WADA explica excluderea Rusiei de la Cupa Mondiala si Jocurile Olimpice

Luni, 09 Decembrie 2019, ora 19:00
5590 citiri
WADA explica excluderea Rusiei de la Cupa Mondiala si Jocurile Olimpice

Presedintele Asociatiei Mondiale Antidoping (WADA) a explicat motivul pentru care Rusia a fost exclusa de la Jocurile Olimpice 2020 si Cupa Mondiala din 2022.

Craig Reedie a afirmat ca Rusia a incalcat flagrant toate normele anti-doping si a fraudat numeroase teste.

"De prea mult timp, dopajul rusesc nu mai are nimic in comun cu sportul curat. Incalcarea flagranta a autoritatilor din Rusia a condititilor RUSADA, aprobata de Comitetul Executiv in septembrie 2018, a cerut un raspuns ferm. Asta este exact ce am oferit astazi!

Rusiei i s-au oferit numeroase ocazii sa-si faca ordine in casa si sa reintre in comunitatea antidoping gllobala pentru binele sportivilor si integritatea sportului, dar a ales sa continue in pozitia sa de inselaciune si negare. Drept urmare, WADA a raspuns in termenii cei mai puternici, protejand in acelasi timp drepturile sportivilor rusi care pot dovedi ca nu au fost implicati si nu au beneficiat de aceste acte frauduloase", a spus Craig Reedie intr-o conferinta de presa.

Amintim ca Rusia a fost suspendata de la toate evenimentele sportive majore care vor avea loc in urmatorii patru ani!

Hotararea a fost luata in unanimitate luni, la Lausanne (Elvetia), de catre Agentia Mondiala Antidoping (WADA).

Asta inseamna ca steagul si imnul Rusiei nu vor fi permise la evenimente precum Jocurile Olimpice din 2020 sau Cupa Mondiala de fotbal din 2022.

Atletii rusi care pot dovedi ca nu sunt implicati in scandalul de dopaj pot participa, insa, sub un steag neutru.

Pedeapsa vine dupa ce Agentia Antidopaj din Rusia (Rusada) a fost declarata neconforma, ca urmare a manipularii datelor de laborator predate anchetatorilor in ianuarie 2019.

Rusia are la dispozitie 21 de zile pentru a face apel impotriva acestei interdictii.

168 de sportivi rusi au concurat sub un steag neutru la Jocurile Olimpice de iarna din Pyeongchang, dupa ce Rusia a fost interzisa in urma Jocurilor Olimpice din 2014, pe care le-a gazduit la Sochi.

Rusiei a primit interzis sa concureze ca natiune in atletism inca din 2015.

In ciuda interdictiei, Rusia va putea concura la EURO 2020, la care St Petersburg va fi unul dintre orasele gazda, intrucat UEFA nu este definita ca o "organizatie de evenimente majore" in ceea ce priveste incalcarile antidoping.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...