Oligarhii ruși protejați de Putin în România. Cine sunt temuții miliardari care controlează giganți precum Gazprom sau Lukoil

Marti, 01 Martie 2022, ora 21:45
25588 citiri
Oligarhii ruși protejați de Putin în România. Cine sunt temuții miliardari care controlează giganți precum Gazprom sau Lukoil
Megdet Rahimkulov (Gazprom) și Vagit Alekperov (Lukoil) controlează afaceri gigantice și în România

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a întocmit, acum patru ani, o listă care cuprinde 201 nume ale celor mai apropiate persoane de Kremlin.

Denumită „lista lui Putin”, aceasta include 114 personalități politice de rang înalt și 96 de oligarhi, toți fiind susținători ai președintelui rus Vladimir Putin.

Administrația americană a realizat acest cerc de apropiați ai lui Putin în cazul în care se vor lua în considerare aplicarea de sancțiuni menite să pedepsească Rusia pentru amestecul în alegerile din SUA din 2016, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului, anexarea Crimeei și operațiunile militare din Ucraina.

Pe lista celor 96 de oligarhi care-l lingușesc pe Putin, opt dintre ei sunt implicați în afaceri și în România.

Omul lui Abramovich

„Lista lui Putin” a oligarhilor este deschisă de Roman Abramovich, patronul clubului de fotbal Chelsea.

În România, Abramovich a fost prezent la Oradea unde a cumpărat, prin subsidiara companiei Russki Aluminium, Cemtrade SA, uzina de alumină ALOR.

Chiar dacă rușii au închis fabrica orădeană în 2001, omul lui Abramovich, Constantin Iavorski (implicat și el în Cemtrade) a rămas.

Fost ministru al energiei în Republica Moldova la începutul anilor ’90, Iavorskia a făcut cele mai multe afaceri în România prin grupul de firme Unicom.

El a făcut afaceri dubioase sub protecția politicienilor români apropiați Moscovei. Încă din ’90 Iavorski a început să domine, prin Unicom, piaţa importurilor de carburanţi şi combustibili pentru industria energetică, devenind principalul furnizor de păcură pentru companii precum CONEL sau Termoelectrica.

El a revândut, prin companiile sale, energie electrică sub prețul pieței și a intermediat livrări de gaze prin firme căpușă deschise în Elveția, cărbune pentru termocentralele românești sau s-a implicat în imobiliare.

Iavorski este cel care le-a făcut loc rușilor de la Gazprom în Portul Constanța. În 2013, el a vândut firma Marine Bunker Balkan rușilor de Gazpromneft Marine Bunker, firmă controlată de gigantul rusesc Gazprom.

În trecut, Constantin Iavorski a lucrat și pentru firma Runicon SA, din Elveția, controlată de către oligarhul rus Roman Abramovich.

În prezent, Iavorski mai este asociat direct în șase firme românești care se ocupă cu imobiliare, transporturi, producție de energie electrică, comerț cu combustibili și prelucrarea lemnului.

Oligarhul pacifist

Oleg Deripaska, situat pe locul 19 în „lista lui Putin”, este unul dintre cei mai influenți miliardari ruși, fondatorul gigantului rus de producție de aluminiu Rusal și partener cu Abramovich prin Russki Aluminium.

Soția lui Deripaska, Polina, este fiica lui Valentin Yumashev, ginerele lui Boris Elțîn, fostul șef al Administrației Prezidențiale de la Moscova.

Pe lângă Alor Oradea, Deripaska mai este prezent și în compania Strabag unde a cumpărat 30% din acțiuni. În România, Strabag beneficiază de sute de contracte din bani publici.

În octombrie anul trecut, FBI a făcut mai multe percheziții la locuinţa din Washington a miliardarului rus.

Oleg Deripaska a fost unul dintre oligarhii ruși care, la patru zile de la atacarea Ucrainei, a postat pe rețeaua Telegram un mesaj prin care îndemna la începerea negocierilor de pace „cât mai repede posibil”. „Pacea este foarte importantă”, spune Deripaska.

Antiviruși rusești

Frații Alexey și Dmitri Ananyev sunt și ei menționați pe lista oligarhilor ruși a Trezoreriei Statelor Unite ca apropiați ai lui Putin și ocupă locurile 7 și 8. Ei dețin Technoserv, cea mai mare companie în domeniul integrării sistemelor din Rusia, au fondat și o bancă numită Promsvyazbanki și controlează fondul New Frontier Holding GMBH din Austria.

