O sportivă de la Jocurile Olimpice condusă la aeroport de japonezi pentru a fi trimisă în Belarus. Atleta a criticat antrenorii și cere exil în Austria sau Germania VIDEO

Duminica, 01 August 2021, ora 19:17
14930 citiri
O sportivă de la Jocurile Olimpice condusă la aeroport de japonezi pentru a fi trimisă în Belarus. Atleta a criticat antrenorii și cere exil în Austria sau Germania VIDEO
Krystsina Tsimanouskaya pe aeroport. Foto: Reuters

O alergătoare de sprint belarusă, Krystsina Tsimanouskaya, anunţă că a fost condusă duminică la aeroport - împotriva voinţei sale -, pentru a se îmbarca într-un avion către Belarus, după ce a criticat antrenorii din ţara sa în timpul Jocurilor Olimpice (JO) de la Tokyo, relatează Reuters.

Krystsina Tsimanouskaya, care urma să participe la proba de 200 de metri pentru femei, luni, declară Reuters că a cerut protecţia poliţiei japoneze, pe Aeroportul Haneda din Tokyo, pentru a nu fi îmbarcată.

”Nu mă voi întoarce în Belarus”, a declarat ea Reuters, într-un mesaj pe aplicaţia Telegram.

Comitetul Olimpic Belarus susţine, într-un comunicat, că antrenorii au decis să o retragă pe atletă de la JO în urma unui aviz medical cu privire la ”starea emoţională şi psihologică” a acesteia.

Contactat de Reuters, Comitetul nu a răspuns imediat.

Un fotograf Reuters a văzut-o pe alegătoare stând alături de poliţişti japonezi.

”Cred că sunt în siguranţă”, declară Krystsina Tsimanouskaya. ”Sunt cu poliţia”, adaugă ea.

Un ofiţer de poliţie de la Aeroportul Haneda a declarat, la rândul său, că se afla împreună cu o atletă din Belarus, la terminalul 3 al aeroportului.

O sursă de la Fundaţia pentru Solidaritate Sportivă belarusă, care susţine atleţi încarceraţi sau îndepărtaţi din cauza opiniilor lor politice, a declarat Reuters că alergătoarea vrea să ceară azil în Germania sau în Austria, luni.

Krystsina Tsimanouskaya cere intervenţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), într-o înregistrare video publicată pe Telegram de către Fundaţie.

Un purtător de cuvânt CIO a anunţat că organizaţia a văzut informaţii de presă şi că le studiază, precizând că a cerut clarificări Comitetului Olimpic Belarus.

Preşedintele fostei republici sovietice Aleksandr Lukaşenko conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994.

Vizat anul trecut de manifestaţii fără precedent cu privire la condiţiile în care au avut loc ultimele alegeri, Lukaşenko a ordonat o reprimare violentă a manifestanţilor.

Aleksandr Lukaşenko respinge acuzaţii potrivit cărora a falsificat rezultatul acestui scrutin.

Mai mulţi atleţi - într-o ţară în care elita sportivă depinde adesea de fonduri publice în activitatea sa - au luat parte la manifestaţii, precum jucătoarea olimpică de baschet Yelena Leuchanka şi campionul la decatlon Andrei Krauchanka.

Ca represalii, statul belarus i-a dat afară pe unii de la locul de muncă sau i-a exclus din selecţionatele naţionale.

Taxe vamale pentru importurile de cereale din Rusia și Belarus, în toată Uniunea Europeană. Ar putea urma noi restricții
Taxe vamale pentru importurile de cereale din Rusia și Belarus, în toată Uniunea Europeană. Ar putea urma noi restricții
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial...
O sportivă legendară, de 5 ori campioană olimpică, s-a retras din activitate
O sportivă legendară, de 5 ori campioană olimpică, s-a retras din activitate
Sportiva britanică Laura Kenny, sportiva cu cele mai multe succese în ciclism, şi-a anunţat retragerea din activitate, informează BBC. În vârstă de 31 de ani, Laura Kenny a câştigat...
#Belarus, #sportiva, #Jocuri Olimpice , #Jocurile Olimpice 2020