Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Octavian Jurma, despre tulpina Omicron: „Datele care vin din tot mai multe surse ne spun că este la fel de virulentă ca restul variantelor de până acum”

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 08:20
27608 citiri
Octavian Jurma, despre tulpina Omicron: „Datele care vin din tot mai multe surse ne spun că este la fel de virulentă ca restul variantelor de până acum”
Octavian Jurma/Facebook

Cercetătorul Octavian Jurma susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, publicată miercuri, 15 decembrie, că rata de transmisibilitate a variantei Omicron comparativ cu Delta este de șase ori mai mare. Mai grav însă, acesta susține că atât rata de spitalizare a persoanelor infectate cu această tulpină cât și virulența ei este similară cu varianta Delta.

Rata de creștere Omicron față de Delta în Danemarca a ajuns la 600%! La fel și în Marea Britanie.

O rata de dublare sub 2 zile este aproape imposibil de conceptualizat. Omicron se mișcă mai repede în Europa unde e iarna decât în Africa de Sud unde este vara.

În Africa de Sud rata de dublare a scăzut la 3 zile, în continuare mult peste maximul din Delta.

Îmi doresc și eu foarte tare să confirmam natura mai blândă a variantei Omicron. Nu pot însă nici să ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun că este la fel de virulenta că restul variantelor de până acum și diferență intre tari vă fi dată de rata de vaccinare, demografie și măsurile luate de guverne.

Chiar daca Africa de Sud se ferește să declare decese Omicron pentru că se simte pedepsită pentru că declarat identificarea variantei B.1.1.529, avem deja 2 săptămâni consecutive de dublare a numărului săptămânal de decese și un număr mare de spitalizări care cresc mai rapid că în Delta.

Europa este însă continentul care ne interesează cel mai mult. Danemarca are cel mai bun program de supraveghere genomica COVID-19 din lume. În imagine aveți datele legate de spitalizare în perioada 22 noiembrie - 12 decembrie (de la confirmarea Omicron).

În primul rand trebuie remarcat pentru cei care se întreabă de Romania este verde și Danemarca roșie daca sunt mai bine vaccinați că noi, că în Danemarca sub 1% din cei cazurile noi ajung în spital. Compara asta cu 3% din cazurile noi care în România ajung în cimitir și iți dai seama ce diferență face vaccinul.

Numerele sunt prea mici că să avem statistici concludente însă sunt suficient de mari că să ne dea o o serie de rasunsuri preliminare.

Procentul de spitalizare al cazurilor Omicron este însă 0.9%, similar celui cu alte varinate (Delta) care este de 0.8%. Este însă ceva mai mai mare, nu ceva mai mic. Deci nici un semn de reducere a virulentei (veste proasta), dar pe de alta parte nici un semn că vaccinurile oferă o protecție mult scăzută fata de spitalizare (veste buna pentru vaccinați).

Faptul că nu vedem creșterea numărului de cazuri noi în categoria 0-4 din Africa de Sud se datoreaz aprobabil to vaccinării și gradului crescut de conformare al părinților în Danemarca (primul grafic).

Acum veștile proaste:

- Cei 28 de pacienți Omicron au produs 9 infectări la persoane internate în spital (infecție noscomiala) fata de 1 produsa de cele 665 cei infectați cu Delta. Exista tot mai multe cereri pentru că varianta Omicron să fie declarata cu transmitere aeriana.

- Principala categorie de vârstă în care Omicron a dislocat Delta este 15-29 de ani. Se confirma deci creșterea numărului de cazuri la tineri observat și în Africa de Sud.

----

Așadar chiar daca avem o brumă de vești bune pentru persoanele individuale, nu avem vesti bune pentru autorități și spitale.

Daca autoritățile sunt odihnite și relaxate pentru că nu au făcut mare lucru în valul Delta și se pot mobiliza acum pentru valul 5, spitalele și medicii sunt dincolo de limita de rezistenta într-un moment în care ar trebui să se pregătească mult mai atent pentru valul Omicron decât pentru valul Delta.

Nu vreau să îmi imaginez consecințele unui număr mare de focare în spitale în mijlocul valului 5”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Jurma susține că măștile chirurgicale nu mai sunt suficiente în interior

Octavian Jurma susține că măștile chirurgicale, purtate acum pentru combetarea răspândirii COVID în interior nu mai sunt suficiente. Jurma susține că în cazul Omicron, spre deosebire de Delta, particule mult mai mici pot transporta cantități infecțioase de virus.

„Aceste particule pot persista mai mult în aer și pot ajunge la distanțe mai mari de 2m. Avem nevoie, deci, de filtre mai bune și de măști mai bune.

E momentul să trecem la FFP2 și FFP3 în spațiile închise. Măștile chirugicale pot fi suficiente în spațiile deschise, însă în spațiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecție față de Omicron, indiferent dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă, distanțarea fizică (care trebuie mărită) și igienă (care rămâne aceeași)”, susține Jurma.

Octavian Jurma mai spune că rata de creștere Omicron față de Delta în Danemarca a ajuns la 600%. „În primul rând trebuie remarcat, pentru cei care se întreabă de ce România este verde și Danemarca roșie dacă sunt mai bine vaccinați că noi, că în Danemarca sub 1% din cei cazurile noi ajung în spital. Compară asta cu 3% din cazurile noi care în România ajung în cimitir și îți dai seama ce diferența face vaccinul. Numerele sunt prea mici că să avem statistici concludente însă sunt suficient de mari că să ne dea o o serie de rasunsuri preliminare”, mai spune Octavian Jurma.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Octavian Jurma, #omicron, #omicron romania, #Decese covid , #Tulpina Omicron