Exclusiv Oltchim: Angajatii, in somaj din 15 aprilie - Sute de oameni primesc luni deciziile de concediere (Video)

Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:57
4088 citiri
Exclusiv Oltchim: Angajatii, in somaj din 15 aprilie - Sute de oameni primesc luni deciziile de concediere (Video)

Administratorii judiciari ai Oltchim vor anunta oficial, luni, deciziile de concediere pentru angajatii societatii, inclusiv decizii de desfacere disciplinara a unor contracte de munca, a declarat Gheorghe Piperea, care conduce firma de avocatura Rominsolv, numita administrator judiciar provizoriu la combinatul valcean.

"Detaliile (despre disponibilizarile la Oltchim - n.red.) vor fi cunoscute luni, cand facem in mod punctual pentru fiecare situatie in parte deciziile de concediere, de trecere in somaj tehnic si respectiv deciziile de desfiintare disciplinara a unor contracte de munca, pentru ca sunt unele personaje care au incalcat contractele de munca prin vanzarea la presa si la fosta echipa manageriala a unor informatii care ar trebui sa fie confidentiale", a spus avocatul pentru Ziare.com.

Intre 1.000 si 1.300 de angajati vor primi luni deciziile de concediere. Daca deciziile vor fi emise luni, angajatii intra in somaj pe 15 aprilie, in urma unei perioade de preaviz de 15 zile.

Scadere cu 2 milioane de euro a costurilor lunare ale Oltchim

"Cifrele sunt cele vehiculate de banci. Este vorba de o reducere a costurilor lunare ale societatii cu minimum 2 milioane de euro. Reducere care nu inseamna numai trimiterea acasa a unui numar de salariati, dar inseamna si reduceri de costuri cum ar fi mentenanta sau societatea de paza", a adaugat reprezentantul administratorului judiciar.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior ca disponibilizarile de la Oltchim Ramnicu Valcea vor fi proportionale cu dimensiunea capacitatii de productie a combinatului, iar prin contractarea unui imprumut de 10-15 milioane euro s-ar putea asigura functionarea la o capacitate de 50%.

Vosganian: Concedierile la Oltchim, proportionale cu dimensiunea capacitatii de productie

Potrivit ministrului, societatea functioneaza in prezent la o capacitate de 25%.

Plati compensatorii partiale

"Cu platile compensatorii lucrurile sunt mai complicate. Sunt plati compensatorii care urmeaza sa fie accesate pana in data de 15 aprilie de la AJOFM, este o schema de compensare pe care o reglementeaza legea 200/2006. Celelalte plati compensatorii pot fi asigurate din fondurile societatii in momentul in care se ajunge la capacitate, lucru incert avand in vedere faptul ca oamenii intra in greve spontane", spune Piperea.

Prin reemiterea OUG 116, o parte dintre platile compensatorii ar putea sa fie acoperite de stat, a adaugat avocatul.

Vosganian: Exista multe interese pentru falimentul Oltchim

"Mai departe, incercam sa obtinem finantari pentru a ajunge la capacitate pentru a da de lucru celor care raman in fabrica si, eventual, pentru a-i rechema la lucru pe cei care vor fi concediati.

Legea impune administratorilor judiciari sa maximizeze averea debitorului. In momentul in care nu ai cum sa cresti cifra de afaceri pentru ca nu ai finantare, nu ai alta solutie decat sa reduci costurile. Reducerea de costuri este impusa de banci si de furnizori. As fi vrut sa nu fim nevoiti sa luam aceste decizii", a conchis Piperea.

Protestele continua

Peste 500 de angajati de la Oltchim Ramnicu Valcea si Divizia Petrochimica Bradu protesteaza, vineri, in fata pavilioanelor administrative ale unitatilor. Angajatii au protestat in ultimele doua zile pe DN 64 Valcea-Dragasani, blocand traficul.

Acestia solicita plata restantelor salariale din ultimele luni, oprirea disponibilizarilor si repornirea activitatii Diviziei Petrochimice Bradu.

Oltchim se afla in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.

#concedieri Oltchim, #angajati Oltchim , #angajati