Opinie politica: Dragi partide noi si vechi, daca tot ati castigat alegerile, lasati politica si ocupati-va de administratie

Promo
Joi, 09 Iunie 2016, ora 11:38
3504 citiri
Opinie politica: Dragi partide noi si vechi, daca tot ati castigat alegerile, lasati politica si ocupati-va de administratie

De trei zile, de cand s-au incheiat alegerile, partidele au revenit la politica. USB numara voturile (nu zic nu, poate pe buna dreptate), PSD face ce stie cel mai bine - promisiuni populiste, iar PNL face ce face demult - lupte interne.

Ce lipseste din actiunea si mesajele celor trei partide? Lipseste expertiza si abordarea principiala. Si lipsesc solutiile potrivite privind functionarea administratiei si la nivel local si la nivel national.

PSD - populism si lipsa de logica manageriala

Este relevant faptul ca la doua zile dupa ce a castigat alegerile primarul Gabriela Firea promite fara niciun fel de logica manageriala gratuitatea transportului cu RATB.

Cum a devenit primarul Firea asa generoasa, dupa ce numai cu cateva zile inainte, in campanie, candidatul Firea recunostea problema ineficientei structurale a regiei de transport (care vinde bilete de vreo 150 de milioane de lei si primeste subventii de vreo 500 de milioane de lei)?

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu: in campanie dna Firea mima responsabilitatea pentru ca stia ce avea contracandidati care ar fi sanctionat-o la fiecare pas. Odata ajunsa primar, dna Firea a trecut la realizarea agendei politice a PSD, adica lovirea USB si a PNL in electorat, pentru ca gratuitatea transportului spera pesedistii sa atinga electoral si pe cei cu venituri medii, care mai sunt in randurile simpatizantilor liberali ca si nisa ecologista si hipsterii biciclisti care pot aduce cateva procente la toamna in alegeri PSD-ului.

PNL - cum se iveste la orizont blatul cu PSD la primarie

Ce face PNL in acest timp? Nimic. Fie da raspunsuri ireale pentru a evita asumarea unei responsabilitati interne, fie se cearta ca la usa cortului cu sefi si sefuleti agatati de scaunele unor organizatii politice locale care au pierdut contactul cu oamenii.

Unde este liderul PNL care monitorizeaza Capitala si care firesc trebuia sa atace propunerile fara logica manageriala ale primarului abia instalat? Nicaieri.

Ba dimpotriva, de unde asteptai ca cetatean de la PNL la minima cenzura a PSD, iese liderul de onoare al partidului si o lauda pe Gabriela Firea de parca toata campania electorala cu atacuri intre PSD si PNL nici nu existase vreodata.

De ce a gasit Mircea Ionescu Quintus, altfel politician experimentat, uns cu toate alifiile, sa laude pe proaspatul primar PSD? Poate pentru ca PNL nu are de gand nimic mai mult decat sa se bata palma cu PSD in administratia Capitalei, sa imparta ce este de impartit, pretentiile liberalilor au scazut pe masura scorului, dar decat nimic mai bine ceva si "sa fie bine".

Mai mult decat atat - PNL voteaza unanim o lege care restrictioneaza piata libera si care nu se constituie decat intr-un protectionism al unei minoritati (anumiti producatori autohtoni) in dauna interesului unei majoritati (consumatorii romani).

USB se pregateste de parlamentare

Am crezut ca USB va veni cu o critica rationala si o punere la punct a populismului exagerat (pe care asemeni tuturor politicienilor) si dna primar general l-a imbratisat din chiar prima zi de mandat. Am crezut degeaba. USB este ocupat sa numele voturile de la Sectorul 1 (nu contest, este firesc si este important nu doar pentru partidul lui Nicusor & Clotilde, ci este important si pentru vot).

Dar, totusi, dincolo de toata patima politica, oare dna Clotilde si dl Dan nu au gasit ragaz sa iasa cu un mesaj public clar, in care sa spuna ca un primar care incepe prima zi de mandat cautionand o gaura in bugetul regiei de transport ar fi bine sa revina de urgenta cu picioarele pe pamant? Nu au gasit.

Dupa cum nu sufla o vorba intr-un sens sau in altul la adresa interventionismului practicat prin legea privind supermarketurile.

USB se pregateste de parlamentare, miza lor politica este uriasa, iar obiectivul lor primordial este comunicarea si sa ajunga la un numar cat mai mare de public votant din tara cu mesajul "anti-sistem".

Bineinteles ca este mai interesant mediatic si atrage mai usor atentia sa agiti tema fraudei din Sectorul 1, decat sa vorbesti lucruri plictisitoare despre bugetul regiei de transport, banii bucurestenilor si solutii realiste, nu populiste ale administratiei abia votate.

Rolul unei miscari liberale care sa ia administratia in vizor si sa apere vesnic buzunarele noastre de contribuabili

Daca sunt dezamagit? Nu, nu sunt dezamagit si nici surprins nu sunt, pentru ca ma asteptam.

Acesta a fost motivul pentru care am sustinut in aceste alegeri un start-up politic: Miscarea Liberala, care a avut candidati la primarie in Sectorul 4 si in alte cateva judete cum sunt Dolj, Giurgiu, Cluj, pentru a testa in aceste alegeri un mesaj centrat pe administratie si pe oameni noi.

Ce a adus politic acest mesaj? Cateva mii de voturi, cresterea notorietatii unor lideri locali ai Miscarii Liberale si experienta unei campanii desfasurate in colturi diferite din tara, in confruntarea cu forte politice, infinit mai bine pregatite pentru cursa electorala.

A fost mult, a fost putin ce am obtinut nu vreau sa spun acum: vom trage linie si vom hotari cum mergem mai departe.

Un lucru insa va continua: ideea Miscarii Liberale, inclusiv ca hub de idei care aduna oamenii de afaceri, societatea civila, simplii cetateni - adica tot ce nu este organizat politic si nu este inrolat in administratie.

Miscarea Liberala - inclusiv ca platforma de dezbatere la obiect despre doua lucruri: cai de a creste eficienta administratiei publice si reducerea costurilor administratiei pe care noi, cei permanent deziluzionati de politica, le platim din buzunarul nostru, in timp ce politicienii fac ce fac din totdeauna: arunca cu promisiuni populiste; renumara voturi si se contesta; duc lupte interne si se agata de scaune.

Asta in timp ce regia de transport comun are o pierdere de cateva sute de milioane pe an si o datorie gigantica la ANAF.

Cine plateste. Noi, cine altcineva?

Octavian Badescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Octavian Badescu Miscarea Liberala, #Badescu reactie alegeri 2016 , #Miscarea Liberala