Victorie pentru oligarhii ruși din Elveția. Confiscarea activelor rusești, declarată neconstituțională de guvernul de la Berna

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 15:32
1858 citiri
Victorie pentru oligarhii ruși din Elveția. Confiscarea activelor rusești, declarată neconstituțională de guvernul de la Berna
Decizie favorabilă rușilor în Elveția FOTO Unsplash

Confiscarea activelor private ruseşti ar submina Constituţia elveţiană şi ordinea juridică prestabilită, a declarat miercuri guvernul elveţian, citând concluziile unui grup de lucru înfiinţat de Oficiul Federal de Justiţie, relatează Reuters.

Elveţia a îngheţat active financiare în valoare de 7,5 miliarde de franci elveţieni (8,13 miliarde de dolari) în cadrul sancţiunilor împotriva ruşilor pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina, a anunţat în decembrie Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice.

În urma discuţiilor internaţionale şi a solicitărilor parlamentare privind posibilitatea ca banii să fie folosiţi pentru a finanţa efortul de reconstrucţie în Ucraina, Berna a analizat ce ar putea face cu activele îngheţate şi a înfiinţat un organism de lucru pentru a dezbate această problemă.

Acest grup de lucru înfiinţat de Oficiul Federal de Justiţie (Ministerul de Justiţie) a ajuns la concluzia că exproprierea activelor private de origine legală fără despăgubiri nu este permisă de legislaţia elveţiană, iar confiscarea bunurilor private îngheţate "este incompatibilă cu Constituţia federală şi cu ordinea juridică în vigoare şi încalcă angajamentele internaţionale ale Elveţiei", se arată într-un comunicat al guvernului de la Berna.

"Alte ţări au drepturi şi garanţii constituţionale similare", a transmis guvernul elveţian.

Băncile elveţiene s-au opus, de asemenea, confiscării. "Nu există niciun temei juridic pentru confiscare în prezent", a declarat luna trecută Asociaţia elveţiană a bancherilor.

"Sprijinul pentru Ucraina va continua, independent de discuţiile privind activele îngheţate", a dat asigurări Consiliul Federal Elveţian (guvernul) după ce a anunţat că nu poate confisca bunurile oligarhilor ruşi.

Elveţia a adoptat deja alte sancţiuni împotriva Rusiei în urma conflictului din Ucraina, inclusiv plafonarea preţului petrolului. Berna a adoptat, de asemenea, cel mai recent pachet al UE la sfârşitul lunii ianuarie, sancţionând alte 200 de persoane şi anunţând noi restricţii, cum ar fi interzicerea exporturilor pentru industria aerospaţială care ar fi destinate motoarelor pentru avioane şi drone.

Anunţul guvernului de la Berna va stârni fără îndoială controverse. Deja vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a criticat miercuri guvernul elveţian pentru că a refuzat să trimită muniţie pentru tancurile Gepard în Ucraina, relatează The Guardian. Habeck a declarat că "nu poate înţelege" de ce Elveţia nu furnizează muniţie Kievului, într-un interviu acordat Die Zeit.

Elveţia a mai respins anterior cererile Spaniei, Danemarcei şi Germaniei, care doreau să trimită vehicule blindate, muniţie şi tunuri antiaeriene de producţie elveţiană pentru a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Legea elveţiană privind materialele de război nu permite exportul de materiale de război în cazul în care ţara de destinaţie este implicată într-un conflict armat intern sau internaţional.

Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Întreaga planetă s-a confruntat cu un haos fără precedent în istoria modernă, începând din 2020. Pandemia de Covid și războiul din Ucrauna au determinat creșterea prețurilor la alimente...
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Conservatorii naţionalişti ai Uniunii Democratice de Centru (UDC), principala forţă politică a ţării, l-au numit sâmbătă drept lider pe un fermier, Marcel Dettling, partizan al unei linii...
#oligarhi rusi, #Elvetia, #neconstitutional, #confiscare active , #stiri internationale