New Frontier Group este prezent în mai multe țări ca Chehia, Slovacia, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, SUA, Canada și România.

La noi, New Frontier Holding a intrat în anul 2007 când a cumpărat firma Romsys.

Romsys este unul dintre primii integratori IT din România. În prezent, milioane de români beneficiază de sistemele informatice dezvoltate de Romsys. Clienii Romsys sunt din toate industriile, de la instituţii financiare şi de asigurări, la companii din telecom, utilităţi, retail și producție sau industria de apărare.

Romsys a fost una dintre una dintre puținele companii care vindeu, la începuturi, în România, softul rusesc Kaspersky.

Patronul companiei Kaspersky Lab este Yevgeny Kaspersky (în enlzeză, Eugene Kaspersky) și se află pe locul 37 în „lista lui Putin. El a înființat, prin filiala din Marea Britanie, o firmă și în București, Kaspersky Info Systems.

În SUA, pe când era președinte, Donald Trump a semnat o lege prin care interzicea utilizarea produselor Kaspersky în instituțiile de stat și mai ales militare. Și asta pentru că existau suspiciuni că antivirușii vânduți de Kaspersky ar putea crea vulnerabilități prin care s-ar putea accesa rețele informatice americane.

De altfel, acum vreo patru ani, a fost și un scandal international când agenții israelienii au reușit să monitorizeze în timp real hacker-ii guvernului rus care aveau acces la o bază de date prin intermediul antivirusului Kaspersky.

La noi, mai toate instituțiile statului au beneficiat de antivirusul Kaspersky, inclusiv SRI, Ministerul Apărării, Camera Deputaților I chiar Nuclearelectrica.

Aproape cinci mii de contracte a avut statul român pentru cumpărarea antivirusului rusesc, pe care s-au cheltuit vreo două milioane de euro.

Țevi ruso-românești

TMK este cea mai mare companie rusească producătoare de țevi de oțel.

TMK a cumpărat în România Artrom Slatina și Combinatul Siderurgic de la Reșița. După o privatizare ratată cu americanii de la Noble Ventures, uzina de la Reșița este cumpărată de TMK pentru un euro.

În același timp toate datoriile bugetare acumulate de Combinat au fost șterse de guvernul Năstase, iar pentru stingerea datoriilor neachitate către bugetele locale noii proprietari au vândut Consiliului Local Reșita o parte din terenurile fostei uzine, la un preț egal cu valoarea datoriilor.

80% din producția de țevi românească a grupului TNK pleacă la export.

Proprietarul TMK este miliardarul Dmitry Aleksandrovich Pumpyansky și el aflat pe lista oligarhilor din cercul apropiat al lui Putin, pe poziția 70.

În 2008, când Gigi Becali a vrut să vândă Clubul Steaua din cauza problemelor financiare, Pumpyanskiy i-a oferit 40 de milioane de dolari. Tranzacția nu a avut loc niciodată.

Bănci și combustibili

Megdet Rahimkulov (Mihail Nikolaevich Rahimkulov) este alt miliardar rus inclus pe lista a oligarhilor ruși din cercul puterii de la Kremlin, fiind considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Locul 71 a fost dedicat de Trezoreria SUA pentru Rahimkulov.

De origine tătară, Rahimkulov are dublă cetățenie, maghiară și rusă. Până în 2008 când s-a întors la Moscova, Rahimkulov a fost cel mai bogat om din Ungaria.

Megdet Rahimkulov este acționar la companiile controlate de statul rus Gazprom și Vneshtorgbank (VTB, cunoscută sub numele de Banca KGB și FSB sau Banca Kremlinului).

Afacerile lui Rahimkulov din Rusia și Ungaria sunt controlate de firma Kafajat Kft, pe care oligarhul o gestionează împreună cu fiii săi.

Megdet Rahimkulov și-a creat imperiul de afaceri la începutul anilor 1990, când Ministerul Industriei și Gazelor din URSS a fost transformat în monopolul Gazprom. Apoi a devenit director general al companiei Interprocom, care a devenit ulterior unul dintre furnizorii de top de echipamente IT pentru Gazprom.

