesita o asumare si un grad de implicare sociala la un nivel mai inalt din partea celor care au disponibilitatea si posibilitatea sa o faca.

Conjunctura politica actuala favorizeaza oarecum succesul unui astfel de demers, succes de care Romania in general si locuitorii Bucurestiului au nevoie.

Este mai multa nevoie ca oricand de o gestionare inteleapta, eficienta si transparenta a banului public prin implicarea unor oameni de o factura in consecinta, prezenti in administratie la nivel decizional, iar primul pas este la alegerile si in consiliile locale. Insa orizontul este pe termen lung, construim.
Octavian Badescu

Acum este deci o fereastra de oportunitate si cred ca suntem datori sa incercam sa ajutam societatea sa o fructifice. Daca o va face, ramane de vazut, insa cred ca sunt sanse si datoria noastra este sa incercam.

Miscarea Liberala este, daca vreti, un start-up politic.

Am ales sa ma implic in proiectul Miscarea Liberala, sa sprijin structurarea unei organizatii in Bucuresti, din cateva considerente: pe de-o parte datorita faptului ca este o structura politica noua, care are la baza o viziune de principiu cu care ma identific intr-o proportie cel putin suficienta.

Fondatorul Miscarii, domnul Buzatu, care va candida la primaria Craiovei este de asemenea un om de calitate, un antreprenor cu care impartasesc valori si avem similitudini.

In plus, cred in ideea de "echipa", iar in cadrul legislativ actual, practic vorbind, chiar si pentru "independenti" este mai eficient sa contribuie prin intermediul unei structuri politice, binenteles independenta de politicul actual - PSD, PNL si satelitii acestora, a caror unica ideologie pare a fi sifonarea banului public.

- va urma -

Urmareste partea a doua a interviului cu Octavian Badescu, joi dimineata, pe Ziare.com, si vezi care sunt solutiile antreprenorului inscris in Miscarea Liberala pentru problemele Bucurestiului si ale administratiilor locale in general. Afla cum se pot obtine rezultate maxime cu eforturi minime, ca alternativa la totalitarismul comunist si saracia generalizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Octavian Badescu Miscarea Liberala, #Octavian Badescu interviu, #Miscarea Liberala alegeri , #Miscarea Liberala