Cristian Ghinea: Olimpiada de la Soci intra in categoria "dictator care epateaza" - Interviu

Duminica, 09 Februarie 2014, ora 14:20
7754 citiri
Cristian Ghinea: Olimpiada de la Soci intra in categoria "dictator care epateaza" - Interviu
Foto: Ziare.com

Olimpiada de la Soci, care straluceste prin grandoare, arata de fapt cat de slaba e Rusia lui Putin. Prin controlul asupra presei, atmosfera militarizata si cultul personalitatii, atmosfera seamana mai mult cu cea de la Jocurile Olimpice organizate de Hitler in 1936, crede Cristian Ghinea, expert in cadrului Centrul Roman pentru Politici Europene.

El vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre cele trei categorii in care pot fi incadrate marile evenimente sportive din punct de vedere politic. De la Olimpiade organizate de state "fara probleme psihice", la cele organizate de "dictatori care epateaza".

"Olimpiada de la Soci cred ca a fost menita sa intre in categoria a doua, adica o tara care vrea sa arate ca isi revine, dar va ajunge in categoria intai, adica jocurile unui dictator care epateaza", spune Ghinea.

Ce este cu aceasta Olimpiada organizata de Rusia lui Putin? Este o Olimpiada normala, relaxata sau o imensa punere in scena, o butaforie sportiva?

Sunt foarte putine Olimpiade normale, relaxate. De fapt, as face o categorisire a acestor evenimente sportive in general, nu numai Olimpiade. Foarte multe dintre ele sunt incarcate de o simbolistica politica. Prima categorie ar fi de evenimente organizate de dictatori care vor sa epateze. Celebrul caz Hitler 1936, dar nu numai.

In 1968, dictatura militara din Mexic a avut un esec urias fiindca liderii ei au incercat sa epateze. Au vrut sa arate ca Mexicul e un stat modern, mare, dezvoltat, iar oamenii au iesit pe strazi, au fost proteste, iar 2000 de protestatari au fost omorati cu 10 zile inainte de Jocurile Olimpice. A fost un esec urias. Tot in categoria asta as baga si Moscova 1980.

O Uniune Sovietica care deja scartaia a vrut sa arate ca e puternica, iar Jocurile Olimpice au iesit foarte prost ca imagine. A doua categorie e formata din Olimpiade facute de tari care vor sa demonstreze lumii ca-si revin dupa o problema. Aici as baga Japonia, 1962 cred. Dupa anii '50, care au fost cumpliti pentru ei, au vrut sa arate ca si-au revenit economic, la fel si Germania in 1972, cand s-a intamplat si celebrul masacru al delegatiei sportive israeliene.

Si mai este categoria a treia, a Jocurilor Olimpice banale, comerciale, unde tari dezvoltate, fara probleme psihice, fara ceva anume de demonstrat, isi propun sa faca niste bani. Aici intra Londra, Sydney, dar lumea capitalista dezvoltata a inceput sa-si cam ia gandul de la ele, pentru ca jocurile au devenit foarte scumpe si atunci orasele care le gazduiesc raman cu datorii.

In Canada a fost un scandal pentru ca, dupa celebrele Jocuri de la Montreal, cand a devenit Nadia Comaneci celebra, de abia in 2006 a reusit orasul sa-si plateasca ultimele datorii. Dupa 20 si ceva de ani inca mai plateau datoriile de la jocurile acelea. Jocurile Olimpice incep sa nu mai fie, din punct de vedere al organizatorilor, o afacere. Sunt o afacere pentru Comitetul Olimpic, pentru agentiile de turism, pentru sponsori, dar pentru cei care le organizeaza nu mai sunt o afacere.

Intrebarea fiind in ce categorie intra Olimpiada de la Soci, cred ca a fost menita sa intre in categoria a doua, adica o tara care vrea sa arate ca isi revine, dar va ajunge in categoria intai, adica jocurile unui dictator care epateaza. Cand a castigat licitatia pentru organizare ei in 2006, Putin nu era inca contestat, era la inceputul carierei sale de om forte care rezolva problemele Rusiei, parea ca tocmai a linistit Caucazul.