În 1994, Rahimkulov a condus compania maghiară de gaze Panrusgaz, un joint venture între Gazprom și MOL, din care deține 10%.

În 1996 a fost numit președintele Consiliului de Supraveghere al Băncii de Credit Ruse

Rahimkulov este unul dintre acționarii importanți ai OTP Bank, bancă maghiară prezentă și în România din anul 2004.

O altă afacere din România și în care este implicat Rakhimkolov este compania maghiară de petrol și gaze MOL.

Cel mai mare acționar al grupului MOL este statul maghiar. Dar printre acționari figurează și OTP Bank Plc. și OTP Fund Management.

Un e-mail de la o sursă diplomatică și făcut public de Wikileaks dezvăluia că „Majoritatea acțiunilor MOL se află în mâinile rusești. În general, putem spune că interesele rusești directe și indirecte în MOL au depășit deja 50%. MOL este primul obiectiv al Rusiei, al doilea va fi cea mai mare bancă din Ungaria, OTP.”

Sursa mai arăta că acțiunile au ajuns la ruși prin intermediul OMV. În 2009, grupul austriac OMV a fost acuzat public că reprezintă o acoperire pentru interesele rusești.

Acuzația a fost lansată de președintele executiv al MOL, Zsolt Hernadi, în fața Comisiei de relații externe a Parlamentului ungar. Declarația a fost făcută în contextul în care OMV vânduse 21% din acțiunile MOL către rușii de de la Surgutneftegaz, o companie controlată de miliardarul Vladimir Bogdanov, aflat pe locul 14 în lista oligarhilor ruși a Trezoreriei Statelor Unite.

O altă afacere interesantă a fost preluarea de către Gazprom a băncii Altalanos ErtekForgalmi Bank, condusă de Rahimkulov. Ulterior, banca a fost răscumpărată de miliardarul ruso-maghiar. Presa maghiară anunța în 2007 că Rahimkulov a vândut banca răscumpărată de la ruși, iar banii obținuți au fost investiți în acțiuni la grupul MOL și OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria.

Pentru o perioadă scurtă de timp, oligarhul Rahimkulov a fost chiar reprezentantul Gazprom la Budapesta și ar fi participat și la realizarea strategiei de alimentare cu gaze a țării vecine.

Țepele LukOil

Vagit Alekperov se bucură de poziția 5 în topul Trezoreriei SUA. Alekperov conduce, de vreo 30 de ani, gigantul LukOil.

În România LukOil a intrat în anul 1998, atunci când a cumpărat de la Fondul Proprietății de Stat pachetul majoritar al rafinăriei Petrotel, cu 16,5 milioane de dolari. Rafinăria a fost cumpărat atunci prin intermediul unei subsidiare din Londra.

LukOil a fost implicate la noi în mai multe scandaluri economico-financiare.

În 2014, procurorii români au acuzat șase companii din cadrul LukOil România de evaziune și spălare de bani păgubind statul român cu 230 milioane de euro.

Un mai târziu, acționarii Petrotel Lukoil au fost acuzați că au spălat aproximativ două miliarde de euro, printr-un circuit financiar în care au fost implicate mai multe societăți din grupul rusesc.

Vagit Alekperova fost, la începutul anilor ’90, deputat și ministru adjunct, responsabil cu industria de petrol și gaze a URSS. În 1991, a preluat trei câmpuri petroliere controlate de minister și a înființat Lukoil.

(va urma)

Quarterly Report - Editia 4

De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
De ce limitarea adaosului la importuri la 5% nu va ajuta cu nimic alimentele românești. Economist: „Controlul prețurilor nu rezolvă nicio problemă, ci o agravează”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că se lucrează la proiectul privind limitarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, menţionând că "există o...
Honor lansează Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori. Cum se poate accesa
Honor lansează Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori. Cum se poate accesa
Honor a anunțat disponibilitatea Android 15 Beta 1 pentru dezvoltatori începând cu 10 mai. Primele dispozitive care vor primi această actualizare sunt Honor Magic6 Pro și Honor Magic V2. Acest...
#oligarhi Rusia, #Megdet Rahimkulov, #Lukoil, #gazprom, #oligarhi romania, #Vagit Alekperov , #stiri Vladimir Putin