Țările de Jos au planuri ambițioase de a ține sub control creșterea populației. Guvernul de extremă-dreapta susține cele mai dure măsuri de până acum pentru a limita imigrația și a menține populația sub 20 de milioane. Însă cetățenii vor fi nevoiți să muncească mai mult și să se pensioneze mai târziu.
Sub conducerea premierului Dick Schoof, guvernul olandez încearcă să pună frână migrației pentru a evita o explozie demografică, care ar putea destabiliza țara. Comisia pentru dezvoltare demografică a sugerat un plafon de 19-20 de milioane de locuitori până în 2050, iar guvernul este gata să îmbrățișeze acest scenariu.
„Trebuie să controlăm migrația. Este esențial pentru viitorul nostru,” au declarat ministrul Imigrației, Marjolein Faber, și ministrul Afacerilor sociale, Eddy van Hijum, în fața parlamentarilor. Deși comisia recomandase o creștere moderată pentru a susține economia, care suferă din cauza îmbătrânirii populației, miniștrii avertizează că și acest scenariu ar pune presiune pe serviciile publice.
De aceea, guvernul a decis să adopte „cele mai dure măsuri pentru limitarea azilului” și să promoveze o politică „mai selectivă și direcționată” pentru toate celelalte forme de migrație, fie ea de muncă sau de studii. Mai mult, s-au cerut noi studii pentru a găsi soluții de limitare a imigrației, pe care o consideră „o necesitate clară”.
Însă, în ciuda acestor măsuri dure, economiștii avertizează că Olanda are nevoie de muncitori străini pentru a acoperi golurile din piața muncii. Potrivit unui raport oficial, țara ar avea nevoie de încă trei milioane de imigranți până în 2040 pentru a susține sistemul de taxe, dar acest scenariu este considerat nerealist. În schimb, olandezii vor trebui să lucreze mai mult și să se pensioneze mai târziu.
Deja, datele arată că populația Olandei a crescut cu aproape 40.000 de persoane în primele șase luni ale anului, însă această creștere este mai mică cu o treime față de anul trecut. Emigrația și mortalitatea mai ridicată au încetinit expansiunea populației, iar numărul de imigranți a scăzut.
Din decembrie, controalele de frontieră vor fi înăsprite, măsură susținută de partidul naționalist PVV al lui Geert Wilders, cel mai mare din coaliție. Permisele de azil vor fi limitate la trei ani, iar reîntregirea familiei pentru refugiați va fi drastic redusă.
Aceste măsuri au fost discutate luni de zile, după ce Wilders a câștigat alegerile din 2023 și a pledat pentru o criză națională a azilului. Deși unii parteneri din coaliție și opoziția au pus sub semnul întrebării legalitatea și necesitatea unor astfel de măsuri, Wilders a insistat: „Dacă Germania poate face asta, de ce nu și noi?”
Într-un context marcat de violență și tensiuni în Amsterdam, guvernul olandez se pregătește pentru noi reguli stricte, iar poliția militară se mobilizează pentru a proteja frontierele țării. Ministrul Faber promite o politică de azil „fără precedent de dură”, argumentând că infrastructura țării – locuințele, sănătatea și educația – este deja sub presiune și nu mai poate face față.