Sportiva din Belarus forțată să se întoarcă în țara natală a ajuns în Polonia. Totul despre cazul incredibil de la Jocurile Olimpice

Joi, 05 August 2021, ora 07:28
3740 citiri
Sportiva din Belarus forțată să se întoarcă în țara natală a ajuns în Polonia. Totul despre cazul incredibil de la Jocurile Olimpice
Krystsina Tsimanouskaya. Foto: Twitter

Atleta Krystsina Tsimanouskaya din Belarus, care a refuzat să se întoarcă în ţara ei din motive de securitate, a ajuns în Polonia, unde a primit o viză umanitară, informează BBC.

Sportiva a plecat, miercuri, de la Tokyo, unde au loc Jocurile Olimpice, a făcut o escală în capitala Austriei, Viena, înainte de a urca într-un zbor pentru ultima etapă a călătoriei sale.

Un oficial austriac a spus că Krystsina Tsimanouskaya era obosită şi îngrijorată pentru viitorul ei, dar s-a descurcat bine în aceste condiţii.

Sportiva şi-a exprimat temerile pentru siguranţa ei după ce a fost forţată de oficiali ai delegaţiei din Belarus, participantă la Tokyo, să revină în ţară, fiind condusă, duminică, la aeroportul Haneda din capitala Japoniei.

Ea a primit protecţia poliţiei înainte de a fi mutată la ambasada Poloniei din Tokyo, unde a rămas până la plecarea spre Europa. Atleta trebuia să călătorească direct la Varşovia, dar o sursă guvernamentală poloneză a declarat pentru agenţia Reuters că planul a fost schimbat, după ce detaliile călătoriei sale au devenit publice, provocând îngrijorări cu privire la securitatea ei.

Duminică, atleta a declarat că a fost obligată să-şi suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo de către antrenorul echipei sale, înainte de a fi însoţită la aeroport de oficiali ai Comitetului Olimpic din Belarus, pentru a se întoarce în ţara ei.

Cu câteva zile mai devreme, ea criticase cu înverşunare Federaţia de Atletism din Belarus, susţinând că a fost forţată să participe la ştafeta 4x400 de metri, când trebuia să alerge iniţial 100 de metri şi 200 de metri, pentru că alte două sportive nu reuşiseră să efectueze numărul suficient de controale antidoping.

Sportiva a mai declarat pentru mass-media online by.tribuna.com că îi este "frică" de faptul că va ajunge la închisoare dacă se va întoarce în Belarus. Ea ceruse, duminică, ajutorul CIO.

Atleta de 24 de ani a precizat pentru BBC că acţiunile sale nu au fost un protest politic.

"Îmi iubesc ţara şi nu mi-am trădat ţara. Este vorba despre greşelile care au fost făcute de oficialii noştri la Jocurile Olimpice", a spus atleta.

Citește și:
Rusia și Belarus, excluse dintr-o competiție sportivă în care făceau legea
Rusia și Belarus, excluse dintr-o competiție sportivă în care făceau legea
Echipele din Rusia şi Belarus nu vor participa la întrecerile internaţionale în sezonul 2023-2024, a anunţat miercuri Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă (IIHF). Forul...
Polonia susține că axa Rusia-China e "periculoasă": "Ne umple de îngrijorare"
Polonia susține că axa Rusia-China e "periculoasă": "Ne umple de îngrijorare"
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat miercuri drept ''periculoasă'' axa China-Rusia, după ce liderul chinez Xi Jinping a încheiat o vizită la Moscova, relatează AFP. Vizita...
#Krystsina Tsimanouskaya, #atleta, #Belarus, #Lukasenko belarus, #Polonia , #Jocurile Olimpice 2020