Ce nu stiati despre jocurile olimpice de la Londra

Luni, 09 Iulie 2012, ora 10:07
4399 citiri
Ce nu stiati despre jocurile olimpice de la Londra

Daca anticii ar privi, de-a lungul timpului, la noi cei de astazi, nu le-ar veni sa creada unde a ajuns omenirea cu jocurile olimpice inventate de ei. Dar nici noua, celor de acum, daca am privi prin timp inapoi, nu ne-ar veni sa credem cum erau cutumele lor.

In onoarea jocurilor, erau sacrificati si oferiti lui Zeus 100 de tauri, pe care ii mancau insa oamenii, intrucat Zeus n-avea pofta de mancare.

Femeile puteau participa la jocuri numai daca erau necasatorite si - neaparat - fecioare. Nu se stie cine si cum verifica, la intrare, acest detaliu.

Exista logica in toate. Daca una dintre fecioare era pe placul unui atlet, iar placul era reciproc, urma o nunta ca-n povesti, dar daca se nimerea sa fie pe placul atletului o femeie casatorita, ori sotul facea moarte de om, ori omul facea moarte de sot.

Cat despre jocurile olimpice din vara aceasta, de la Londra, exista cateva detalii pe care nu le cunoaste toata lumea - ne asigura Infoniac.

Primele jocuri ecologice, din istoria olimpicelor

Organizatorii din Londra fac tot posibilul sa dea o tenta ecologica festivitatilor. In acest sens, in capitala Regatului Unit, au fost plantati o jumatate de milion de puieti, iar participantii vor ajunge la locul intrecerii numai cu metroul, in nici un caz cu masinile personale. Toate deseurile vor fi ori refolosite, ori reciclate pentru generat curent electric.

Cel mai usor stadion

Stadionul Olimpic Games 2012, proiectat pentru 80.000 de locuri, va fi cel mai usor stadion construit vreodata in istoria lumii, cu 75% mai usor decat stadionul olimpic din Beijing. In constructia sa, s-au folosit numai 10.000 de tone otel.

Cel mai mare McDonald's

Cu ocazia jocurilor, la Londra se va inaugura cel mai mare local McDonald's din lume. Constructia cu doua nivele va avea o capacitate de 1.500 de locuri si va fi deservita de 500 de angajati. Intrucat, insa, la Londra, nu se justifica un asemenea local permanent, el a fost construit demontabil si va fi relocat dupa inchiderea jocurilor.

Un logo cam controversat

Logo-ul n-a fost prea fericit ales. Proiectat de Wolff Olins, el a costat 400.000 de lire sterline, dar a fost criticat de numerosi activisti sociali pe motivul ca ar semana (de departe) cu o svastica. Iranul a anuntat ca boicoteaza jocurile, intrucat acest logo aminteste cuvantul "Zion", un sinonim cu cuvantul Ierusalim.

Mascotele jocurilor

Doua mascote, respectiv doua figurine cu cate un singur ochi, simbolizeaza jocurile. Desi unele organizatii nonguvernamentale au protestat, sub pretextul ca mascotele vor speria copiii, ele au ramas definitive. Inainte de a le aproba, comisia a respins alte propuneri, care reprezentau un Trafalgar Square sau un Big Ben, cu brate si picioare. S-au preferat figurinele cu cate un ochi.

Prezent pe retelele sociale

Organizatorii se asteapta la o prezenta pe retelele sociale mai mult ca oricand. Pentru comparatie, la ultimele jocuri de la Beijing au fost prezenti 6 milioane de utilizatori pe Twiter si 100 de milioane pe Facebook. Astazi, acest numar a crescut la 140 de milioane pe Twiter si 900 milioane pe Facebook.

Nudistii n-au de cauta

Intrucat exista banuiala ca unii si-au propus sa alerge goi, autoritatile au stabilit, pentru asemenea cazuri, cate o amenda de 20.000 de lire sterline. Masura nu vizeaza atat nuditatea in sine, cat dorinta de a evita intentia unor firme de a-si afisa reclamele pe corpul alergatorilor goi.

Medaliile

S-au pregatit, pentru jocurile olimpice de la Londra, 4.700 de medalii. Ele vor fi cele mai grele medalii din istoria jocurilor, greutatea lor mergand pana la 400 g.

Biletele pentru jucurile olimpice

Pana la sfarsitul lunii iunie, au fost vandute bilete in valoare de peste sapte milioane de euro, respectiv 80% din totalul biletelor. Cele mai scumpe bilete costa 2.000 de lire sterline, iar cele mai ieftine 20 de lire sterline. Cine n-a putut cumpara bilet poate privi la unele manifestari sportive gratis: ciclism pe autostrada, triatlon, maraton si mersul pe jos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#curiozitati Olimpiada Londra 2012, #mascote jocuri olimpice 2012, #bilete Olimpiada 2012 , #Olimpiada Londra 2012