Cât de importantă este aderarea la OECD. România intră între bogații lumii și este creditată drept o țară performantă economic

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 14:15
5567 citiri
Cât de importantă este aderarea la OECD. România intră între bogații lumii și este creditată drept o țară performantă economic
România a început discuțiile pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică FOTO Hepta

România a început discuțiile pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), alături de alte cinci state.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.

Pe 25 ianuarie 2022, România a fost invitată oficial să adere la OECD, alături de Bulgaria, Croația, Argentina, Brazilia și Peru.

Decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o recunoaștere a faptului că "România împărtășește valorile și principiile organizației".

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru face o sinteză a demersurilor făcute de România în ultimii 18 ani, accentuând că invitația de aderare se datorează în cea mai mare măsură membrilor USR.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Guvernul României dă asigurări că instituțiile statului sunt pregătite să coopereze activ cu structurile de lucru ale OCDE în vederea parcurgerii cât mai rapide a etapei negocierilor, în drumul către aderarea la OCDE.

Anunțul privind invitarea

Înainte ca un stat să fie invitat să devină membru al organizației, trebuie efectuate schimbări în legislație, dar şi privind politicile și practicile țării, pentru a se alinia cu standardele și bunele practici OECD.

Depinde însă de fiecare ţară în parte să se adapteze, pentru a se alinia cu standardele OECD.

Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasă a alinierii țării noastre la instrumentele și bunele practici ale organizației, realizată de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, în baza unei foi de parcurs ce va fi elaborată în perioada următoare.

Această etapă complexă și intensă va implica adoptarea unor măsuri într-un spectru larg de domenii, în spiritul valorilor OCDE, dar "și în beneficiul bunăstării cetățenilor".

Ca regulă, nu există un termen limită pentru îndeplinirea proceselor de aderare.

Guvernul anunţă că salută decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România.

Deschiderea discuțiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomației române și ale întregului spectru instituțional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele și practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanțe în economiile dezvoltate, potrivit Executivului.

"Lansarea discuțiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al țării noastre, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României. Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE. România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, și ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii și în special pentru sprijinul acordat candidaturii României", arată Guvernul.

Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne și îmbunătățirea politicilor în toate domeniile de activitate economică şi socială, cu accent pe guvernanță publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, tranziție digitală, informează Guvernul.

Procesul de negociere include o evaluare riguroasă efectuată de mai bine de 20 de comisii tehnice privind alinierea țării candidate cu standardele, politicile și practicile OECD. Odată ce toate comisiile tehnice își finalizează analizele, o decizie finală va trebuie să fie luată în unanimitate de către toți membrii OECD din Consiliu.

Analizele tehnice se vor concentra pe probleme prioritare, inclusiv comerțul deschis și investițiile, progresele în guvernanță publică, integritate și eforturile anti-corupție, precum și protecția eficientă a mediului și acțiunile privind clima.

Consiliul OECD a decis astfel să deschidă discuțiile pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică cu șase candidați: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

Decizia vine "ca urmare a deliberărilor atente ale membrilor OECD pe baza dovezilor din Cadrul pentru Luarea în Considerare a Posibililor Membri și a progreselor făcute de către cele șase state de la primele cereri depuse pentru calitatea de membru OECD".

Mesajul președintelui Klaus Iohannis:

"Salut călduros decizia OECD de astăzi de a deschide negocierile de aderare cu România. Mulțumesc Secretarului General Mathias Cormann și statelor membre pentru sprijinirea candidaturii României! Rămânem angajați să urmărim obiectivul aderării la OECD, cu energie și determinare", arată mesajul președintelui Iohannis pe Twitter.

Mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu:

"Vești excelente de la ședința Consiliului OECD de astăzi: România a fost invitată să înceapă negocierile de aderare! Un mare succes al eforturilor noastre diplomatice. Suntem recunoscători Secretarului General Mathias Cormann și echipei sale. România este angajată să lucreze din greu către atingerea obiectivului de a deveni un membru deplin!", arată mesajul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

Demersuri efectuate de guvernul României în privința aderării României la OCDE:

• În martie 2021- premierul Cîțu a transmis o scrisoare de felicitare către noul SG al OCDE, Mathias Cormann, în care a cerut sprijin pentru candidatura României la organizație și a lansat invitatia de a vizita România, invitație acceptată, vizita are loc pe 28-29 ianuarie

• În iunie 2021, premierul Cîțu a transmis o nouă scrisoare către SG al OCDE în care a promovat din nou aderarea României la OCDE

• În decembrie 2021, premierul Ciucă a transmis SG OCDE o scrisoare de invitație la lansarea studiului economic de țară al României

• Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut discuții telefonice cu noul SG ales al OCDE (aprilie 2021) și întrevederi cu acesta pe tema aderării României la organizație (Diplomacy Forum Antalya, iunie, octombrie 2021). De asemenea, ministrul de Externe a discutat telefonic aprofundat pe subiect cu omologul american, Antony Blinken pentru ca SUA să sprijine aderarea României la OCDE, în martie 2021, și cu ocazia vizitei ministrului de Externe român în Washington, din noiembrie 2021. De asemenea, ministrul Aurescu a discutat cu Cormann, Blinken și ambasadorul Franței la OCDE cu ocazia Conferinței Ministeriale (MCM) OCDE din 5-6 octombrie 2021, eveniment la care a participat și ministrul economiei de la acea dată, Virgil Popescu. Aurescu a discutat și cu omologul francez, în ianuarie 2022, pentru a confirma sprijinul Franței pentru deschiderea negocierilor de aderare.

• La nivelul MAE / secretar de stat C. Feruta s-au facut numeroase întrevederi și discuții telefonice cu ambasadorii SUA, Franței, Germaniei, cu reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, întâlniri bilaterale cu Mathias Cormann, Secretar General (SG) OCDE.

• De asemenea, MAE a sprijinit realizarea de către OCDE a Studiului Economic de țară al României (Romania’s Economic Outlook), care urmează a fi lansat la 28 ianuarie 2022, la București, și a participat la și finantat numeroase alte proiecte și programe în domeniul educației, al guvernanței publice, acțiunii climatice sau al asistenței pentru dezvoltare

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#oecd, #aderare, #Organiza ia pentru Cooperare i Dezvoltare, #Romania OECD , #OECD
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Sa fie singura respinsa, ca noi asa suntem tratati si ne si place.