Ohlocrația sau pericolul de a fi conduși de gloată

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 07:00
3786 citiri

Ca să te ferești de cancer nu trebuie să îl ai și apoi, suferind, eventual vindecându-te, să începi să îți schimbi comportamentul pentru a-l preveni.

Ca să te ferești de ohlocrație nu trebuie să o simți... pusă în operă la alții sau la tine acasă: este suficient să vezi cum/de ce apar semnele de manifestare.

Precum fascismul sau comunismul: ca să îl eviți NU trebuie să îl trăiești... e suficient că existe exemple mai răsunătoare sau chiar doar mai timide.

Dacă exemple* din contemporaneitate sunt mai palide, iar asta nu înseamnă că NU sunt posibile cazurile extreme.

Cazul deplorabil al Venezuelei devenită democratic socialistă este edificator. La fel cazul Nepalului care din regat a devenit comunist pe căi... democratice.

Marea diferență între schimbările de guvernare de la democrație la dictatură s-a văzut în Rusia prin revoluția (război civil!) din octombrie 1917 și respectiv în Venezuela prin alegerea democratică (!) a lui Hugo Chavez in 1999. Prima a folosit arma, a doua votul.

Chiar dacă la bolșevici a fost vorba de violență și teroare, iar la venezueleni de votul majoritar al gloatei de țărani analfabeți, rezultatul a fost același (!!!): gloata a susținut guvernarea care le răspundea intereselor lor (primitive dar esențiale pentru ei! ).

Bref, gloata a învins cu sau fără violența, deci a condus ohlocratic.

PS. Dacă România are 50% analfabeți funcțional, oare nu se îndreaptă spre o guvernare populistă a celor... săraci la minte?

*

1.Ucraina de la căderea președintelui Ianukovici a fost descrisă ca o ohlocrație sau mobocrație, deoarece problemele politice au fost adesea decise de o mulțime care acționează în forță pe stradă, iar organele guvernamentale naționale și/sau locale au legalizat acțiunea mulțimii.

2.O națiune care se va întoarce spre o ohlocrație, dar dintr-o dictatură totalitară coruptă, ar fi Belarus.

3. Termenul nu este foarte relevant în timpurile moderne și s-ar putea aplica doar unor state eșuate din Africa, cum ar fi Somalia, într-o oarecare măsură.

4. Există cazul, recent în SUA după ce Trump a pierdut alegerile, în care conducerea gloatei ar fi putut prelua controlul pe o zonă foarte mică pentru o perioadă limitată de timp.

5. Brazilia are o mulțime de situații recente care merg la guvernarea gloatei

6. Astăzi, India acționează adesea ca un comportament condus de gloată.

7. În decembrie 2021, președintele Vucic al Serbiei a acceptat să schimbe legile după două săptămâni de proteste masive care au inclus ocuparea principalelor mijloace de comunicare și transport.

8.România unde exista opinia că masele pot schimba guvernele: în 1991 protestele minerilor a dus la căderea guvernului Roman si numirea lui Stolojan, în 2012 protestele de stradă au dus la demisia lui Boc, în 2015 protestele de stradă a dus la demisia lui Ponta, protestele (fenomenul Piața Victoriei) în 2018-19 au dus la regruparea forțelor politice, condamnare liderului PSD și apoi la pierderea guvernării PSD-ALDE cu un an înainte de alegeri, recentele asalturi ale Parlamentului și Primăriei și Timișoara încheie lista.

Dan Ioan Popp - antreprenor în serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca președinte Broser SA, președinte ARAI și al Uniunii Naționale a Agenților Imobiliari, trainer IRECSON, profesor asociat ASE și a mai activat în domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy), real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer și coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Apelul la bunul simț colectiv, educația în materia democrației și așteptările pe care publicul ar trebui să le aibă
Apelul la bunul simț colectiv, educația în materia democrației și așteptările pe care publicul ar trebui să le aibă
Când are de luat o decizie colectivă, cu valoare strategică, care să îi afecteze viitorul pe cel puțin cinci ani, un public național needucat în materia democrației, dar suveran la el în...
Traian Băsescu a provocat un accident rutier în Capitală și a ajuns la poliție
Traian Băsescu a provocat un accident rutier în Capitală și a ajuns la poliție
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a provocat, duminică dimineață, o tamponare ușoară și a mers să raporteze accidentul la Brigada Rutieră Buucrești. Potrivit...