Încă o țară anunță că boicotează diplomatic Olimpiada de iarnă de la Beijing

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 14:27
1844 citiri
Încă o țară anunță că boicotează diplomatic Olimpiada de iarnă de la Beijing

Australia a anunţat că se va alătura SUA într-un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022, informează BBC.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că a luat această decizie ca răspuns la încălcarea drepturilor omului în provincia Xinjiang din China şi la "multe alte probleme pe care Australia le-a ridicat în mod constant". Sportivii vor participa jocuri, a adăugat el.

Morrison a spus că "nu este o surpriză" faptul că Australia s-a alăturat boicotului, având în vedere că relaţiile cu China s-au deteriorat în ultimii ani.

"O fac pentru că este în interesul naţional al Australiei. Este lucrul corect de făcut", a spus el, miercuri.

El a acuzat China că respinge oportunităţile de îmbunătăţire a relaţiilor, insistând că Australia rămâne deschisă discuţiilor bilaterale.

Ambasada Chinei în Australia a răspuns astfel la această decizie: "Munţii nu pot opri curgerea râului în mare. Succesul Australiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing depinde de performanţa sportivilor australieni, nu de prezenţa oficialilor australieni şi de poziţiile politice ale unor politicieni australieni”.

Aceasta a adăugat că vina pentru starea actuală a relaţiilor China-Australia ţine direct de partea australiană.

La o conferinţă de presă susţinută, marţi, de purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian a acuzat SUA de încălcarea "neutrităţii politice în sport” şi a spus că boicotul propus este "bazat pe minciuni şi zvonuri".

Tensiunile sunt mari între cele două ţări. SUA au acuzat China de genocid în reprimarea minorităţii uigure predominant musulmane din regiunea de vest Xinjiang, o acuzaţie pe care Beijingul a negat-o cu fermitate.

Relaţiile sunt, de asemenea, tensionate din cauza suprimării libertăţilor politice în Hong Kong de către China şi din cauza preocupărilor faţă de jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai, care nu a mai fost văzută de câteva săptămâni după ce a acuzat un înalt oficial guvernamental de viol.

Canberra a ajuns să vadă din ce în ce mai mult China ca pe o ameninţare pentru securitate, pe fondul acuzaţiilor conform cărora Beijingul ar fi intervenit în politica şi societatea australiană. De asemenea, este îngrijorată de soarta a doi cetăţeni australieni care rămân închişi în China.

Scriitorul pro-democraţie Yang Hengjun a fost acuzat de spionaj şi ar fi fost torturat de la arestarea sa, în ianuarie 2019. Jurnalistul Cheng Lei a fost reţinut fără acuzaţii, din luna august a anului trecut.

Se speculează că şi alte ţări, inclusiv Canada şi Japonia, iau în considerare boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de la Biejing. Noua Zeelandă a confirmat că nu va trimite oficiali din cauza preocupărilor legate de Covid.

Comitetul Olimpic Australian a declarat că sprijină decizia guvernului său, dar doreşte să asigure siguranţa celor aproximativ 40 de sportivi australieni care vor participa la competiţia care va avea loc între 4 şi 20 februarie 2022.

Citeste si:
Omicron: Relaxări sau restricţii?
Omicron: Relaxări sau restricţii?
Rata incidenţei atinge noi recorduri în întreaga lume. Unele ţări înăspresc restricţiile, în timp ce altele relaxează măsurile, invocând formele uşoare ale bolii provocate de Omicron....
China ordonă să se dezinfecteze corespondenţa din străinătate. S-au descoperit urme ale variantei Omicron pe o scrisoare din Canada
China ordonă să se dezinfecteze corespondenţa din străinătate. S-au descoperit urme ale variantei Omicron pe o scrisoare din Canada
Poşta chineză a decis dezinfectarea în mod sistematic a corespondenţei care provine din străinătate, iar autorităţile evocă ipoteza intrării în China a tulpinei omicron a SRAS-CoV-2 pe...