Ce s-a schimbat intre timp? Rusia nu prea a fost atinsa de criza.

Lucrurile au inceput sa scartaie. Nu a fost atinsa tot atat de mult ca Grecia, dar mai mult decat statele occidentale. Problema Rusiei e ca e prea dependenta de exportul de energie. Aici tot apare comparatia cu Moscova 1980. Sunt doua conceptii in mediul de analiza. Unii zic ca Rusia vrea sa arate cat de schimbata si puternica e, care vrea sa lase deoparte trecutul, tragedia caderii URSS, asa cum o percep Putin si kaghebistii din jurul sau.

Si mai este inca o viziune, care spune ca Rusia de azi arata foarte similar cu situatia din 1980. Avem o aparenta de putere, pe un fond economic falimentar. Eu sunt perfect de acord cu aceasta viziune, pentru ca Rusia este o tara al carei buget depinde de exportul de petrol si gaze. Daca scad preturile la energie, tara intra in faliment. Asta nu e o tara puternica. Mai mult chiar, din 2006, bugetul a crescut de 10 ori.

Putin a marit salariile, pensiile, angajarile in sectorul de stat. Asta ce inseamna? Ca Putin practic cumpara populatia. De ce? Pentru ca inca poate, fiindca are bani din petrol. Tara insa ramane fara fundament economic. Ca sa concluzionez, Olimpiada a plecat ca un exercitiu de grandoare, dar, de cand au decis sa organizeze si pana acum, acest proiect imperial, autoritarist, sufera foarte rau.

Sufera din simplul fapt ca au fost cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie. Sunt mari probleme de infrastructura, sunt mari probleme cu accesul populatiei la jocuri. Practic vezi limitele unui sistem autoritarist. Anul trecut, in 2013, in Cecenia, Daghestan, Ingusetia, in ceea ce numim Caucazul de Nord, au fost omorati 127 de soldati si politisti rusi, intr-un an pasnic.

Nu vorbim de razboi in Cecenia. In Afganistan, unde este razboi, au fost omorati 160 de soldati NATO si afgani. Sunt mai multi, dar asa avem imaginea despre cat de eficient este Putin in a calma spiritele, si vorbim despre o zona care este la cateva sute de kilometric de Soci.

Ca exercitiu de imagine, ii iese lui Putin afacerea asta?

In extern nu, in extern este ciuca batailor, ciuca glumelor ziaristilor straini. Mai putin a Agerpresului, care a dat ieri o stire potrivit careia Putin a calmat un pui de leopard uitandu-se in ochii lui. Cand esti dictator si vrei sa fii puternic, cel mai rau scenariu este sa fii ridicol. Cand lumea face misto de tine ca nu sunt dusuri, ca e apa maro, ca nu sunt camere de hotel, desi hotelurile au costat miliarde, atunci iese prost. Au bagat 50 de miliarde de euro, cat PIB-ul Sloveniei.

Macar economic or sa le iasa?

Nu, in nici un caz. Nici macar nu si-au propus. Asta zic, ca nu sunt ca Jocurile de la Sydney, Montreal sau Londra, unde lumea face calculele de eficienta. Nu, astea intra in categoria epatare.

Poate pe plan intern, atunci?

Presa e atat de bine controlata acolo, si comunicatiile, incat nu stim cum anume se vor simti rusii. Se vor simti probabil mandri. E asa de mare orgoliul national, si atat de mare isteria identitara, incat se vor simti poate mandri ca organizeaza Jocurile Olimpice. Ramane de vazut.

Diferite state si-au trimis sportivi gay in delegatii. Cum apare asta in plina campanie de desfiintare a drepturilor lor in Rusia? Ma gandeam la aceasta situatie: Hitler, in 1936, e martor la victoria atletului de culoare american Jessie Owens. La Jocurile Olimpice organizate de el acum, ce s-ar intampla daca Putin va trebui sa infrunte o victorie a unui sportiv gay?

