Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cu Londra stam bine. La Rio va fi si mai si

Sambata, 11 August 2012, ora 21:21
5608 citiri
Cu Londra stam bine. La Rio va fi si mai si

Putin timp a mai ramas pana la stingerea flacarii olimpice care a luminat Londra anului 2012. Un spectacol grandios, urmarit cu inima in gat de miliarde multe de co-planetari. Unic, asa cum Union Jack si supusii lui stiu sa-l acopere.

Capitalei Regatului Unit ii pot fi atribuite pentru organizare tot atatea stele cate wedding ring-uri reprezinta simbolul mariajului dintre om si sportul de inalta performanta.

Firesc, au cazut recorduri, bucuria victoriei ca si tristetea infrangerii au umezit deopotriva obraji. Pret de doua saptamani, lumea pamanteasca a devenit monoteista. S-a inchinat doar zeului ce patroneaza intrecerea omului cu propriile-i limite fizice si mentale.

Nationala Romaniei s-a batut cu restul armatelor sportive. Atat cat au tinut-o puterile. Mai intai de toate, li se cuvin felicitari sincere celor care au avut onoarea sa concureze la aceasta repetabila fiesta. Aplauze in plus pentru noii purtatori de colane pretioase, bijuterii obtinute in urma unor eforturi numai de ei cunoscute pe deplin.

Poate ca era asteptat un bilant superior de medalii. Mai mult nu s-a putut. Realitatea este aspra, seaca, rece. Nici gandire sa punem vreodata semnul matematic "mai mare sau cel putin egal" cu semintii de tip american, chinez sau rus, dar parca ne-am cam dus in jos pe scara indicelui valoare-talent.

Explicabil din multe puncte de vedere. In scolile romanesti se aloca doar o ora sptamanal educatiei fizice. Sunt preferate scutirile medicale in favoarea meditatiilor prin care se cultiva eventualul savantlac. Salile de sport sunt inchiriate cu ora miutarilor de cartier.

Cu banii obtinuti din eradicarea mahmurelii prin sudoare duhninda se cumpara, atat cat mai ramane dupa dijmuirea directorului, creta si perdele. Maidanele de altadata, unde ghiozdanele erau bare de poarta si mingea un ciorap tetra umplut cu rumegus, au fost inghitite de garaje ori stabilimente cu bauturi betive.

Alimentatia e pe sponci. Se molfaie hamburgeri spongiosi ca la concurs. Mcsandwichurile contin cam un sfert din partea rea a tabelului Mendeleev. Nu am vazut niciodata in tara aceasta atat de multi tineri cu alura sferica.

Este drept, un ex-ministru, o amazoana cu parul balai a incercat sa-l ademeneasca pe legendarul Schumacher cu un cartodrom de catun off road. S-au mai construit terenuri in unghi obtuz si patinoare valorand cat Ground Zero, post 9/11. S-a observat, intentiile au fost mai laudabile decat un padoc canin. N-a fost sa fie, ar zice un defetist.

Daca te antrenezi pe suprafete "atletice" printre ciulini, facand slalom printre gaste, e dificil sa-i ameninti suprematia lui Bolt pana si atunci cand isi plimba cainele. Multipla campioana Elisabeta Lipa se plange de ani intregi pentru amenajarea unei piste acvatice destinate canotajului. In van.

La antrenamente se incalca apele teritoriale apartinand vilocratilor iesiti cu yahturile la apa verde, iar ramele si padelele se infunda in nuferi sau matasea broastei.

In bazinele de inot se sare pe carpe ude, ca apa costa. Celor de la disciplinele grele (lupte, haltere, box, judo) li se recomanda supe de linte, pui anabolizati si ciocolata fara lecitina, ca sa uite de podiumul olimpic.

Alocarile financiare pentru performante in alte sporturi decat fotbalul nu egaleaza perechile de ghete ale lui Dodel Tanase si nici tricoul imprimat cu imaginea girafo-erotica a "starului" oltean Costea. Atunci, vorba cupletului fredonat candva de catre marele Constantin Tanase: "Nu-s parale!"

Drept urmare, deocamdata, din nefericire, nu ne ramane decat sa ne intoarcem cu stop cadru nostalgic in pardalnica Romanie socialista. Amintindu-ne de numele unor magistrali ambasadori olimpici: Nicolae Linca, Gheorghe Berceanu, Nicolae Martinescu, Viorica Viscopoleanu, Mihaela Penes, Lia Manoliu, Iolanda Balas-Sotter, Ionel Drimba, Vasile Diba, Corneliu Ion, Sorin Babii, Ivan Patzaichin, Sanda Toma, nationala de handbal masculin.

Ca un remember, peste toti cei enumerati ca si peste unii de astazi as asterne un imens tricolor cu doua numere tesute in fir de aur: 073 si 1.00. Numarul de concurs, respectiv nota obtinuta de zeita Nadia la Montreal '76. Pe cand avea doar 14 ani.

Anul acesta am obtinut 9 medalii. Poate la Rio, peste 4 ani, vom aduna mai multe. In ritmul actual, pe una o vad deja arvunita. Cea de la sportul rege, ca e imparat la noi. Si ce mare lucru! Un fleac, jucam in tara fotbalului si a cafelei.

Traseul flăcării olimpice ar putea fi perturbat. Polițiștii francezi transmit un avertisment
Traseul flăcării olimpice ar putea fi perturbat. Polițiștii francezi transmit un avertisment
Sindicatul poliţiştilor francezi Alliance a ameninţat marţi că va perturba ştafeta torţei olimpice dacă bonusurile şi compensaţiile financiare promise pentru angajamentul lor pe durata...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#olimpiada, #Londra 2012, #performante, #campioni , #Olimpiada Londra 2012