Violente la protestele Oltchim si Arpechim, dupa negocieri esuate la Guvern: Vrem sa muncim! (Video)

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 10:09
3210 citiri
Violente la protestele Oltchim si Arpechim, dupa negocieri esuate la Guvern: Vrem sa muncim! (Video)
Foto: B1 TV

Angajatii combinatului Oltchim de la Ramnicu Valcea si Arpechim au iesit din nou in strada, miercuri, dupa negocieri esuate la Guvern, protestatarii imbrancindu-se cu jandarmii.

"Nu am aflat nimic sigur si nu ne spune nimeni nimic, nu stim care va fi situatia noastra", a declarat un muncitor, la B1 TV.

Protestele vin la doar o zi dupa ce o mie de angajati ai Oltchim au asteptat in fata Palatului Victoria sa discute cu premierul Victor Ponta.

Protest la Guvern: Sindicalistii Oltchim s-au imbrancit cu jandarmii

Ei au scandat diverse lozinci, precum "Jos Guvernul!" si "Vrem sa muncim!", fiind nemultumiti ca nu si-au primit salariile si ca nu stiu ce se va intampla cu uzina.

Liderul sindical Arpechim, Marian Dumitru, sustine ca, in ciuda diverselor declaratii ale politicienilor conform carora salariile se platesc in transe, acest lucru nu are loc.

"Toata lumea vorbeste de bani si ca se platesc fie treptat, fie salariile la zi, dar nu se plateste nici un leu. In realitate, oamenii astia nu primesc un leu. In ultimele 45 de zile, au primit 25% dintr-un salariu, in jur de 4 milioane de lei (vechi - n.red.)", a declarat Dumitru, la B1 TV. "Eu cer sa termine cu aceste declaratii, care incita lumea. Parca cineva ar face intentionat", a adaugat acesta.

Sindicalistul sustine ca instalatiile Arpechim pot functiona pe profit, dar "cineva" nu isi doreste acest lucru.

"Programul nostru de pornire elaborat aici a fost inmanat si structurilor locale si ministrilor, la toata lumea, inclusiv administratorilor judiciari. Toata lumea spune ca nu sunt banii necesari. Trebuie sa inceapa si sa mearga etapizat si in a doua, a treia luna va vedea rezultatele si va dori sa investeasca in continuare. Ele genereaza profit de 100 de milioane de euro anual. Nu avem nevoie nici sa reducem, nici sa taiem aceste datorii", a explicat Dumitru.

El a precizat ca angajatii care protesteaza ar putea bloca, din nou, traficul, in ciuda faptului ca liderii de sindicate le-au spus sa nu faca acest lucru. "Liderii sindicali le spun ca nu rezolva problema asa, dar nu te poti pune cu oamenii infometati", a subliniat Dumitru.

Ce isi doresc sindicalistii

Sindicalistii au precizat ca au reusit sa depuna un memorandum la Executiv, insa discutiile au avut loc doar cu niste consilieri, nu cu prim-ministrul sau cu ministrul Economiei, asa cum sperau ei.

Pe langa plata salariilor restante, inclusiv a tichetelor de masa, pana pe data de 10 aprilie, ei cer sa se reia activitatea pana la o capacitate de 65 la suta a combinatului.

De asemenea, acestia cer ca procesul de privatizare a combinatului chimic sa se realizeze impreuna cu rafinaria Arpechim Pitesti.

In plus, ei cer Guvernului sa realizeze capitalizarea combinatului prin majorarea de capital prin conversia creantelor Electrica, AVAS si banci in actiuni.

Nu in ultimul rand, sindicalistii vor schimbarea conducerii si respectarea contractului colectiv de munca.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#proteste Oltchim negocieri esuate, #negocieri esuate Oltchim, #protest Oltchim, #angajati protest Oltchim , #angajati