Ziare.com

Combinatul Oltchim - un razboi intern pe marginea prapastiei

de Teodora Bodeanu
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 12:29

   

Combinatul Oltchim - un razboi intern pe marginea prapastiei
Intre protestele angajatilor trimisi in somaj tehnic si acuzatii reciproce intre actionari si conducere, scandalul Oltchim, companie de stat cu pierderi de peste 200 de milioane de lei anual, a culminat cu separarea functiilor de presedinte al Consiliului de Adminstratie si director executiv, detinute pana cum de Constantin Roibu.

Acest lucru nu rezolva, insa, principala problema a combinatului: ineficienta sa face aproape imposibila privatizarea in acest an, un lucru cerut de Fondul Monetar International si aprobat de stat.

Potrivit analistilor, din cauza datoriilor si a problemelor legate de management, vanzarea Oltchim Ramnicu Valcea, din care statul detine 54,8 la suta, nu va putea fi efectuata, in ciuda schimbarilor in management si a aprobarii, de catre actionari, a unui credit de 250 de milioane de euro, pentru a avea capital de lucru si pentru investitii.

"Problemele nu se pot rezolva peste noapte, pentru ca societatea respectiva are nevoie de un plan de restructurare. De abia dupa aceea cred ca se poate pronunta cineva ce este de facut mai departe. Societatea nu cred ca se poate privatiza pe termen scurt, in mod satisfacator", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Valentin Ionescu, fost ministrul al Privatizarii.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Potrivit spuselor sale, societatea ar avea nevoie, cel putin pe o perioada tranzitorie, de un management independent. "Trebuie sa nu figureze nici reprezentantul statului care este acum, domnul Roibu, nici reprezentantul altor actionari. Pur si simplu trebuie un om independent, care sa aiba o pozitie impartiala acolo si care sa incerce sa redreseze situatia financiara a companiei, intr-un termen de doi - trei ani", a explicat Ionescu.

Pe de alta parte, o mare problema este faptul ca FMI a cerut fie privatizarea, fie inchiderea societatii, insa, fiind atat de mare, nici una dintre optiuni nu este viabila.

Pentru a putea fi vanduta, Oltchim ar avea nevoie de un plan de restructurare solid, prin care sa se stopeze pierderile, pe langa schimbarea completa a managementului.

"Ce s-a facut acum este o spoiala, nu este o schimbare. Este o spoiala, conducerea este neschimbata, doar ca unul s-a numit presedinte de Consiliu si directorul general, care, in continuare, pastreaza fraiele, este aceeasi persoana care a produs pierderile acolo, domnul Roibu", a comentat Valentin Ionescu.

Noul presedinte numit in cadrul adunarii generale este Constantin Dascalu, consilier in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

In plus, fostul ministru al Privatizarii sustine ca trebuie verificate si acuzatiile aduse de actionarii minoritari, firma germana PCC. Reprezentantii acesteia au cerut demisia lui Roibu, sustinand ca acesta impiedica procesul de privatizare, pentru a nu-si pierde pozitiile pe care le detine de 20 de ani.

"Eu nu sustin ca este vina exclusiva a acestei persoane, dar rolul dansului acolo s-a incheiat, trebuie schimbata complet toata optica de management. Trebuie continuata productia de PVC - nu stiu daca neaparat este prima optiune pe care Oltchim trebuie sa o aiba. Si trebuie vazut si daca actionarii minoritari au dreptate sau nu si pana unde. Insa, domnul Roibu nu a facut altceva decat sa alimenteze o situatie, respectiv sa sporeasca niste cheltuieli si niste pierderi si, in felul asta, a dat o motivatie altora sa atace Oltchimul", a comentat Ionescu.

PCC, concurentul Oltchim?

Constantin Roibu (foto) a contraatacat, sustinand ca PCC este, de fapt, concurentul Oltchim si ar dori doar sa acapareze piata.

"Este si acesta unul din scopuri, sa nu aiba concurent. PCC vrea sa ia combinatul pe degeaba si pentru ca are interes sa puna mana pe pietele de desfacere ale Oltchimului. De asemenea, are interes ca anumite produse pe care noi le fabricam si suntem prezenti pe piata cu ele sa le stopeze fabricatia, de exemplu la PVC", a declarat Constantin Roibu, pentru Ziare.com.

Directorul combinatului a adaugat ca, daca un actionar minoritar care este un concurent al Oltchimului are o alta parere in legatura cu strategia pentru companie, aprobata in adunarea generala a actionarilor, este "problema lui".

In plus, Roibu nu vede in faptul ca a pierdut functia de presedinte o infrangere, precizand ca este decizia Ministerului Economiei, care este actionarul majoritar al companiei, sa separe cele doua functii.

De asemenea, nici managementul independent nu ar fi o solutie, in opinia sa. "Indiferent ce management se aduce, atata timp cat ai un actionar care iti este ostil, iti este concurent si iti blocheaza activitatea, il aduci degeaba, nu se rezolva nimic", a comentat Roibu.

Potrivit acestuia, demararea procesului de privatizare a Oltchim ar fi posibila in acest an, daca se face rapid caietul de sarcini si se stabileste strategia. "Vad mai multi potentiali investitori in Oltchim", a incheiat Roibu, fara a dori sa precizeze care ar putea fi acestia.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2392 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Acest securist din fotografie.....

...trebuie cautat de conturile din strinatate urgent! A sifonat acest combinat de zeci de milioane de euro prin tot felul de firme capusa. Trebuie urgent strins cu usa sa dea banii inapoi!

 

corect !

si cine sa faca asta ? cei care au furat si ei la randul lor sau serviciile aservite politic celor de la putere care si ei au furat la randul lor ? in tara asta toata lumea este ocupata cu furatul cine sa mai si verifice care , ce si cat fura !

Daca nu erau nemtzii de la PCC, statul redevenea proprietar al...

...Oltchim, printr-o majorare de capital social frauduloasa, prin alte tertipuri si manarii! In prezent, PCC cumpara de pe piatza actiuni Olt cu 1,60lei/buc, de 16 ori valoarea nominala, deci, este evident ca n-au de gand sa inchida combinatul, nici sa-l ia "pe lucru de nimic", ci sa aduca lucrurile in fagasul lor normal! De aici, "contrele" lui roibu, revolta salariatilor si a sindicatelor, tot felul de magarii destinate pastrarii vechiului statut, de "gaura neagra", extrem de toxica pentru economia natzionala!

 

PCC - distrugatorul

PCC a avut mai multe intalniri cu reprezentanti ai Minsiterului Economiei, dar nu au prezentat niciun plan de redresare a Oltchim, au dorit sa se asigure ca ei vor cumpara combinatul. Intre timp au blocat orice decizie in CA si au umblat cu dosare de plangeri si sesizari la Comisia Europeana. Nici in Polonia, in tara lor, nu au avut succes cu privatizarile, pentru ca statul si-a dat seama ca urma sa fie tepuit. Ne-au gasit pe noi fraierii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor