Odesa și visul imperial al lui Putin: Bijuteria sovietică pe care liderul rus o vrea înapoi

Vineri, 22 Aprilie 2022, ora 21:30
11819 citiri
Odesa și visul imperial al lui Putin: Bijuteria sovietică pe care liderul rus o vrea înapoi
Odesa este o țintă de lux pentru Putin FOTO / ukraine

Orașul Odesa din Ucraina a fost fondat în anul 1794 prin decret al împărătesei Ecaterina cea Mare, la doi ani după triumful țarist al imperiului rus asupra Turciei, extinzând granițele până la țărmurile Mării Negre. Acum, Vladimir Putin visează la bijuteria sovietică, pe care și-o dorește înapoi.

Imperiul multinațional al Uniunii Sovietice, subordonând popoare de peste o duzină de naționalități distincte a trăit până la prăbușirea din 1991, potrivit Japan Times.

Bijuteria acelui imperiu sovietic a fost Ucraina, un areal vast și abundent locuit de peste 40 de milioane de oameni, care generează peste 10% din exporturile mondiale de cereale furajere. Cu capacități militaro-industriale extraordinare, care au susținut puterea globală sovietică, Ucraina a fost și gazda celui mai mare port al Uniunii Sovietice, Odesa.

Acest oraș-port și bază navală a servit, de asemenea, drept fereastra de sud a Uniunii Sovietice asupra Balcanilor, Orientului Mijlociu și a lumii în general. Timp de aproape două secole, Odesa a fost literalmente o bijuterie a coroanei imperiului rus, una diversă și cosmopolită.

Putin are o problemă în Donbas: Ultimele date ale Serviciilor de Informații britanice FOTO HARTĂ

Orașul Odesa a fost înființat de împărăteasa Ecaterina cea Mare prin decret, în 1794, la doar doi ani după un important succes militar țarist asupra Turciei, extinzând granițele spre sud, până la țărmurile Mării Negre.

Cum poate tăia Putin ieșirea la mare pentru Ucraina?

Timp de patru decenii (1819-1859) Odesa a servit ca port liber, atrăgând un amestec dinamic și divers de antreprenori pe malurile rusești. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, Odesa era al patrulea oraș ca mărime din întregul imperiu rus, cu o populație pe jumătate rusă, plus 37% evreiască și doar 9% ucraineană.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproximativ 100.000 din locuitorii evrei ai Odesei au fost uciși de naziști, incluzând pe cei 30.000 din masacrul din octombrie 1941.

Având în vedere istoria sa, statutul său trecut de bijuterie a imperiului sovietic și importanța sa strategică actuală, Odesa figurează în mod natural în visul imperial al lui Vladimir Putin de a reînvia fosta Uniune Sovietică.

Sfârșitul Imperiului Rusiei: Umilirea lui Putin care îi poate încheia cariera politică

Dacă poate cuceri Odesa, Putin poate tăia efectiv deschiderea la mare a Ucrainei, dând o lovitură majoră, paralizantă, potențialului său de export și a perspectivelor pe termen lung de independență economică.

Acesta ar fi un pas important spre aducerea Ucrainei sfidătoare în subordinea Moscovei. Odesa a fost unul dintre cele mai mari locuri de export de cereale din lume, în special porumb și orz.

Având în vedere importanța sa strategică, soarta Odesei ar putea influența și contururile viitoare ale războiului din Ucraina și soarta sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, chiar și după război.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#Odesa Putin, #Putin razboi Ucraina, #Odesa, #Uniunea Sovietica, #imperiul rus, #Vladimir Putin, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina