Oligarhul rus care și-a vândut acțiunile din România chiar înainte de impunerea sancțiunilor: ”Este o problemă la servicii sau la șefii lor politici?”

Luni, 28 Martie 2022, ora 16:59
9117 citiri
Oligarhul rus care și-a vândut acțiunile din România chiar înainte de impunerea sancțiunilor: ”Este o problemă la servicii sau la șefii lor politici?”
Oligarhul Dimitri Pumpianski are o avere estimată la 1,3 miliarde de dolari FOTO Kremlin.ru

Deputata Violeta Alexandru aduce în atenția publică cazul unui afacerist rus Dimitri Pumpianski, acționar majoritar TMK- Artrom, fabrica de țevi de oțel din Slatina și Reșita.

Dimitri Pumpianski, un oligarh apropiat de Putin, alături de care apare deseori în fotografii, și-ar fi vândut acțiunile și a plecat din România cu câteva zile înainte să apară lista oligarhilor împotriva cărora urmau să se aplice sancțiuni, susține Violeta Alexandru.

Deputata PNL spune că i se pare ”o situație de film”. Deputata mai acuză autoritățile române că ”s-au uitat în altă parte și nu au avut curaj”.

În România, Pumpianski controla TMK Artrom Slatina, specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, şi producătorul de oțel TMK Reșița. Per total, TMK avea în 2020 peste 2 miliarde de lei cifră de afaceri și peste 2.300 de angajați în România.

Conform Forbes, averea lui Pumpianski se ridică în prezent la 1,3 miliarde de dolari.

”Angajații TMK- Artrom, fabrica de țevi de oțel din Slatina și Reșita, 2.350 de oameni și-au primit, cum era și normal (pentru că nu au nicio vină) salariile. Dar și fostul lor patron, oligarhul rus Dimitri Pumpianski a fost lăsat de autoritățile române (servicii și instituții) să plece liniștit vânzându-și, la fix, acțiunile. Mi se pare de film cum și-a dat el demisia cu câteva zile înainte să apară lista oligarhilor împotriva cărora urmau să se aplice sancțiuni. Sub ochii lor. Nu cred că sunt mii, nici măcar sute de oligarhi ruși cu asemenea afaceri și poziții de conducere în România așa că îmi imaginez că, după începerea conflictului respectiv după ce Europa anunța sancțiuni, serviciile noastre (SRI) îi țineau pe aceștia sub observație.

Așa cred eu că funcționează un serviciu de informații modern și profesionist (și sunt convinsă că sunt mulți acolo care așa și sunt), lucrează corect pentru binele României pe termen scurt dar și pe termen lung. Măcar acum ar putea să mai ia o pauză de la preocupările pentru binele soțiilor/rudelor și prietenilor șefilor.

Faptul că acest oligarh rus a plecat liniștit din afacerile din România și cred că e bine-merci vânzându-și, sub ochii autorităților române, acțiunile unor terți (diverși, de paravan, oameni cărora nu li se aplică sancțiuni), lui neînghețându-i nimeni bunurile așa cum anunță americanii că au făcut pentru cei de la ei, te face să te întrebi ce se întâmplă, de fapt, cu România. Dincolo de declarațiile doar aparent curajoase. Este o problemă la servicii (se fac că lucrează) sau la șefii lor politici? Oricum ar fi, nu e bine.

Este o situație concretă care a avut loc recent în România, una în care, în loc să se ia decizii arătându-se că nu se ezită în aplicarea sancțiunilor, s-au uitat în altă parte și nu au avut curaj. Față de cel pe care unii lideri ai politicii din România ultimilor mulți ani îl și însoțeau pe la diferite festivități. De altfel, mai există țări europene importante care par că nu prea au nici ele curaj dar pe mine mă interesează România. Serviciile fac ceea ce au de făcut funcție de ceea ce politicienii inteligenți și curajoși știu să le ceară. Așa ar fi normal”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Citește și:
Incidente xenofobe la meciul de rugby dintre România și Polonia
Incidente xenofobe la meciul de rugby dintre România și Polonia
Naţionala de rugby a României a învins echipa Poloniei, sâmbătă, scor 67-27, în primul meci din Rugby Europe Championship. Meciul s-a disputat pe Stadionul Naţional de Rugby Arcul de...
Ambasada SUA în România le amintește rușilor de ajutorul militar dat URSS în Al Doilea Război Mondial: 180 miliarde dolari la valoarea de azi
Ambasada SUA în România le amintește rușilor de ajutorul militar dat URSS în Al Doilea Război Mondial: 180 miliarde dolari la valoarea de azi
Ambasada Statelor Unite la București le-a amintit rușilor, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, de ajutorul militar acordat de American Uniunii Sovietice în Al Doilea Război Mondial - de la...