Oltchim va da afara peste 1.200 de angajati

Duminica, 09 August 2009, ora 11:44
1312 citiri
Oltchim va da afara peste 1.200 de angajati

Programul de restructurare a combinatului Oltchim, adoptat in urma Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de saptamana aceasta, prevede disponibilizarea, pana la finalul anului, a 1.206 persoane, din cele 3.799 angajate la combinat.

"Reducerea personalului se va face prin externalizare de activitati, prin vanzari de active, restructurarea unor activitati si a unor posturi din schemele de personal. Astfel, din cei 3.799 salariati existenti la 31 decembrie 2008 vor fi disponibilizati 1.206, ajungandu-se la sfarsitul anului 2009 la 2.593 salariati", se arata in Nota de fundamnetare privind solicitarea aprobarii Programului de restructurare al S.C. Oltchim S.A. Ramnicu Valcea, publicata pe site-ul companiei.

Potrivit documentului, compania spera ca in primul an de aplicare a acestor masuri de restructurarea a activitatii sa economiseasca 8.536.000 lei.

Programul de restructurare aprobat de actionarii Oltchim prevede externalizarea unor activitati conexe, precum dispensar medical, cantina, productie de apa potabila Bistrita, imbuteliere oxigen, productie profile din PVC - RAMPLAST, precum si masuri de reducere a personalului prin pensionarea salariatilor care indeplinesc conditii de pensionare si incetarea contractului de munca la salariatii care cumuleaza pensia cu salariul. De asemenea, programul prevede si concedierea colectiva a 488 de salariati incepand cu 1 septembrie.

"Prin aceste masuri de natura organizatorica personalul se reduce de la 3.799 salariati existenti la 31 decembrie 2008 la 2.593 salariati, la care se vor adauga aproximativ 600 salariati prin preluarea activitatii de petrochimie de la Petrom sucursala Arpechim Pitesti. Prin programul de restructurare propus, se va reduce numarul de personal cu 1.206 persoane cu implicatii in reducerea cheltuielilor cu personalul si cresterea productivitatii muncii", se arata in document.

De asemenea, programul prevede si trimiterea in somaj tehnic a personalului care lucreaza la instalatiile care nu functioneaza din cauza neasigurarii etilenei si propilenei de la Petrom, precum si a personalului din sectiile auxiliare si servicii, proportional cu ponderea activitatii de productie temporar suspendata, respectiv cu 50%.

Nota de fundamentare a programului de restruturare prevede si luarea unor masuri financiare, precum majorarea capitalului social cu 538 milioane lei, pana in luna noiembrie, echivalentul datoriei inregistrate fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Pentru redresarea financiara a combinatului, actionarii Oltchim au aprobat, de asemenea, vanzarea participatiilor detinute de Oltchim la alte firme, precum si a mai multor active - teren, constructii, mijloace fixe- care nu sunt utilizate in activitatea principala de productie a societatii, cu un pret total de 77,8 milioane de lei.

Combinatul petrochimic intentioneaza sa obtina pana la finalul anului "finantari pentru credite de 486 milioane euro precum si a scrisorilor de garantie din partea statului pentru 80% din valoare, respectiv 388,8 milioane euro", se arata in document.

"Implementarea programului de restructurare propus va fi finalizata in anul 2013, cand societatea va inregistra o cifra de afaceri de 960 milioane de euro, profit net de 82 milioane de euro, iar EBITDA (profitul inainte de plata dobanzilor, impozitelor, includerea deprecierii si a amortizarii - n.r) va ajunge in acel an la un nivel de 197 milioane de euro. Societatea va inregistra profit pe total activitate in fiecare an, incepand cu anul 2010 si va reduce nivelul platilor restante cu aproximativ 80%", se precizeaza in programul de restructurare.

Combinatul petrochimic Oltchim este detinut in proportie de 54,79% de Ministerul Economiei. Alte 12,15% din actiuni sunt detinute de compania germana PCC SE, iar diferenta apartine mai multor firme si persoane fizice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Oltchim concedieri, #Oltchim restructurare , #angajati
Comentarii