Baietii destepti din sport

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 13 August 2016, ora 08:44
7022 citiri
Baietii destepti din sport

Scandalul legat de echipamentele contrafacute pe care sportivii romani sunt obligati sa le poarte la Jocurile Olimpice de la Rio ne dezvaluie o imagine infricosatoare despre cei numiti generic "baieti destepti" si care exista si in sport.

Despre ce este vorba? Daca nu sunteti la curent cu scandalul echipamentelor, acesta poate fi rezumat pe scurt in felul urmator: COSR a lansat inaintea Olimpiadei o licitatie pentru echipamentul de prezentare al Romaniei de la Rio; l-a licitatie s-a prezentat o singura firma, care a si castigat; echipamentul a fost livrat, insa la Rio sportivii s-au lovit de mai multe probleme, reclamand calitatea foarte slaba a pieselor de imbracaminte; se descopera pe etichetele echipamentelor care ar trebui sa fie produse de firma Kappa apare numele unei companii si mai mici, Sol's.

Cam asta este, in mare, cronologia. Ar mai fi de adaugat faptul ca reprezentantii COSR au dat vina pentru aceasta situatie pe SEAP, sistemul electronic de achizitii publice, fara a explica totusi daca au intocmit un caiet de sarcini "orientat" spre o singura firma sau daca niciun producator de echipament sportiv serios nu este interesat sa-i imbrace pe sportivii romani.

Vineri, cand se parea ca tentativa de a "ingropa" scandalul reuseste, s-au intamplat doua lucruri. Primul: politistii bucuresteni au descins la sediul COSR si la cel al firmei respective pentru perchezitii, scandalul devenind asadar unul penal. Al doilea: aflam ca firma care a castigat licitatia a fost fondata de doi "grei" ai olimpismului romanesc.

Intr-adevar, Octavian Morariu, fost presedinte al COSR pana in 2014, si Ioan Dobrescu, inca secretar general al Comitetului, sunt oamenii care au lansat firma in anul 2009. La scurt timp, cei doi s-au retras din companie, insa absolut intamplator, desigur, din 2010 firma asta incepe sa castige contracte pe banda rulanta cu... COSR, acolo unde fondatorii erau sefi!

Dupa cum dezvaluie jurnalistul Catalin Tolontat, in SEAP sunt vizibile nu mai putin de 10 contracte pe care firma infiintata de sefii COSR le-a castigat din 2010 si pana acum, valoarea totala a acestora fiind de aproximativ 370 de mii de euro. Nu exista informatii pana acum daca firma a primit contracte si prin incredintare directa.

Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR in functie, a recunoscut ca a infiintat firma impreuna cu Octavian Morariu, insa s-a grabit sa precizeze ca s-a retras rapid din companie dupa ce si-a dat seama ca e un domeniu de activitate in care nu se poate profit. Nu a explicat insa cum se face ca o firma relativ noua a inceput sa castige contract dupa contract tocmai cu COSR, mai ales ca vorbim despre o piata pe care, spune Dobrescu, nu prea poti face profit.

De asemenea, nimeni din cadrul Comitetului Olimpic nu a explicat cum s-a ajuns in situatia ca numai aceasta firma sa se prezinte la licitatia pentru livrarea echipamentelor de prezentare, daca a fost vorba despre un caiet de sarcini ale carui conditii nu au putut fi indeplinita decat de compania fondata de Dobrescu si Morariu, "cu dedicatie" i se mai spune, sau daca niciun alt producator de echipament nu a fost interesat.

Personal, ma indoiesc ca un producator de echipament sportiv, oricat de mare si elitist ar fi el, ar refuza sa-i imbrace pe romani in schimbul a 130 de mii de euro.

De ce este important acest scandal? Este extrem de important nu numai din punct de vedere legal, ci si din perspectiva lipsei de rezultate a romanilor. Intr-o perioada in care vorbim despre subfinantarea acuta a sportului, subfinantare care se vede in lipsa de rezultate, apar, iata, informatii despre un posibil caz de "sifonare" a banilor si asa putini care exista in acest sistem.

Nu ne ramane decat sa speram ca justitia va merge pana la capat in cazul de fata si ca vom afla pana la urma cum se poate ca o firma infiintata de fostul presedinte al COSR si de secretarul general in functie al Comitetului sa primeasca 130 de mii de euro pentru livrarea unor echipamente de prezentare care ar trebui sa fie Kappa, dar pe a caror eticheta scrie Sol's.

Nu de alta, dar poate ca in Dragonul Rosu gaseam echipamente Mike, Abibas, Puna sau chiar Keppa la preturi mult mai mici.

#Romania echipament contrafacut, #Romania echipament Olimpiada, #COSR contract echipament , #Jocurile Olimpice 2016