Paralela este interesanta. Practic vorbeste despre o ruptura intre lumi. Atunci, Germania nazista avea obsesia cu rasele, pe care americanii nu o aveau, acum e ceva oarecum similar, cu lumea occidentala in care drepturile homosexualilor sunt o banalitate, si o lume ruseasca unde se duc campanii isterice pe tema asta. Si de fapt nu vorbim de drepturile in sine, ci de propaganda.

Rusia are legi care pedepsesc propaganda pro homosexualitate, dar in termeni vagi. Daca eu spun ca sunt gay si mandru de asta, deja e propaganda. Problema e marja de aplicare a acestor legi. La Jocurile Olimpice trecute existau diverse forme de manifestare pentru sportivii gay. S-a pus problema daca acesti sportivi vor fi arestati la Soci. Comitetul Olimpic a dat un comunicat foarte penibil in care spune ca au vorbit cu procuratura din Rusia si ca nu vor fi arestati.

Inteleg ca foarte putini sefi de stat si guverne serioase se duc la Soci. Nu e privit ca de foarte bun gust sa fi acolo. Ce cauta premierul Victor Ponta acolo?

Victor Ponta este disperat sa se pozeze la diferite evenimente. Este intr-o asa de mare cautare de legitimitate, incat e induiosator la un moment dat. El a avut sansa sa fie primit in clubul liderilor europeni mari, chiar la inceputul venirii sale la putere, dar pe care a ratat-o dupa ce s-a intamplat in 2012.

Asa ca nu mai este tratat cum e Donald Tusk, premierul polonez, ca partener, care este cooptat si bagat in proiecte strategice, ci ca un tip dintr-o tara cu probleme, el fiind parte din problema. El stie chestia asta si a lansat diferite incercari de a se reorienta spre tari ca China si asa mai departe.

Ce vedem la Soci, ce tari si-au anuntat prezenta, sunt in special fie tari client, fie tari ale caror lideri au o teama de Rusia si atunci nu vor sa provoace conflicte inutile, cum ar fi Moldova sau Ucraina. Si mai sunt tari carora nu le pasa foarte mult de politica, dar au mize sportive, ca Elvetia, de exemplu.

Pana sa inceapa jocurile, in ultima perioada, Putin s-a stradut sa para baiatul bun, facand niste gesturi de relaxare. L-a eliberat pe tipul de la Yukos, pe fetele de la Pussy Riots. Ce se va intampla dupa ce se termina aceste Jocuri si nu va mai fi nevoie de fata de om bun?

Aceste gesturi sunt superficiale, oricum Hodorkovski trebuia sa iasa anul acesta. Intre timp ii mai facusera un proces anul trecut, asa, just in case. Dar, dincolo de aceste doua cazuri, regimul devine din ce in ce mai represiv. Sunt arestati foarte multi oameni, legile care fac viata imposibila ONG-urilor raman in vigoare. Intrebarea e ce se va intampla.

Sunt diverse analize care spun ca va fi mai rau dupa Jocuri. Nu stiu ce poate sa faca Putin mai rau decat o mutare a jocului pe tabla militara, care inca nu a fost inca folosita, nici in Ucraina, nici in Moldova. Deocamdata doar si-a aratat muschii, in sensul ca 'mai inlocuim niste tancuri in Transnistria'. Tabla economica a fost deja folosita prin embargouri, tabla politica a fost folosita evident, presiunile sunt evidente.

Daca ar face asta, ar intra deschis in zona unui nou razboi rece, dar nu stii niciodata cum reactioneaza aceste regimuri paranoice. Pana la urma Putin a construit un regim bazat pe control, paranoia si cheltuire de resurse. Nu pe plan militar a pierdut URSS-ul, care era o superputere militara, ci pe plan economic. De acolo i se va trage si lui Putin. Cum va reactiona un dictator care nu mai are bani sa plateasca pensionarii, asta e marea problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Cristian Ghinea Olimpiada Putin dictator, #Ghinea olimpiada Soci Ponta, #Ghinea Putin Ponta Soci olimpice , #stiri Olimpiada iarna 2014