Un oligarh rus dezvăluie proveniența sutelor de miliarde pentru război: Colacul de salvare al lui Putin

Vineri, 09 August 2024, ora 05:32
14217 citiri
Un oligarh rus dezvăluie proveniența sutelor de miliarde pentru război: Colacul de salvare al lui Putin
Oleg Deripaska, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin FOTO: Nikkei

După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu 900 de zile, Occidentul a reacționat rapid și a impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Un oligarh rus, Oleg Deripaska, apropiat al lui Putin, spune că proveniența sutelor de miliarde pentru război au venit din comerțul cu Asia. Acesta a reprezentat ”colacul de salvare” pentru Putin, după ce măsurile Vestului au lovit dur economia țării.

Potrivit unei estimări a Departamentului de Apărare al SUA publicată în februarie 2024, Moscova a cheltuit 211 miliarde de dolari, în doi ani de război. Comerțul dintre țările asiatice cu Rusia de la invazia Ucrainei a fost vital pentru supraviețuirea economică a acesteia pe fondul unui val de sancțiuni occidentale, potrivit unui oligarh miliardar considerat apropiat de președintele Vladimir Putin, potrivit Nikkei Asia.

Capacitatea continuă a Moscovei de a exporta mărfuri către „țări care își urmăresc propriile interese”, în principal India și China, „a fost cu siguranță un colac de salvare pentru comerțul [rusesc]”, a declarat magnatul Oleg Deripaska pentru sursa citată.

Avertisment dur al SUA pentru un aliat: Veți suporta consecințe grele, dacă produsele americane mai ajung la Putin

„Principala problemă pentru comerț este să ai un omolog, nu?” a spus el într-un interviu la Tokyo luni. Comerțul Rusiei cu Occidentul a fost efectiv întrerupt de la începutul anului 2022, când națiunile Grupului celor Șapte și aliații lor, inclusiv Australia, Coreea de Sud și Singapore, au impus o serie de sancțiuni Moscovei cu scopul de a-și restrânge efortul de război în Ucraina.

În schimb, India, care nu a condamnat oficial invazia, a înregistrat o creștere fără precedent a importurilor rusești după începutul războiului. India a importat 46,2 miliarde de dolari în mărfuri rusești în cele 12 luni până în martie 2023, marcând o creștere de 368% față de anul precedent, potrivit datelor guvernului indian.

Comerțul rusesc cu China și țările din Asia de Sud-Est a crescut și el după începutul războiului. Exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 50% în perioada ianuarie-noiembrie 2023, importurile din Rusia crescând cu 12% în aceeași perioadă, arată datele guvernului chinez. Între timp, comerțul bilateral al Rusiei cu Indonezia, cea mai mare economie a ASEAN, a crescut cu 45% în 2022, la aproape 4,8 miliarde de dolari, potrivit Ministerului rus de Externe.

SUA nu sunt pregătite pentru război. O altă putere deține 70% din armele de mâine

Deripaska, el însuși o țintă a sancțiunilor occidentale, creditează relațiile comerciale nou consolidate, împreună cu ceea ce el a numit rezistența sectorului privat al Rusiei, de menținerea economiei interne pe linia de plutire. „M-am gândit că va avea loc un colaps [economic] mai mare”, a spus el.

"La începutul războiului, [comerțul cu China] era crucial. Acum, fiecare țară face doar ceea ce consideră că este bine pentru ei", a spus Deripaska, lăudând ceea ce el a numit „discuții foarte reale” despre „importanța controlului sancțiunilor”, conduse de India când a găzduit summitul Grupului celor 20 în septembrie anul trecut. Declarația finală a grupului nu a condamnat în mod direct invadarea Ucrainei de către Rusia.

Comentariile lui Deripaska, considerate de mai multe guverne occidentale ca fiind printre cei mai favorizați oligarhi ai lui Putin, urmează întâlnirii președintelui rus cu prim-ministrul indian Narendra Modi de luna trecută, când au convenit să stimuleze comerțul bilateral cu 50% până la 100 de miliarde de dolari până în 2030, care a venit după ce China a oprit unele operațiuni cu băncile rusești sancționate de Occident în iunie, dând o lovitură perspectivelor comerciale ale Moscovei.

