Esenta sportului intr-o minune de roman

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 23:22
6451 citiri
Esenta sportului intr-o minune de roman

Probabil ca putini dintre cei care veti citi acest material puteti spune ca stiti cine este Alex Bologa, iar pentru asta noi, presa, avem o mare parte din vina. Alex este o minune de copil care ar fi trebuit sa ne (re) invete ce este sportul.

Bun, s-o luam cu finalul ca mai apoi sa ne croim incet drum spre elementele de substanta. Alex Bologa are 20 de ani, este student la doua facultati si tocmai ce a castigat medalia de bronz la judo, categoria 60 de kilograme, la Jocurile Paralimpice de la Rio. Ah, si este nevazator, primul nevazator din Romania medaliat la Jocuri.

Ca multi dintre dumneavoastra, nu am urmarit in direct evolutia sa si imi pare rau pentru asta. Am aflat apoi ca un roman a castigat bronzul la Rio si am cautat sa aflu mai multe detalii. Asa am dat peste meciul sau din finala pentru bronz cu uruguayanul Henry Borges si asa mi-am dat seama ce am ratat.

Romanul nostru, si ii spun al nostru pentru ca asa trebuie sa fie, este cu aproape un cap mai mic decat adversarul. Se arunca repede pe spate, isi atrage adversarul acolo unde vrea si, dupa numai 18 secunde, acesta din urma semnalizeaza ca nu poate scapa din strangularea lui Alex si lupta pentru bronzul paralimpic se incheie. La ceremonia de la final, sud-americanul face un gest superb dupa ce isi saluta adversarul. Se indreapta spre acesta, il ia in brate si il ridica. Alex repeta gestul.

Se retrage apoi, ajutat de un oficial, saluta publicul si este ajutat sa ajunga la marginea tatami-ului, unde il asteapta antrenorul. Zambitor, insa parand cumva ca nu constientizeaza ce i se intampla, Alex Bologa se descatuseaza in bratele antrenorului, pe care il strange puternic si apoi izbucneste in plans. Plans de fericire.

Este un moment care ar trebui sa fie prezentat la toate jurnalele de stiri sportive, un moment pe care pustii aflati la inceput de cariera in sport ar trebui sa il viseze. Este un moment care ne arata ce inseamna sportul. Ce inseamna o competitie curata, in care invinsul are puterea de a recunoaste ca invingatorul a fost mai bun si in care invingatorul nu simte nevoia sa epateze cu victoria sa.

Iar intr-o lume in care un campion ca Marian Dragulescu face apeluri publice ca statul sa il premieze si apoi sa ii dubleze premiul pentru locul 4 de la Rio, primind in acelasi timp si o renta viagera destul de consistenta pentru rezultatele sale din trecut, intr-o tara in care glorii ale sportului care nu mai au de mult grija zilei de maine incaseaza lunar peste 10 mii de lei, medaliatul nostru de la Rio tace. O tacere asurzitoare, daca imi permiteti.

Insa poate ca acesta este si secretul unui sport pur. Atunci cand nu intri in arena, oricare ar fi ea, cu gandul ca un rezultat foarte bun te poate "aranja" pe viata, atunci cand nu te alearga sponsorii, atunci cand nu se platesc bilete obscen de scumpe la competitiile tale, poate ca doar atunci poti sa fii un sportiv adevarat.

Nu stiu cati bani are Alex Bologa insa eu, daca as fi ministrul Sportului sau seful Comitetului Olimpic as propune ca acesta sa fie premiat cu dublul premiilor medaliatilor nostri de la Jocurile Olimpice. Si daca as fi o glorie a sportului romanesc pentru care renta viagera incasata lunar intra la capitolul "si altele" i-as dona bucuros acei bani lui Alex.

Sigur poate suna extrem de populist, insa uneori este nevoie si de asemenea gesturi pentru a-i rasplati pe cei care merita.

Daca nu ati reusit sa vedeti lupta pentru medalie a lui Alexandru Bologa, mai jos aveti clipul video cu cele 18 secunde care i-au adus bronzul paralimpic si cu cele alte cateva zeci cu bucuria pura de dupa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Alex Bologa Rio video, #Alex Bologa medalie Rio, #roman medalie Jocurile Paralimpice , #Jocurile Olimpice 2016