Până acum, noul peisaj comercial global pare să funcționeze în avantajul Rusiei. Produsul intern brut real al țării este prognozat să crească cu 3,2% în acest an, depășind media economiilor avansate și revenind de la o scădere de 1,2% în 2022, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Situația devine critică în Rusia: O rețea strategică a lui Putin este în pragul colapsului

Această perspectivă economică pozitivă este în ciuda continuării operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, care au costat Moscova până la 211 miliarde de dolari din februarie 2022, potrivit unei estimări a Departamentului de Apărare al SUA publicată în februarie anul acesta.

Deripaska, care a declarat că se află în Japonia pentru a reprezenta Rusia în ultima zi a reuniunii Consiliului Consultativ de Afaceri al APEC la începutul acestei luni, a criticat cheltuielile de apărare ale țării sale, denumind războiul din Ucraina „nebun”. „Dacă vrei să oprești războiul, mai întâi trebuie să oprești focul”, a spus el, solicitând o „încetare a focului imediată, necondiționată” în Ucraina.

Deripaska este fondatorul gigantului rus de producție de aluminiu Rusal și al companiei mamă de energie, En+ Group, și a fondat, de asemenea, Basic Element, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale din Rusia. El are o avere de aproape 3 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Magnatul a fost sancționat de SUA din 2018 din cauza legăturilor sale percepute cu guvernul rus. El a fost adăugat, de asemenea, pe listele de sancțiuni din Marea Britanie și Australia după invadarea Ucrainei de către Moscova în 2022. Marea Britanie a citat în mod special asocierea sa cu Putin. Sancțiunile împotriva sa includ interdicții de călătorie și înghețarea activelor financiare.

Ministra Justiției, atac la PSD: ”Încă are acea pornire de a acapara toată puterea, de a lua tot”
Ministra Justiției, atac la PSD: ”Încă are acea pornire de a acapara toată puterea, de a lua tot”
Alina Gorghiu, ministră a Justiţiei şi unul dintre liderii liberali, a declarat vineri, 13 septembrie, că, în opinia sa, PSD nu îi va permite lui Marcel Ciolacu să nominalizeze un...
Drona complet românească, ”o realitate”: ”Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului”
Drona complet românească, ”o realitate”: ”Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului”
Ştefan-Radu Oprea, ministrul Antreprenoriatului, Economiei şi Turismului, a declarat vineri seară, 13 septembrie, că autoritățile române, împreună cu institutele de cercetare, precum și...
#oligarh rus apropiat Putin, #Oleg Deripaska, #Oleg Deripaska miliardar rus, #costuri razboi, #Rusia razboi , #Razboi Ucraina
  1. Alertă de vreme severă imediată. Localitățile pentru care a fost emis Cod portocaliu de ploi și vijelii
  2. Primul oraș din lume care interzice publicitatea la croaziere și călătoriile cu avionul. Care este motivul deciziei
  3. Zelenski, detalii la zi despre situația de pe front. Președintele Ucrainei îi va prezenta în curând lui Biden ”Planul victoriei” VIDEO
  4. SUA mulțumesc României pentru donarea sistemului Patriot Ucrainei. Mesajul lui Antony Blinken
  5. Continuă haosul în sistemul de pensii. Ce surpriză a avut un pensionar care, după recalculare, trebuia să primească 6.800 de lei
  6. SUA intenționează să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei în război înainte de încheierea mandatului lui Biden
  7. Avocată condamnată la 3 ani de închisoare pentru falsificare de sentințe. A făcut o clientă să creadă că a divorțat
  8. Un director general din Ministerul Agriculturii, pus sub acuzare pentru o afacere cu plase de pescuit
  9. Kievul şi Moscova au făcut un nou schimb de prizonieri. 49 de ucraineni, majoritatea femei, s-au întors acasă VIDEO/FOTO
  10. Fenomenul românilor care muncesc peste program. "Ăia tineri, de proști. Ăia bătrâni, că n-au chef de nevastă și copii"